Recenze: ArmA 2 – střelba do hráčských řad

Jediný vojenský simulátor na herní scéně se opět hlásí do služby. Zjistěte, jak moc velkou posilou je.
Kapitoly článku

Výrazněji zamrzí i chyby v slibované Zbrojnici – módu hry, v němž si můžete vyzkoušet jakoukoliv hračku, kterou hra nabízí – od pistole po velké bombardéry a stíhačky. Přestože vám hra zadává úkoly, za jejichž splnění si odemykáte další prostředky na vyzkoušení, leckdy se chová poněkud zvláštně.

TIP: Nenechte se ukolébat falešným pocitem bezpečí v obrněných vozidlech – stačí jeden dobře umístěný voják s raketometem a transportér se změní v lakovanou rakev.

Kupříkladu vám dá za úkol překonat překážkovou dráhu pro vozidla a jaksi nepočítá s tím, že jednu z překážek není Škoda 120, již zrovna řídíte, schopná překonat. Rovněž potěší chvíle, kdy máte kulometem rozstřílet obrněný transportér.

arma2_05.jpgarma2_06.jpg

Zvláštní úkazy se však nevyhnuly ani dříve chválenému příběhu hry. Ze scénáristického hlediska působí nejzvláštněji mise, v níž se střihem přesunete o týden později, celý tým si vykládá něco o sázce a vy máte na kolech dojet k místu, kde vás vyzvedne Osprey.

Působí to, jako by přes obrazovku přeběhl brouk z Hvězdné pěchoty

Abych pravdu řekl, měl jsem pocit, jako by autory tlačil čas a proto byli nuceni vystřihnout celý jeden velký kus kampaně. Ostatně, nedostatek času je dle mého názoru i tím největším důvodem, jenž způsobil všechny nelichotivé bugy popsané v předchozích odstavcích.

arma2_art2.jpg

Ke cti je však nutno přičíst to, že kampaň i přes tento pravděpodobně násilný střih (či původně zamýšlenou zkratku) obsahuje vše důležité pro děj a mohu vám garantovat, že na každý ze sedmi možných konců budete zírat s otevřenými ústy. Dobrým dojmem rovněž působí i modul High Command, v němž ovládáte jednotlivé skupiny podobně jako ve strategii. Menší ukázky se dočkáte v jedné z kampaňových misí, a dokonce i v jedné ze sedmi samostatných, ale odemknutí toho pravého potenciálu nastává až v multiplayeru.

TIP: Nezapomeňte za několik měsíců vyzkoušet modifikace, které fanoušci jistě připraví.

Všude dobře, s kamarády nejlíp

Co ArmA 2 jako celek zachraňuje, je právě multiplayer. Možnost projít si celou kampaň kooperativně s kamarády je velice zajímavá, stejně jako se skvěle hrají i módy Warfare a CTI, ve kterých máte za úkol dobýt celou zemi, případně zničit hlavní základnu nepřítele. Podobně dobrým dojmem působí i deathmatch, v němž AI ukazuje svou pravou sílu a v bojích pěšák proti pěšákovi se rozhodně nedá zahanbit. Člověk by v těchto chvílích řekl, že hra je takřka dokonalá.

arma2_07.jpgarma2_08.jpg

Zpět do reality vás budou srážet snad jen hlášky Černaruského obyvatelstva, jež do rádia mluví vlastním jazykem, který vám rozhodně nebude cizí. Problémem však je, že z nich občas vypadne perla tipu: „Protivný náklaďák na deváté hodině.“

ArmA 2 kráčí ve šlépějích své mladší sestřičky

Je vidět, že skládání a překlad hlášek z angličtiny se až tak nepovedl, každopádně již bylo slíbeno, že bude tato chyba brzy opravena. Ve dvou patchích pro novinářskou verzi se tak ale bohužel nestalo.

arma2_09.jpgarma2_10.jpg

Dobrý dojem pak podtrhuje i editor, který nabízí více funkcí než v předchozích titulech, ale moderská komunita v něm jistě bude cítit jako doma. Ostatně, OFP i ArmA 1 vždycky dlužily hodně fanouškům, kteří dodělávali nové mise a jednotky do hry, přičemž prodloužili jejich životnost takřka na nekonečně dlouhou dobu. Ve šlépějích své mladší sestřičky jde ostatně ArmA 2 i v něčem jiném – je plná potenciálu, ale také plná chyb. Za tři měsíce, kdy se většina z nich vyladí, se bude jednat o jednu z nejlepších her, kterou bude možno ohodnotit i devíti body z deseti. Teď ji však musím udělit pouze lehce nadprůměrné hodnocení a to hlavně díky multiplayeru a editoru. Je mi to líto.

Dostupné pro: PC
Žánr: Akce | simulátor války
Výrobce: Bohemia Interactive Studio | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. června 2009
  • Kampaň, kde se pořád něco děje
  • Výborné singleplayerové mise
  • Multiplayer
  • Nekonečná zábava s editorem
  • České rádiové hlášky
  • Bugy
  • HW náročnost
  • Bugy
  • Občas zvláštní reakce AI
  • Zmínil jsem bugy?

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,