Recenze: Canis Canem Edit - když GTA nechutná

Bez zbytečného humbuku, jen s nálepkou hry od tvůrců GTA a s výtkami k obsahu, přichází prý nejkontroverznější titul letošního podzimu. Prostředí americké střední školy, puberťáci, se kterými mávají hormony, a trocha necenzurovaného násilí. Výsledkem je čerstvá pochutina pro hráče, kteří se klasického GTA přejedli.

Platforma: PS2
Žánr: Simulace středoškolského života
Výrobce: Rockstar Games
Distributor v ČR: Cenega
Cena: 1 599 Kč
Homepage:
http://www.rockstargames.com/bully/home/

Ano, všechno se přejí. Oblíbené jídlo (nemohl jsem začít ničím obyčejnějším, máte pravdu), spisovatel, restaurace i značka piva. Když je nejhůře, přejíte se i vlastní přítelkyně (dámy prominou). Jistotu ale představuje teprve škola. Najdete mezi stovkou děti alespoň tucet takových, kterým se studium během několikaletého pobytu (čtěte jako stereotypu) ve školních ústavech nepřejedla? Sotva. Paradoxně to ale budou hráči, jež mají studium dávno za sebou, kterým Canis Canem Edit (známější pod názvem Bully) učaruje. Vrátit se zpět do školních let a vybrat si i s úroky vše, co vám škola vzala? Znáte snad lepší způsob, jak trávit nedělní odpoledne?

Když měli zkrotit zlého chlapečka

Jimmy Hopkins není prototypem šprta, pro nějž znamená dvojka z počtů důvod k zamyšlení a víkend strávený nad malou násobilkou. Není ani hlupák, který by se nechal svést na scestí vychytralými spolužáky. Je nad věcí, umí se rvát, a jeho matka si chce užívat líbánek s novým tatínkem, kterého Jimmy (pravděpodobně) nemá v lásce. A tak hlavní hrdina končí v proslulé Bullworth Academy, kde za jeho výchovu zodpovídají učitelé s nespočtem závislostí a úchylek, do zadku nakopává ambiciózní ředitel, všude okolo čekají ochránci zákona zvaní prefektové a když přijde čas oběda, může se Jimmy spolehnout na kuchařský um nejnechutnější kuchařky, kterou jste ve svém životě spatřili. Ráj na Zemi? Nebo peklo? V prvních minutách to druhé jmenované, ale jak ukáže čas, svět kolem vás bude právě takový, jaký si ho vytvoříte.

  

Vztahy na bullworthské střední jsou komplikovanější než příhody dam v Sexu ve městě, a jakkoliv se Canis Canem Edit konceptem podobá sérii Grand Theft Auto, rozvětveným a propojeným společenstvem herních postav svůj vzor převyšuje. Nejde jen o klíčové charaktery, kterých v průměrné hře potkáte kolem jedné desítky. Specifickým se zdá být téměř každý jedinec ve vašem okolí. V prvních hodinách hry budete (promiňte mi ten výraz) individua ve vašem okolí postupně poznávat, abyste je v těch nadcházejících bez problémů rozeznávali při běžné chůzi po ulici. Bullworth Academy funguje jako každá jiná škola amerického typu. Najdete zde nejen učebny a knihovnu, dílny, hřiště, tedy věci materiálního rázu, ale především jednotlivá uskupení žáků, která se navzájem nenávidí a bojují spolu. Jimmy stojí uprostřed tohoto společenství, které si ho v prvních minutách přehazuje jako horký brambor. Objevují se potyčky, první přátelé i protivníci, zrada a odplata.

Canis Canem Edit je shodně s GTA postaveno kolem hlavní dějové linky, okolo níž se větví další možnosti vyžití (vedlejší mise nebo poflakování po okolí), ale jeho svět i dění v něm působí uvěřitelněji a osobitějším dojmem. Nejde jen o uzavřenější herní prostředí, které však nekončí budovou školy a nádvořím, roli zde hrají i jasně specifikované herní mechanismy.

