PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Assassin’s Creed 2 – vražda v Benátkách

Ezio Auditore dorazil i na obrazovky počítačů, aby rozpoutal elegantně krvavou melu. Pojďte si s ním zaskákat po střechách.
Kapitoly článku

Výzva k tanci se, dámy, neodmítá. Zvlášť když vás vyzývá šarmantní Ital, jenž v jednu chvíli obráží plesy a láme dívčí srdce, aby vzápětí skákal po střechách a vrážel dýku do srdcí těch, kteří se mu opovážili zkřížit cestu. Jeho cíle však nejsou mrzké, ale naopak vznešené a obvykle se mu nestává, že by měl na svých rukou krev nevinných. Aspoň si to tedy myslí a za dostatečný důvod považuje fakt , že jeho nepřátelé popravili významnou část jeho rodiny.

 

Po něčem takovém museli počítat s tím, že je nepozve na sklenku vína, ale spíše proti nim obrátí svůj hněv.

VIDEO: 2814 'Assassins Creed 2 - 5 minut z hraní'

Ezio tak šplhá po střechách a vrhá se na své nic netušící oběti jako anděl pomsty. Z prachobyčejné vendetty se ale brzy stává něco mnohem vznešenějšího a cesta mladého Assassina tak nabírá zajímavých obrátek.

Nepřátele nepozve na sklenku vína, ale spíše proti nim obrátí svůj hněv

Je nutno poznamenat, že v příběhu samotném pak není nouze o překvapení, zradu a hlavně zamotané konspirační teorie, jejichž odhalení vyrazí dech i hráčům počítačovým her. A překvapeni budou zejména, pokud se budou pídit po odhalení tajemství po světě roztroušených glyphů, jejichž nalezení i rozluštění hádanek nějakou tu hodinku rozhodně zabere.

assassinscreed2_01.jpg assassinscreed2_02.jpg

Po dohrání pak budete ke světu a informacím přistupovat trochu jiným způsobem, zvláště když se nevyhnete takovým tématům, jako je vražda Kennedyho a dalším pikantním, přičemž stále zcela nevyjasněným, záležitostem. Autorům v Ubisoft Montreal se povedlo smísit realitu a vymyšlená fakta tak umně, že skutečně nebudete tušit, co je ještě historická reálie a co je scénaristova fantazie. Nebude vám tak činit problém ponořit se do příběhu a věřte mi – stojí za to si ho doopravdy prožít. 

assassinscreed2_03.jpg assassinscreed2_04.jpg

Půvabná Florencie

To vše je však jen špičkou ledovce. Pravá síla Assassin’s Creed totiž spočívá nejen v zajímavém příběhovém spletenci, ale i v postavách, s nimiž se tentokrát není velký problém ztotožnit a už po několika minutách prožitých v kůži Ezia se budete cítit v renesanční Itálii jako doma. A je rozdíl bít se o místo na slunci doma, nebo anonymní, šedé realitě.

assassinscreed2_05.jpg assassinscreed2_06.jpg

Nejen příběhem je však hrač živ, čehož jsou si naštěstí dobře vědomi i tvůrci. Efektní souboje se spoustou možností a hlavně nenápadné vraždy stačí člověku jen ve chvíli, kdy se neopakují a hráč nemá pocit, že podesáté nedělá znovu jedno a to samé.

TIP: Snažte se vylepšit své město co nejdříve - peněz je na začátku nedostatek a pokud je nalijete do města, začne brzo vydělávat pohádkové sumy.

Narozdíl od minulého dílu u mě tento pocit nenastal ani jednou a já se stále těšil na to, co dokáží autoři vymyslet. Standardní sledování a zabití osoby není příliš originální, ale jízda v kočáře či eskorta hezké zlodějky už jsou o poznání atraktivnější činnosti.

uPlay - služba, ochrana nebo prokletí?

Aféře okolo služby uPlay, které polovina hráčské obce nemůže přijít na jméno, nešlo uniknout. I my jsme o ni několikrát psali a občas se ji i lehce obávali. Pravdou však je, že obávat se není moc čeho – osobně se mi během hraní hry nestalo, že by služba měla výpadek, stejně jako jsem nebyl nucený dělat eskamotérské kousky jen proto, abych se do ní zaregistroval. Navíc služba jako ochrana evidentně slouží dobře – dosud totiž nebyla prolomena.

assassinscreed2_box.jpg

Nejde však jenom o ochranu, uPlay by měla být nová komunitní služba, která nabídne hráčům něco navíc. Upřímně řečeno, zatím ji to docela vychází. U AC 2 máte sice pouhé čtyři achievementy odměněné určitým počtem bodů a není nijak extrémně těžké je získat – v podstatě stačí jen hrát. Tyto body si ale nemusíte pouze vystavit za okono, ale můžete si za ně koupit i odměnu. Malé blbůstky v podobě Altairova obleku asi netřeba ani zmiňovat, ale level s hrobkou rodiny Audiatore už za zmínku stojí – přijde vás na 40 uPlay bodů a dotváří povědomí o Eziových předcích.

Zkrátka a dobře – v herní náplni tentokrát designéři uspěli na výbornou a i když se nám předloni mohlo u prvního dílu zdát, že hra je zajímavá a skvěle hratelná, nyní se jen trpce pousmíváme. To, co bylo považováno za revoluci nyní leží v prachu a dá se brát jen jako náznak toho, co na nás čekalo v případě tohoto dílu. Skutečně každý aspekt je totiž pozvednut na vyšší úroveň a do chutného guláše je přihozeno i něco málo navíc, co mlsné jazýčky ještě více uspokojí.

assassinscreed2_07.jpg assassinscreed2_08.jpg

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Ubisoft Montreal | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. listopadu 2009 (X360, PS3), 4. března 2010 (PC)
  • Spousta nových nápadů
  • Živoucí města a lidé
  • Nápaditá náplň misí
  • Dlouhá hrací doba
  • U PC verze ovládání
  • Dost zjednodušení
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,