Recenze: Buzz! The Sports Quiz – sportovní bzučení

Víte, kde se konaly zimní olympijské hry roku 1998? Jak se boduje kriket? Kdo trénuje anglickou fotbalovou reprezentaci? Ano? Tak to se honem přihlaste do nějaké televizní soutěže. Že se bojíte kamer? Kašlete na televizi a hrajte Buzze, sice nic nevyhrajete, ale pobavíte se skvěle.

Platforma: PS 2
Paměťová karta: 300 kB
Ovládání: nutné Buzz bzučáky
Multiplayer: ano (2-8 hráčů)
Vývojář: Relentless Software
Distributor: SCEE
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage:
http://www.playstation2.cz




Potemnělé studio ozařují jen letmá probliknutí žárovek lemujících obrovskou obrazovku. Občas proběhne technik a dolaďuje poslední detaily. Obecenstvo sedí a napjatě očekává začátek show. Blik! Obrovské reflektory se rozsvěcují jak malá slunce a odhalují sportovně stylizované studio. Pod obrazovkou se rozprostírá malý green s jamkou, ve které nesmí chybět praporek. Podlahu dozdobuje stylová koulařská výseč. Veselý jingle vytváří optimistickou atmosféru a za hlasitého potlesku vybíhá komentátor v modrém obleku a se žlutým přelivem na pódium ve stylu středu basketbalového hřiště. „Dobrýýý večer, vítejte v dnešním Sportovním kvizu. Jmenuji se Buzz, střežte se někdo dodat –ík, a budu vašim dnešním hostitelem,“ veselým hlasem duje moderátor. „Toto půvabné stvoření se jmenuje Rose a bude mojí asistentkou,“ Buzz ukazuje pohlednou slečnu ve večerních šatech.  

  
Ahoj, já jsme Buzz * Jedno ze soutěžních kol * Ahoj, já jsem Rose

„Nejen, že vypadá elegantně, jako svoje jmenovkyně, ale stejně tak pěkně voní. Hahaha.“ Publikum zaraženě zírá, slečna asistentka je zvyklá a jen útrpně vyvrátí oči v sloup. „Ale dost už bylo legrace, pojďme pozvat naše dnešní soutěžící.“ Za potlesku obecenstva, bohatých světelných efektů a stylové hudby postupně po schodech sbíhá hubený černošský basketbalista s obrovským afrem, copatá tenistka v minisukni, břichatý týpek s kapsou plnou šipek, který jako by z oka vypadl Elvisovi, a automobilový závodník se slunečními brýlemi na očích. Každý si stoupá za do půl pasu vysoký pultík, na kterém se skví jméno a velká digitální nula. „Vítám dnešní soutěžící, kterými je pan Player 1, slečna Player 2, pan Player 3 a konečně pan Player 4,“ Buzz pokračuje: „jak vidíte, každý je expert na sport, což se do našeho tématického kvízu dozajista hodí. Kromě těchto čtyř postav si můžete vybrat ještě z dvanácti dalších, podobně tématicky laděných.“ Publikum se zmateně dívá, soutěžící vypadají značně nejistě, slečna asistentka si na tváři drží křečovitý úsměv.

  
Kolo štěstí? * A hele, plichta * Hm, záludná otázka

Sám moderátor na moment ztrácí glanc,co to vlastně teď řekl, ale pokračuje dál: „Řeči o sobě, svých koníčcích a podobné bláboly si můžou soutěžící nechat do svých životopisů, my se rovnou vrhneme na vysvětlení pravidel soutěže. Prosím, Rose.“ „Díky Buzzi,“ s úsměvem odvětí asistentka a přidává: „jak už z názvu pochopili i ti nejhloupější [Buzz se natvrdle usmívá], naše soutěž se skládá jen a pouze z otázek věnujících se sportu.“ „ Máme tu výběr z 5500 otázek věnujících se více než 50 sportovním odvětvím. I když odpovědí se redukují pouze na volbu a, b, c nebo d, samotné otázky nabízejí širokou paletu možností. Nechybí video ukázky, fotografie, různé otázky orientované na barvy korespondující s barvami na ovladačích,  budeme se ptát na historii, známé sportovce, získané medaile a dosažené úspěchy, olympiády, fotbalové kluby, sportovní náčiní…pochopitelně se liší i obtížnost otázek, některé uhodnou i totální nesportovci, na jiné by odpověď věděl snad jen expert v dané oblasti, a pak…“ Buzz znuděně zívne a rychle skočí asistence do řeči: „Dost Rose, nechceme přeci soutěžícím zahltit motory hned na startu, co? Hahaha.“ Rose se zakaboní, ale zmlkne.