Čas je pomíjivý

Ve skutečném světě snad, na bullworthské střední ani náhodou. Canis Canem Edit je jednou z mála her, v nichž má čas a jeho plynutí svůj význam. Jimmy se každé ráno probouzí přesně v 8 hodin, aby se od devíti věnoval dopolednímu vyučování, po něm si užil krátkou přestávku a spěchal zpátky do školy na odpolední směnu, která začíná přesně v jednu. Rázem je škola pryč a hlavnímu hrdinovi zbývá spousta času, které může věnovat plnění misí, nebo poflakování se po okolí. Ale ani to nejde donekonečna. V 11 večer je večerka a Jimmy musí spěchat do postele. Nebo nemusí, ale zaměstnanci školy, stejně jako policisté se vás budou snažit na každém kroku odchytnout. Jejich snaha je každopádně marná: jakmile je na věží odbita druhá hodina, ocitá se Jimmy automaticky v posteli a vše startuje nanovo.

  

Časový harmonogram se jeví být omezujícím, ale opak je pravdou. Škola má svůj pevný řád, Jimmy není na dovolené, a musí se řídit stanovenými pravidly. Navíc jako vše, i pravidla lze porušit. Porušovat je navíc budete dnes a denně. Čas totiž plyne neúprosně a jste-li dostatečně rychlý, můžete prostor mezi jednotlivými body dne (ranní vstávání/dopolední vyučování, dopolední výuka/odpolední výuka) využít ke splnění jedné z misí. Pak je zde také možnost se vyučování stranit a raději se dát na úprk před prefekty, kteří Jimmovu sprinterskému umění nestačí. Právě to bych vám ale nedoporučoval.

Škola, základ života

Vyučování totiž má svůj význam. Nejenže je ztvárněno sérií zajímavých miniher, které jsou často zábavnější než obsah velkých misí, ale jejich úspěšným zvládnutím se zdokonalujete v řadě oblastí. O vědomosti jde snad pouze v případě angličtiny, kde musíte z přeházených písmen složit co nejvíce slov - často jde o oříšek i pro ty, kteří z anglického jazyka maturovali na výbornou. Pak je zde průměrné fotografování, kdy se věnujete zadané práci od učitelky (fotíte lidi, vlajky, ročenku atd.), jednoduchá chemie (pouze mačkáte v pravý moment vyznačená tlačítka) nebo přece jen adrenalinovější opravování kol a strojů. Své si užijete zejména při tělocviku, kde budete nejen zápasit a učit se nové pohyby (k čemuž vám dobře poslouží i „milovník tranzistorových rádií“, jehož sídlo se ukrývá za starým školním autobusem), ale také hrát vybíjenou, která patří mezi nejzábavnější minihry vůbec.

  

A reálný přínos pro hru? Zdokonalením v chemii se naučíte vyrábět drobnosti pro všední použití (potrápení spolužáků), v tělocviku si osvojíte již zmíněné chvaty a pohyby, a neméně podstatná je i možnost omluvit se prefektům za drobné prohřešky, jíž získáte z kraje hry. Než opustíme brány školního ústavu, stojí za to zmínit i páčení skříněk, v nichž najdete vedle obyčejných věcí i zajímavé cennosti. Canis Canem Edit pak samozřejmě nechybí ani další drobnosti známe z GTA - za všechny jmenujme možnost nakupovat a měnit oblečení nebo účes hlavního hrdiny.

Bohatší než GTA?

Když jsem popisoval svět Canis Canem Edit neobeznámenému kamarádovi, zajímal se o jediné - je opravdu tak bohatý jako v GTA? Neprováděl jsem přesné výpočty, nezkoumal každé zákoutí školy ani města, přesto jsem se ani po dlouhých hodinách hraní nemohl nabažit obrovských možností, které zdejší okolí skýtá. Mluvil jsem o studiu a školních hodinách, které netvoří jen výplň času, ale s sebou přináší i jistou užitnou hodnotu. Pokračovat můžeme plněním vedlejších úkolů. Pokud jste se v GTA věnovali misím práci taxikáře, zde budete rozvážet noviny, sekat trávu, účastnit se sportovních klání.

