Recenze: Bus Driver – letopisy řidiče

Jo řidič, ten tvrdej chleba má, když se musí dennodenně proplétat s mnohatunovým kolosem přes ucpané centrum města. Simulátor Bus Driver dá nahlédnout pod pokličku tohoto složitého řemesla i vám.

Platforma: PC
Typ hry: autobusový simulátor
Multiplayer: ne
Minimální konfigurace: procesor 1 GHz, 256 MB RAM, 64MB grafická karta, 300 MB na HDD
Doporučená konfigurace: procesor 1,5 GHz, 512 MB RAM, 128MB grafická karta, 300 MB na HDD
Výrobce: SCS Software (
http://www.scssoft.com)
Vydavatel: SCS Software (
http://www.scssoft.com)
Homepage:
http://www.busdrivergame.com

Český vývojářský tým SCS Software, který má na svědomí například tiráckou sérii 18 Wheels, zůstává pneumatikami stále pevně při zemi a vydává autobusový simulátor. Vskutku zajímavý a originální nápad, jenž by mohl s přehledem vyplnit mezeru na trhu. Kdyby se ovšem autoři nedopustili několika závažných chyb.

První spuštění je obzvláště pro fanoušky motorismu všeho druhu euforické. Originalita zastírá nedostatky natolik, že si jich můžete všimnout až v posledních minutách hraní. Zprvu lze vidět dokonalý nápad, rozlehlé město plné aut, bezradné cestující na zastávkách a v neposlední řadě nastartovaný autobus. A tak se rozjedete. První lidé se hrnou dovnitř a vám, jakožto řidiči, začne ubíhat časomíra. Jedná se o jízdní řád, který by se měl dodržovat. Netoleruje se ani vteřinka, vše bude na konci kola odečteno od celkového skóre.

  
A takový je plán * Honem, lidé čekají * Nastupte, nebojte se!

Právě v tom je první kámen úrazu. Ať už jedete jakkoliv pomalu nebo děláte sebezávažnější chyby, vždy dokončíte danou misi úspěšně. Třicet kol rozdělených do pěti úrovní jsou pak záležitostí jednoho odpoledne. Přestože je čtení úkolů naprosto zbytečné, neboť vždy naložíte cestující a někde je vyhodíte, jejich zadání bývá někdy docela zajímavé. V podstatě se dělí na dva typy, a sice okružní a cílové jízdy. Okružní jízda představuje klasickou městskou hromadnou dopravu, kdy se derete od zastávky k zastávce. Možná i proto se cílová jízda, čili z bodu A do bodu B, stává o trochu akčnější. Dostanete se mimo jiné i na dálnici, otestujete zimní pneumatiky, sjedete si prudké kopce, říznete nějaké zatáčky v serpentinách atd.

  
Řezání zatáček s dvoupatrovým autobusem? * Aaa, školáčci * Jen račte

To všechno v časovém limitu a samozřejmě v mezích silničního zákona. Sice zde nepotkáte žádného dotěrného policistu, nicméně o body přicházíte automaticky. Naštěstí pouze o virtuální body z celkového skóre. Pokutuje se jak projetí na červenou, nedání přednosti v jízdě, způsobení nehody, tak i titěrnosti jako nedání blinkru při odbočení. Trest vás nemine i pokud příliš prudce zabrzdíte. Všichni cestující totiž popadají (což nelze vidět, pouze slyšet) a ukazatel jejich spokojenosti trochu zbledne. Alespoň že dodržováním předpisů dostáváte bodové prémie.

Velké významné mínus platí (především) pro řízení okolní dopravy. Ostatní automobily jsou jakoby vytažené z budoucnosti. Na semaforu dokáží okamžitě zastavit, jejich akcelerace je taktéž okamžitá. Navíc všichni do jednoho upalují identickou rychlostí. V takovém provozu se pak lehce manévruje s autobusem. Obzvláště pak, když všichni na místě zastaví, jakmile se objevíte v okruhu dvou metrů. Máte zkrátka přehnanou, až utopickou autoritu.

  
Závody na semaforech * Závody na dálnici * Závody na sněhu

Dovršením všeho jsou nejrůznější nedodělávky a chyby. Jak je možné, že v posledním 18 Wheels byl tak nádherně zpracovaný pohled z kabiny a v Bus Driver pro jistotu není žádný? Jak je možné, že autoři, kteří dělají už léta hry s tématikou těžkých náklaďáků, nedokáží nasimulovat chování autobusu na sněhu? A jak je možné, že dojede-li řidič do cíle na sekundu přesně, nezapočítá se mu žádný bonus, jakoby přijel pozdě o 100 % času?

  
Vidíte něco? * Převoz vězňů za doprovodu policie * Krásná to příroda

Po technické stránce lze o Bus Driveru hovořit jakožto o lepším průměru. Poměrně pohledné město sice neoplývá modernějšími detaily, což ovšem hraje do karet i slabším počítačům. Vymodelování autobusů je naopak skvělé. Audiovizuálně titul opět nenadchne, ale ani nezklame. Bohužel chybí osobitý zvuk ruchu velkoměsta. Slyšíte v podstatě pouze autobus a opravdu blízké okolí.

Světlé stránky hry
  • Originální myšlenka
  • Dvanáctka propracovaných autobusů
  • Respekt na silnici
  • Splnění dětského snu
Temné stránky hry
  • Absence pohledu zevnitř
  • Prapodivné chování okolních aut
  • Průměrné zpracování
  • Bugy
  • Špatná fyzika autobusu

Bus Driver se sebou přináší velice originální nápad, který sráží na kolena několik zcela zásadních chyb. Vzhledem k sérii 18 Wheels by se i z Bus Driveru mohla stát tradice. Proto doufejme, že autoři příště nedostatky odstraní. V tom případě by se jednalo o naprosto senzační a hlavně originální hru. Prozatím to však stačí pouze na průměr.

Grafika: 6/10
Hudba: 5/10
Zvuky: 5/10
Hratelnost: 6/10

Originální Bus Driver je podkopáván chybami, které jej degradují na post průměrné hry.

Celkové hodnocení: 5/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory
Výrobce: SCS Software | Webové stránky hry
  • Originální myšlenka
  • Dvanáctka propracovaných autobusů
  • Respekt na silnici
  • Splnění dětského snu
  • Absence pohledu zevnitř
  • Prapodivné chování okolních aut
  • Průměrné zpracování
  • Bugy
  • Špatná fyzika autobusu
Diskuze (14) Další článek: Galerie: Harry Potter a Fénixův řád

Témata článku: , , , , , , , , ,