PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Assassin’s Creed 2 – vražda v Benátkách

Ezio Auditore dorazil i na obrazovky počítačů, aby rozpoutal elegantně krvavou melu. Pojďte si s ním zaskákat po střechách.
Kapitoly článku

Kromě vražd totiž Ezio nově nabízí třeba hrobky Assassinů, které představují výzvu pro všechny, kdo si myslí, že titul Perský princ jim přísluší už po přeskákání pár ulic. Prostorové hádanky a vylomeniny, které po vás hra chce tady, si totiž v ničem nezadají s uměním profesionálních akrobatů a výzva je skutečně velká. Skoro tak velká, jako je odměna – po překonání všech šesti kobek se totiž ve vašem sídle otevře místnost, v níž se nachází brnění jistého Altaira.

VIDEO: 2815 'Assassins Creed 2 - vražda'

A pokud by vás hopsání nebavilo, můžete se starat o vlastní městečko, hledat sto pírek rozesetých po herní mapě, nebo se vydat po stopách zlodějů, jež se ve městech tu a tam objeví a nesou u sebe hezký váček ukradených zlaťáků.

Assassin’s Creed 2 se přibližuje středověkému GTA ještě více, než jeho starší bratříček

Anebo si zazávoďte v nejrychlejším proběhnutí dané trasy, zmlaťte nevěrného manžela, či jen tak vyšplhejte na nejvyšší budovu ve městě. Fantazii se meze nekladou a vám v rámci možností také ne a co je důležité – žádný z prvků ve hře nepůsobí rušivě, naopak, sedne tam, jako pomyslná zadnice na hrnec.

assassinscreed2_09.jpg assassinscreed2_10.jpg

Výčet novinek je skutečně dlouhý a v některých věcech se skutečně nechte raději překvapit sami a nezahlcujte hlavu čtením dlouhých výčtů. Assassin’s Creed 2 se totiž přibližuje středověkému GTA ještě více, než jeho starší bratříček a parkourová third person akce stále táhne více, než cokoliv jiného. A pokud mu dáte šanci, pohltí vás naplno – ať už možnostmi, nebo příběhem. Není zkrátka okamžiku, kdy by se něco nedělo a kdy by vám hra dala vydechnout.

 

assassinscreed2_art1.jpg

Kde technika dokáže pošramotit dobrou pověst

Jediným lamačem vazu je v případě PC verze ovládání. Chápu, že se s porty z konzolí nikdo příliš nemaže, ale jakkoliv jsem si stěžoval u prvního dílu na poct méněcennosti z toho, že nemám gamepad, u druhého je to ještě mnohem, mnohem horší.

Jediným lamačem vazu je v případě PC verze ovládání

Chybějící tutoriál, kontextová tlačítka nepředělaná na písmenka, ale ukazující ikonky jednotlivých akcí, kde kvůli zjištění správné akce musíte neustále lézt do menu nebo se koukat do manuálu zkrátka nejsou věcí, kterou bych od hry v roce 2010 čekal.

 

assassinscreed2_11.jpg assassinscreed2_12.jpg

Po grafické stránce je pak znát, že se Eziovi dostalo o něco větší péče, než jeho předchozímu bratříčkovi. Barevná paleta tak působí uvěřitelněji a přirozeněji, textury poblíž hlavní osoby jsou ostřejší a jasnější.

 

TIP: Otravné bardy lze odlákat hozením mincí nebo je prostě probodnout. Jakkoliv je druhé řešení brutálnější a může vyústit i v neúspěch mise, přináší bezpochyby větší zadostiučinění.

Výkonově to však není příliš znát, i když mám pocit, že v rámci optimalizace se lehce zhoršila kvalita budov vzdálenějších a terénu v pozadí. Musím však říct, že běžný smrtelník, který nepitvá screenshoty si tohoto nevšimne a hra mu bude připadat hezčí díky již dříve zmíněné vyšší detailnosti blízkého okolí.

assassinscreed2_13.jpg assassinscreed2_14.jpg

Assassin’s Creed 2 je tuze příjemným bonbónkem pro všechny bez rozdílu platformy. Konverze, byť za cenu nepohodlného ovládání, ponechala všechny zábavné prvky konzolové verze, přidala zdarma navíc na konzolích placené DLC a nabídla vytříbenou hratelnost. Je ale jedno, na jaké platformě Assassina hrajete. Důležité je vědět, že se pravděpodobně jedná o jednu z nejlepších her, s jakými jste měli tu čest.

 

assassinscreed2_15.jpg assassinscreed2_16.jpg

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce
Výrobce: Ubisoft Montreal | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. listopadu 2009 (X360, PS3), 4. března 2010 (PC)
  • Spousta nových nápadů
  • Živoucí města a lidé
  • Nápaditá náplň misí
  • Dlouhá hrací doba
  • U PC verze ovládání
  • Dost zjednodušení
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,