  

Když jsem na začátku hry mluvil o nové míze, nebyly to jen plané řeči - zatímco GTA řadu hráčů dávno nudí svou náplní, která se stačila okoukat, Canis Canem Edit nabízí netradiční alternativu. Budete se rvát a řešit problémy "ručně, stručně", ale také shánět ingredience již zmíněné kuchařce, zachraňovat na alkoholu závislého profesora, druhému shromažďovat spodní prádlo studentek, a mezi tím vším se snažit udržet si slušnou reputaci. Protože jako všude, i zde na vás jednotlivé skupiny spolužáku pohlíží jinak. Pokud si snad některou znepřátelíte, může to vést až k automatickému požďuchování, kdekoliv se jen s jejím členem setkáte.

Čas od času přijde i chvilka pro ty z vás, kteří rádi shromažďují majetek. Už první návštěva boxerského klubu vám vynese skromný příbytek na pláži, který je ale pořád lepší než cimra s dveřmi dokořán na smradlavém internátě. Smysluplná je zde i interakce s lidmi okolo, kdy nejde o nezáživné rozhovory na stále se opakující témata. Osobám můžete vyhrožovat, nebo je naopak chlácholit (a tím se dostat z nepříjemných potíží), aby byly i tyto dovednosti zdokonalovány v rámci běžného vyučování. Dojde na chvíle lásky, kdy můžete mladé slečny nejen štípat do zadnic, ale také jim lichotit a v případě oboustranné náklonnosti je líbat. Většinou to ale nebývá zadarmo a přízeň dívky musíte podpořit pěkným dárkem. Peníze na něj vyděláte brigádou (čas od času se ve vašem okolí objeví člověk, který vás poprosí o jednoduché dodání zásilky, tak proč to nezkusit), dárek seženete v jednom z místních obchodů (bonboniéru, květiny apod.), a tak neustále dokola.

  

Kde se skrývá brutalita?

Canis Canem Edit získalo ještě před svým příchodem pověst hry, která je nebezpečně násilná a její rating neodpovídá stavu věci. Jakmile ale vstoupíte do díru dění, pochopíte, že i přes peprné bitky je děj vystavěn na téměř komediálních základech. Neuvidíte zde jedinou kapku krve, což je také jeden z hlavních argumentů, proč hru evropský rating zpřístupňuje od 16 let výše (v USA byla hodnocena jako Teen, dokonce tedy 13+). Stále jsem navíc přesvědčen, že si atmosféru střední školy užijí zejména hráči, kteří už dávno opustili její skutečné brány. Kritikům se nedá upřít výtka k bitkám, které jsou brutální a neberou si servítky. Tvrdé údery pěstí, kopání do slabin, vše je na denním pořádku, a do jisté míry oprávněně dráždí aktivisty, kteří si kritizováním her pomalu začínají vydělávat na živobytí. Účelem recenze ale není komentovat jejich chování. Za sebe pouze potvrzuji doporučenou věkovou hranici 16 let, která je zcela odpovídající.

Světlé stránky hry
  • koncept střední školy
  • atraktivní herní náplň
  • prokreslení herních postav
  • herní doba
  • namluvení
  • soundtrack
Temné stránky hry
  • po čase stereotypní
  • problémy s kamerou
  • místy kolisající framerate

Canis Canem Edit je možná žánrově špatně zařaditelnou hrou, ale to paradoxně hraje v její prospěch. Není ani čistokrevným klonem GTA, ani simulací života jako The Sims, přestože řada situací a herních mechanismů k takovému zařazení nabádá. Jde o perfektně vyvážený mix všech prvků, o nichž jsem mluvil výše, který ale (podobně jako v recenzi častokrát zmiňované GTA) brzy přechází ve stereotyp, jež se autorům s ubíhajícím časem daří stále méně a méně účinněji oživit. Navíc jim budete spílat za občasné problémy s kamerou nebo kolísající framerate, které vám shodně dokáží pokazit slibně rozehranou misi.

Grafika: 8/10
Zvuky: 9/10
Hudba: 9/10
Hratelnost: 9/10

Na školní léta mnoho z nás rádo vzpomíná - a jakkoliv Canis Canem Edit není přesným odrazem středoškolských let v naší malé republice, dělá z ní herní náplň a svěží přístup jednu z nejhratelnějších záležitostí letošního roku.

Celkové hodnocení: 8,5/10

Diskuze (3) Další článek: Galerie: Halo 3

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , ,