Recenze: Ape Academy a Everybody’s Golf

Hratelnost, nápaditost, zábavnost, nádherná grafika. Čtyři klíčové prvky výborné hry. V kolika z nich vynikají obě dněšní recenzované hry? Můžou být na PSP výborné i jiné hry, než závodní? Zjistíte to snadno, čtěte naší recenzi.
Kapitoly článku

Žánr: kompilace miniher
Multiplayer: ano (až 4 hráči)
Výrobce: SCEI
Vydavatel: SCEE
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
http://www.yourpsp.com

Vítejte, opičátka, v naší slovutné Ape Academy. Zde z vás, ubohých malých opiček, uděláme pro život připravené primáty, kteří si dokážou sami rozloupnout banán a dokonce si vybírat blechy z kožichu jenom levou nohou. Ovšem ne každý dostuduje zdárně naši školu; čekají vás slzy, pot a možná i krev, ale na druhou stranu též dobrodružství, nové vědomosti, ale hlavně smích a zábava. Pusťte se tedy kožichu vaší nebohé olysané matičky a pojďte si prohlédnout, co náš vzdělávací ústav nabízí.

K dostudování naší školy musíte úspěšně projít všemi šesti třídami, které tu máme. V první třídě se samozřejmě začíná zvolna, ovšem postupem času se nároky na vás zvyšují. Náš ústav není pro žádné primitivy, vidíte tu snad nějaké gorily? Ne? No právě. Každý ročník vede zkušený pedagog. Máme tu například pana Modrou Opici, na něj pozor, je trošku vznětlivý. To pan Žlutá Opice se nachází na úplně druhé straně spektra, občas je přátelský až moc. Nebo nejstarší člen našeho sboru, profesor Bílá Opice? Ten už chudák občas neví, co říká, ovšem patří mezi největší opičí kapacity. Bohužel, všichni disponují pouze velmi omezenou slovní zásobou, takže vás jejich hlášky během hry mohou po chvíli pěkně nudit. Co? Co jsem to povídal? Jaká hra? Tady jsme přeci ve škole, tady se učí. No nic, pokračujme dále.

Základním kamenem správného vzdělávání jsou předměty. A tady, skromnost stranou, musím naší Ape Academy rozhodně vychválit. Přes 40 různých předmětů, dělených do několika skupin, máme v našem rozvrhu. Vycvičíme vaši mysl, postřeh i tělo. Vyzkoušíte si skákání padákem, vaření, čekají vás sporty, jako třeba fotbal, hokej, box, zatancujete si, zaběháte, prostě aktivit plno. I vaši chlupatou hlavičku řádně potrápíte, čekají vás počty, různé vědomostní soutěže a kvízy. Bohužel, jak to tak bývá, některé předměty nejsou tak zajímavé, jak ostatní a pár jich je až moc obtížných. Problémem jsou i nahrávací doby, často víc čekáte, než hrajete. Ale, co to zase kecám. Chtěl jsem říct, že cesta do třídy občas trvá déle, než samotná hodina. Tak.

V každém ročníku vás čeká devět předmětů, ale všechny splnit nemusíte a rozvrh si můžete částečně připravit sami. Skvělé, ne? Na druhou stranu, pilní studenti získají speciální odměny, zatímco flákači stěží prolezou. A řekněte, kdo by se rád kamarádům nepochlubil některou ze série hezkých sošek, nemám-liž pravdu? Zvlášť, když dostanete svojí vlastní vitrínku, kde si všechny odměny můžete pěkně prohlédnout, ale až po vyučování! Nějaká připomínka? Že jste našli v rozvrzích některých ročníků stejné předměty? Pravda, opakují se, ovšem v závislosti pokročilosti studenta se zvyšuje i obtížnost předmětu, což je snad logické.

I tak si myslím, že na počet předmětů si rozhodně nelze stěžovat. Kromě vyučování si studenti mohou všechny předměty kdykoliv znovu vyzkoušet, tedy za předpokladu, že už danou minihru…eee…daný předmět měli. Učení mučení, občas žáci říkají a já žel bohu musím potvrdit, že je tomu tak. Ze začátku jsou všechny předměty fajn, ovšem později už Ape Academy nemá co nabídnout. Tedy, pokud si neseženete kamarády, protože s těmi je vždycky větší zábava. Zvláště, když si zablbnout můžete ve dvou jen na jedné PSP a přes Wi-fi stačí jen jedna kopie. Co je to PSP? Nooo, zdejší informační systém, jo, přesně tak.

Já vím, že jste si toho všimli jako prvního, ale důležitější je přeci obsah, ne forma. Ale jsem rád, že se vám prostředí naší akademie líbí. Ano, je pěkné, barevné a všichni žáci opičáci jsou jako ze škatulky. I akustické podmínky tu máme výborné, každý zvuk tu zní jako ve skutečnosti, jistě, zvonění, skřeky žáků, hlasy učitelů, prostě normální školní kulisa, znáte to. Určitě jste si všimli i veselé hudby, kterou tu pouštíme žákům. Zvyšujeme tak jejich dobrou náladu, i když mě už to docela leze na nervy. Oook, ooo, eeek!

Světlé stránky hry
  • Hezky barevné a veselé
  • Multiplayer
  • Některé dobré minihry
Temné stránky hry
  • Dlouhé nahrávací časy
  • Po chvíli nemá co nabídnout
  • Občas obtížnost
  • Některé nudné minihry

Tímto bych rád ukončil prohlídku naší akademie. Věřím tomu, že se vám zde líbilo. Cože? Jak závodění a plížení je lepší? Že je to u nás po chvíli pěkná nuda? No dovolte! Prosím, prosím, běžte si klidně hrát golf, ale nedivte se, až z vás vyrostou drzí orangutanové. Já vás varoval. Určitě se ale najde někdo, komu se u nás bude líbit a tomu jsou brány Ape Academy stále otevřeny. No nic, nashle, já si jdu dát nějaký banán, dva, na uklidnění.

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 6/10

Klasická sbírka tu víc, tu méně povedených miniher. Na chvíli možná zábava, ale na delší hraní sáhněte po něčem jiném. Výběr je poměrně široký.

Celkové hodnocení: 6/10

Témata článku: , , , , , , , , , ,