Recenze: Another Code: Two Memories a Splinter Cell: Chaos Theory

Konečně tu máme něco jiného než jednoduché hříčky. Another Code: Two Memories piluje žánr, který už všichni pohřbili. Máte-li rádi napětí, dobrodružství a japonskou kresbu, zde se vám dostane všeho. Splinter Cell: Chaos Theory zase přináší předělávku perfektní stealth akce. Je kapesní verze stejně skvělá, jako ta konzolová a PC?
Kapitoly článku

Another Code: Two Memories

Platforma: Nintendo DS
Multiplayer: ne
Ukládání pozice na kazetu: ano
Výrobce: Nintendo
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
www.nintendods.cz)
Homepage:
http://www.nintendo-europe.com/

Poslední dobou už jsem byl docela otráven neustálým přívalem nových her na Nintedo DS, které přinášely všeho všudy jen krátkou sérii miniher. Stálé čekání na hru, která dokáže využít možností platformy lepším způsobem, však konečně skončilo. Příchod Another Code mě utvrdil v tom, že ty lepší hry jsou rozhodně před námi.     

Another Code je hra žánru, který by Nintendu DS sedl naprosto absolutně, ale nikdy jsem nevěřil, že  někdo najde odvahu podobnou hru vydat. Žánr, jenž po obrovském rozmachu sestoupil do zapomnění a každý nový pokus vítají fanoušci s nadšením. Nač to ale zbytečně dál protahovat. Another Code přináší adventuru v té nejkrystaličtější formě, ale na druhou stranu vybroušenou pro přednosti přenosného revolučního handheldu.

  

To je brajgl jak u mě doma * No nevypadá Ashley roztomile? * Tak co s t tím uděláme?

Základním kamenem každé správné adventury jsou dva aspekty; pořádný strhující příběh a mozek mořící puzzly. Ani v jednom Another Code nepokulhává a přináší pro každou adventurní duši vítané vzpružení.

Tajemství krvavého ostrova

Dvě tajemné vraždy napříč časem vám hned z kraje naservíruje technicky jednoduché, ale skvěle vypadající intro. I když se každá odehrává někde jinde a jindy, mají něco společného. U obou pozoruje s hrůzou dítě, které právě přišlo o rodiče. Obě dítka se časem náhodně setkávají na jednom místě, aby společně odhalily tajemství minulosti.

Třináctiletá Ashley Mizuki Robins dostala dopis od svého otce. Na tom by nebylo nic podivného, pokud by však nevěřila, že její otec je léta mrtvý. Dopisy ze záhrobí ale často nechodí a otec, jak se ukáže, je naživu na tajemném Blood Edward Island. Ashley neváhá a se svou tetou Jessicou na pochmurný ostrov vyráží.

  

Starý trik s propsaným vzkazem * Země na obzoru!* Takhle vypadají rozhovory

Víc nebudu prozrazovat, ať si všechno můžete vychutnat řádně sami. Tvůrcům se podařilo vybudovat správně gradující příběh, postupně dávkující napětí a odhalující všechny záhady podivného ostrova a ještě podivnějších událostí. Že za hrou stojí šikmoocí ďáblové potvrdí nejen manga styl kresby, kterou jsou všechny postavy ztvárněny, ale i velký důraz na emocionální stránku hrdinky.

Už pěkných pár desítek adventur mi prošlo rukama, ale v žádné jsem v takové míře nenarazil na citovou složku hlavní postavy. Ashley se bojí, nahlodávají ji pochyby, ale i doufá a věří, že nakonec svého otce najde a zjistí, o co vlastně ve skutečnosti jde. Postavy a dialogy se prostě povedly na jedničku.

Prostředí hry je velmi komorní a za celou dobu nepotkáte příliš mnoho dalších lidí. Hra si trvale udržuje mrazivé napětí, když se procházíte časem nahlodaných prostorách ostrova a opuštěného domu. Zaprášené místnosti, zrezivělé kovové části... to vše na veselosti nepřidává a Another Code je temným, seriózním dobrodružstvím.

Když točit, tak točit

Dvou displejů využili autoři velmi mazaně. Na spodním dotykovém vidíte z ptačího pohledu hrdinku a okolní prostředí, na horním displeji se střídají statické obrazy prostředí z pohledu očí Ashley. Vysvícená ikona lupy vám napoví, že v dosahu se nachází něco zajímavého. Stačí tedy jeden klik a na spodním displeji máte obrázek z horního. A pak už stačí brázdit stylusem a prozkoumávat scénu.

Všechny puzzly jsou výborně navržené a upravené na možnosti dotykového displeje. Potřebujete dát dolů padací most? Není problém, prozkoumejte zvedací zařízení a pak prostě točte pomocí stylusu kladkou. Brilantní. Ovšem narazíte i na daleko nápaditější úkoly, kdy je třeba i manipulovat s NDS. Ve hře můžete pomocí univerzálního zařízení DAS fotit okolí, mixovat dva obrazy za účelem získání kódu a tak dál. Studnice nápadů autorů ke opravdu hluboká.