  
Je tu kolo první! * To bude určitě nohejbal * Studio má sportovní styl

„Pokračujme dál, základním kamenem naší soutěže se stává náš speciální supr důpr ovládací pultík s vééélkým červeným tlačítkem a čtyřmi malými, různě barevnými.“ „Jak by pochopila i naše povadlá růžička…,“ Buzz se pyšně rozzáří nad vtipným bonmotem, ovšem publikum jeho výkon hodnotí bučením, a tak trochu sklesle pokračuje: “No prostě, občas musíte pro přihlášení zmáčknout to červený tlačítko, a pak odpovědět, jindy rovnou mačkáte barevný tlačítka rovnou pro odpovědi. Záleží na soutěžním kole. Sice by se dal použít i běžný ovladač, ale ten nemá tak kůůl červené tlačítko, že?“ Načež se ozve zvuk odpalovaného míčku a slečna Player 2 rudne jak pivoňka.Opět veselý Buzz roztáhne usměv tak, že hrozí akutní upadnutí poloviny hlavy: „Vždyť to říkám, že červený tlačítko je kůůl, navíc, jak jste si právě všimli, vydává vesele sportovní zvuky, které si soutěžící mohou zvolit dle libosti. A co je už absolutní bomba, tlačítko čas od času pěkně zabliká, bomba, ne?“ Diváci si to evidentně nemyslí a kroutí hlavou. Moderátor se zašklebí, Rose přebírá slovo: „Ale to už bylo z pravidel vše a teď se konečně vrhneme do soutěžení.“ „Ale předtím krátká komerční přestávka,“ bleskově navazuje moderátor.

Ahoj, já jsem, Chuch Norris a KosmoDisk nosím od té doby, co jsem si zničil záda na TotalGymu.

Je tak malá, tak lehká. Vždy když ji máš u sebe, citíš se tak nádherně, uvolněně a bezpečně. Nevnímáš ji a přesto víš, že se na ni můžeš spolehnout i v těch nejtěžších situacích...
..
..
Česká zbrojovka Uherský Brod představuje novou pistoli CZ RAMI v ráži 9mm Luger. Nejmenší ve své třídě...

„Vítáme vás zpět v našem Sportovním kvizu. Já jsem moderátor Buzz a tohle je naše sličná asistentka Rose.“ Diváci tleskají, soutěžící se mírně znuděně kývají u pultíků, Buzz se kření a Rose roztomile usmívá. „Před sebou máme první z deseti soutěžních kol, úkol je jasný, přihlásit se jako první, správně zodpovědět otázku a inkasovat 400 bodů. Za špatnou odpověď se neodečítá, nic, přeci nechceme mít soutěžící v mínusu. Ovšem v dalších kolech už tak milosrdní nebudeme.“ Buzz přebírá slovo: „Díky Rose, ještě než samotné první kolo začne, pro udržení diváků u obrazovek naznačím i podrobnosti i dalších kolech. Pokud sledujete konkurenční hudební kvíz, určitě vám některé soutěžní kola přijdou povědomá. Máme tu Points Stealer, Pass the Bomb, i když teď se jmenuje Catch. Ovšem princip zůstal stejný. Mezi nová kola patří třeba World of Sport, ve kterých se otázky věnují sportům typickým pro různé země, ale nechybí další neméně zábavná kola. Nechte se překvapit. A teď nechť začne první kolo!“

Světlé stránky hry
  • Jednoduché, ale atmosférické zpracování
  • Zábavný multiplayer až pro 8 hráčů
  • Výborný dabing
  • Nové módy
Temné stránky hry
  • Nudný singleplayer
  • Pouze pro sportovní fandy
  • Chybí lokalizace
  • Velmi podobné předchozím kvizům

„Wow, to byla poslední otázka posledního kola a před námi je už jen vyhlašování vítězů. Ale musím vám říct, takhle napínavou soutěž jsme tu už dlouho neměli,“ Buzz si stírá imaginární pot z čela. „Tak jak jsme na tom? Největší počet bodů získal a vítězem se tedy stává Player 1, gratulujeme!“ Reflektor světelným paprskem zaměřil vítězného hráče, který si v záplavě padajících fáborků rotuje basketbalovým míčem na prstě, ostatní soutěžící křečovitě stojí na místě. Buzz přestává tleskat, bere mikrofon k ústům a pokračuje: „Dnešní výherce si odnáší luxusní sadu dvou lesklých kastrólů věnovanou firmou Rendlící s.r.o. gratulace.“ Vítěz trochu zkoprněle přebírá cenu a s ublíženým výrazem odchází do zákulisí. Buzz se otáčí k televizním kamerám: „A to pro dnešní večer opravdu vše, doufám, že se uvidíme zase příště. Možná se dočkáme jiného počtu hráčů, pultíky tu máme až pro osm. Pochopitelně dle toho upravíme i pravidla a soutěžní kola. Možnosti tu jsou,“ moderátor ztišuje hlas do neslyšitelna a dodává: "i když nikterak široké.“  „Kdo ví, třeba se dočkáme i nového moderátora a klidně to může být i jeden z vás,“ Buzz se pohrdavě směje, ale výraz Rose dává najevo jiný názor. „A to je opravdu vše, dobrou noc, loučí se vás Buzz a Rose.“ Diváci tleskají, světla pohasínají a moderátor s asistentkou odcházejí do zákulisí.                     

Grafika: 6/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 6/10

Slušně zpracovaný kviz věnující se sportovní tématice, pro osamělého hráče poměrně nuda, ale na party ideální. Zamrzí absence české lokalizace, kterou mohly doplnit i otázky ze světa našeho sportu. V jiných jazykových mutacích Buzze to totiž tak má být.  

Celkové hodnocení: 6/10

Diskuze (2) Další článek: Podrobnosti o PSP verzi Call of Duty

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,