Recenze: Blitzkrieg 2 – těžko na cvičišti, lehko na bojišti?

Počítačová verze známé strategie Blitzkrieg 2 se dočkala své mobilní variace. Asi vás tedy zajímá, jak dopadla v boji o hodnocení. Zda-li hrdě padla, byť s opravdu slabým výsledkem, nebo naopak zdatně vyhrála, případně utekla do dalekých krajin. Ze třech nabízených variant může být pravdivá ale jen jedna.

Žánr: Tahová strategie
Multiplayer: Ano
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Na mobilních telefonech je někdy kumšt hrát strategie – a to jakékoliv. Ať už tahové, nebo RTS. V případě Blitzkrieg 2 se mi však na jazyk nedere prakticky žádné záporné slovo, které by zmíněnou hru obviňovalo, napadalo a zneuctívalo. Jinými slovy mám za to, že právě recenzovaný titul se opravdu povedl a udělá radost zejména všem fandům hry Blitzkrieg 2.

Táhni, hernajs!

Je to tak. Jak už bylo naznačeno, Blitzkrieg 2 je v jádru tahová strategie/akce, v níž dostanete pod kontrolu určitý počet jednotek vyslaný do rozlišných a mnohdy pestrých misí. Cíl je vždy jednoznačně zadaný před začátkem každé z kampaní. Někdy musíte zlikvidovat nepřítele, jindy něco dopravit z místa „A“ do místa „B“, případně podminovat most nebo ochránit strategicky důležité místo.

  
Tanky na ně!

Ve víru klasických úkolů se ale mísí porce solidní zábavy, která není nikterak narušována nesmyslnými zadáními, jež by znesnadňovala cestu. Vždy je úkol jednoznačně dán, byť jeho splnění mnohdy nadlidsky obtížné. Blitzkrieg 2 totiž trochu ulétl po stránce zátěže a přestože je na výběr ze tří stupňů obtížnosti, ani ta nejlehčí si zrovna nehraje na pohádku s dobrým koncem a zvonícím zvonečkem k tomu.

Na zábavnosti to však neubírá, spíše naopak – u her podobného kalibru chce hráč stále postupovat dále, za každou cenu, bez přestání. A podobný „defekt“ se dostavil i zde. „Ještě jednu misi a jdu spát“... ano, známe to všichni.

  
Jasně šéfe, přes ty mosty, čelně střed

Nestav a nič

Přestože se Blitzkrieg 2 může pyšnit nálepkou „strategie“, její prvky nejsou zrovna srdceryvné. Zejména díky nemožnosti cokoliv stavět, budovat svou říši, jednotky a podobné věci. Ani tohle ale naštěstí neubírá na zábavnosti. Když například přijdete o většinu svých vojenských sil, nemusíte ihned věšet hlavu. Tu a tam lze na mapě (přihodilo se mi to ale zatím jen jednou) narazit na neutrální vojska, jež se k vám s radostí přidají a posílí vaše řady.

Misí je jinak přibližně deset, což všehovšudy zabaví vzhledem k obtížnosti na pět až deset hodin. Záleží na zkušenostech, štěstí a také na tom, za jak dlouho dostanete Blitzkrieg 2  pod ruku. Nicméně nemusíte se bát, že by byla tato tahová strategie obtížná na ovládání – jako vždy stačí deset patnáct minut na „otrkání“ a máte o problém méně (dobrá, já si jej osvojil až po půl hodině, ale co se dá dělat... ehm). Akorát mi vadil poměrně malý počet jednotek (na vaší i protivníkové straně) - pestrost tanků, vojáků a jiných bojových věcí zkrátka mohla být větší, ovšem co naplat.

  
Pře lesy, hory, doly i řeky... a taky hospody... jo tohle je válka

V důsledku se jedná o opravdu podařenou tahovou strategii, jež neurazí ani po grafickém zpracování. Vizuální pojetí sice příliš nezaujme, nicméně uznat se musí, že v sobě i přesto má uchováno kouzlo podobných válečných titulů pocházejících hlavně z PC. Taktéž hudební doprovod včele se zvuky nepůsobí rušivě. Akorát se mi při spuštění z neznámých důvodů úvodní skladba „utla“. Inu, co se dá dělat.

Světlé stránky hry
  • Náplně misí
  • Zábavnost
  • Snadné ovládání
  • Osobitá grafika
Temné stránky hry
  • Ta obtížnost opravdu občas zaskřípe
  • Malá variabilita jednotek
  • Je to více strategická tahová akce, nežli tahová strategie

Přesto mohu všem Blitzkrieg 2 vřele doporučit. Jedná se o dílo povedené, u něhož nebudete litovat utracených peněz. Solidních pět až deset hodin zábavy, spousty misí a různorodých úkolů jsou zárukou kvality. Sice mohla být hra celkově variabilnější, taktéž by se dala označit více za akci nežli strategie, ovšem v součtu se po stránce záporů nejedná o nic hrozného.

Grafika: 7/10
Originalita: 3/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 8/10

V případě mobilní variace Blitzkrieg 2 nemůže být sporu o tom, že se jedná o kvalitní strategicky zaměřené dílo.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Killzone 2 ještě letos

Témata článku: , , , , , ,