  

Že by náhrobek? * Tak co z toho složíme? * Konečně jsem u vchodu

Věci, které se v ostatních adventurách dělají automaticky, tady musíte udělat vy sami. Vše je naprosto logické; jsou dveře zavázané provazem? Stačí najít nůž a pak pohyby stylus řezat. A nenarazíte zde na žádné obskurnosti typu strkání psa do elektrických zásuvek a jeho následné používání jako elektromagnetu.

Tvůrcům se podařilo výborně vybalancovat obtížnost, postupně se vám otevírají čím dál větší prostory, v pozdější fázi je třeba se vracet do už projitých místností. Pro nezkušeného hráče se to může občas zvrhnout ve frustraci při neustálém bloudění a hledání, čeho si sakra nevšiml. Ale už i trochu zkušenější adventurista projde hrou jako nůž máslem. Ale ne, že ani on by na nějaký ten zákys nenarazil.

Některé předměty nejdou sebrat hned, což může být trochu zrada. Uvedu příklad. Ashley prohlédne krabici s nářadím, ale nic užitečného neuvidí. Pokračujete dál a narazí na zajímavou, ale zarezlou desku, která nejde očistit holýma rukama. Pozorní hráči ví, že v bedně s nářadím viděli ocelový kartáč. A skutečně, ten jde najednou sebrat, i když to předtím nešlo. S kartáčem už není problém desku očistit.

Já osobně toto za chybu neberu, patří to k žánru a navíc v Another Code je vše přísně logické a předmětů zas tolik není, aby byl problém si ty zajímavé zapamatovat. Samozřejmostí je i řádné prozkoumávání všech lokací a pozorné poslouchání rozhovorů. Jen tak budete úspěšní a hra se promění v interaktivní a zábavnou procházku napínavým příběhem. Přesně tak, jak to má být u správné adventury.

Dokonalá harmonie

Jak už jsem zmínil, grafika je kombinací 2D obrazů a 3D prostředí. Jedná o opravdu neotřelý systém a vše vypadá naprosto perfektně. Někoho možná mohou odradit japonské manga postavy, ale všechny jsou výborně nakreslené a i přes absenci složitějších animací z nich sálá život a emoce.

Zvuky nejsou tou nejdůležitější složkou tohoto žánru, ale to neznamená, že by ho mohli autoři zanedbávat. U Another Code se ničeho takového také nedočkáte. Dveře vržou, dřevěná podlaha strašidelně skřípe, sklo cinká... Nemám co vytknout, atmosféru navozují na jedničku. Sice se nedočkáte dabingu ani žádných hlasů, ale vzhled k používaným médiím se nelze divit.

Perfektní hru musí doprovázet kvalitní hudba. Tady není kvalitní, tady je jedním slovem dokonalá. I když NDS nedisponuje nikterak našlapanými možnostmi audio doprovodu, to, co se tady linulo z repráčků, mě srazilo takřka do kolen. Rozhodně se jedná o nejlepší hudební doprovod, který je momentálně na NDS k slyšení. Jen drobná výtka, u rozhovorů občas hrála veselejší melodie, i když děj byl zrovna pochmurný jak na pohřbu.

Vyplouváme

Pro mě osobně je Another Code: Two Memories hrou, kvůli které stojí za to si pořídit Nintendo DS. Zajímavý a napínavý příběh, logické propracované puzzly, spousta originálních nápadů, výtečné grafické ztvárnění a v neposlední řadě skvělá hudba je vše pro. Na druhou stranu, musíte mít prostě tento žánr rádi, jinak skutečnou kvalitu nikdy neobjevíte. A pokud adventury nenávidíte, či je nechápete, nemělo pro vás ani smysl číst tuhle recenzi. :-)

Světlé stránky hry
  • Příběh
  • Puzzle
  • Hudba
  • Grafika
Temné stránky hry
  • Vcelku krátké
  • Jednoduché
  • Nic jiného mě nenapadá

Pokud jste hráči zkušení, vydrží vám Ashleynino dobrodružství kolem 10 hodin, což není zrovna závratně moc. Takže pokud bude další díl, a já věřím, že ano, mohli by tvůrci něco přidat k délce hry. A klidně by mohli přitvrdit na obtížnosti, tedy aspoň pro mě. :)

Grafika: 9/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 8/10 

Hra, která rozhodně nesmí chybět žádnému příznivci adventure žánru. Ovšem ani ostatní vyzkoušením neprohloupí, stačí jen trocha pozornosti a logického myšlení a slaďoučký obsah hry je celý váš. 

Celkové hodnocení: 9/10

Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,