Recenze: Championship Manager 03/04 - naposledy nejlepší?

29. kolo Gambrinus ligy je tu. Liga směřuje do své závěrečné fáze, ale o titulu ještě není rozhodnuto. Baník Ostrava klopýtá, Spartě se nedaří, Slavia prohrává na hřištích soupeřů a ještě je tu defenzivně založená Sigma. Bojuje se také o přežití v 1. lize. Jak to celé dopadne? Máte možnost vyzkoušet s to na vlastní kůži v nejpropracovanějším fotbalovém manažeru všech dob. Součástí je i druhá česká liga.
 
koupit

Pořiďte si  nejprodávanější a nejpropracovanější fotbalový manažer na světě v našem internetovém obchodě se slevou 15%! Nabídku dalších titulů s velkými slevami najdete na adrese vltava.doupe.cz.

Platforma:  PC
Typ hry: fotbalový manažer
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor 600 MHz, 128 MB RAM, 600 MB na HDD, 16 MB grafická karta s podporou rozlišení 1024x768
Doporučená konfigurace: procesor 1,2 GHz, 256 MB RAM, 600 MB na HDD, 32 MB grafická karta s podporou rozlišení 1024x768
Testovací konfigurace: procesor 1,4 GHz, 256 MB RAM, 2 GB na HDD, 64 MB 3D grafická karta (GeForce2 Pro)
Výrobce: Sports Interactive (
www.sigames.com)
Distributor hry: Eidos  (
www.eidos.com)
Distribuce v ČR: Cenega (
www.cenega.cz)
Homepage hry:
http://www.sigames.com/softography.php?type=view&id=13
Doporučená cena: 1499 Kč

Zprávy týdne: Trenér Kotrba odvolán! * Na sparťanskou lavičku usedá Straka * Vyhodí Plzeň Cipra? * Poborský si nemůže vynachválit spolupráci s novým trenérem * Koho povolá Brückner na EURO? * Nedvěd: Juventus je v krizi

Fikce nebo realita? Ač se tato otázka spíše hodí do filozofické debaty nebo pořadů zabývajících se rozpoznávání příběhů "ze života" a výmysly režisérů, tentokrát si ji dovolím vypůjčit na tomto nefilmové místě. Když totiž člověk zabředne do hlubin jakékoliv hry ze série Champinship Manager, těžko se ubrání výkřikům: "To snad není možný!" a dalším známkám údivu. Ostřílení matadoři si už možná zvykli, pro ty ostatní, vězte, že vše, co znáte z reálného fotbalového světa, najdete ve hře s CM v názvu. A to včetně výše uvedených novinových titulků v úvodu.

  
Úvodní menu hry * Utkání lze sledovat pomocí textových informací * anebo ve 2D zobrazení

Championship Manager - stručná historie legendy očima odborníka

Všechno to začalo 1.9.1992, kdy Oliver a Paul Collyerové započali novou sérii fotbalových manažerů. Jejich (dnes už legendární) výtvor se jmenoval Championship Manager. Postupem let se hra zlepšovala, zvětšovala se databáze a rostla popularita. Další zlomové datum - 26.3.1999 - vychází CM 3. V databázi je už 25.000 hráčů, ligy je možno hrát v 15 zemích, ale hlavně má nový engine, který se na dlouhou dobu stal standardem a neprocházel většími změnami. Zlaté časy série prožívá v letech 1999 - 2001. Hra je stále stejná, přesto lepší a lepší. Recenzenti kritizují malou inovativnost, přesto je v Anglii mnohokrát na žebříčku prodejnosti mezi nejlepšími.

Šokem je CM 4 - rok 2003 - nová verze je úplně překopaná, objevuje se revoluční 2D zápasový engine, poprvé je zahrnuta česká liga (+ spousta jiných nových - celkem 43 zemí). Je bohužel plná chyb, vychází pět patchů, ale bugů neubývá. Spousta hráčů je zklamána, někteří CM 4 vůbec neuznávají jako nástupce svého miláčka. Navíc se objevuje konkurence v podobě Total Club Manageru od EA Sports, který se stává více než solidním protivníkem CM.

Ovšem přichází nová fotbalová sezóna a později také nový manažer. Championship Manager 03/04 se sice úplně nezbavil všech chyb, je však zpátky a ve skvělé formě. Databáze obsahuje víc než 200.000 hráčů, je možno hrát ve více než 40 zemích a našince určitě potěší významné vylepšení české ligy.
 
Ať si vyberete kterýkoli ročník (kromě CM4) a přenesete se přes prvotní rozporuplný dojem ze hry, zaručuji vám, že vás hra pohltí a začnete o fotbale uvažovat trochu jinak (vlastní zkušenosti). Čeká vás solidní závislost, které se jen tak nezbavíte. CM je totiž extrémně tuhá věc a dá se hrát mnoha způsoby - od primitivního nakupování hvězdných hráčů v Chelsea až po existenční problémy v některém z německých regionálních týmů. Nebudete litovat, že jste kdy začali hrát.

Nakonec jedna zajímavost - nejmenovaný anglický třetidivizní tým kdysi (rok 2000, možná 2001) propustil trenéra a vyhlásil konkurs na nového a vyhlásil konkurs na nového. Polovina uchazečů uváděla jako jedinou zkušenost s vedením fotbalového týmu Championship Manager - někteří si prý vedli docela dobře...

Salvatore Hrad_men (http://cm4.kgb.cz/data/index.php)

Drnovice, Rochdale, AC Milán

Slovy statistika: "Je toho moc." Těžko byste hledali jinou hru, která má zpracovaných více než čtyřicet ligových soutěží. Nenašli byste ani hru, ve které jsou relativně přesně zaznamenány údaje o prvoligových českých trenérech a částečně také jejich druholigových protějšcích (i když zde už si přesnost soupisek vybírá dovolenou). Možná byste čekali, že se ve hře vyskytují reálná jména hráčů, ale možná by vás nenapadlo, že stejně také jejich přesné statistiky několik let zpátky. A to se stále bavíme o české lize.

  
Sestava "Zbrojovky" vypadá věrohodně * Manažerské emaily * Nastavování taktiky - nějak na ty Jezdce vyhrát musíme

Championship Manager už nebude!

Všechny fanoušky CM série zarmoutila na sklonku podzimu zpráva o rozchodu vydavatele (Eidos) a výrobce (Sports Interactive) hry. Ačkoliv se dle všech tiskových vyjádřeních rozcházeli v dobrém poté, co se neshodli v otázce dalšího směřování série, ale to nic nemění na faktu, že už to nikdy nebude takové jako předtím. Obě firmy si totiž po vydání dnes recenzované hry Championship Manager de facto rozdělili. Eidosu jakožto vydavateli zůstala licence a logo hry, které už plně využívá jím pověřený nový tým při tvorbě Championship Manageru 5, kdežto původní vývojáři si nechali kompletní zdrojový kód včetně pečlivě vytvořených statistik. Jejich hra se ovšem bude jmenovat Football Manager 2005 a vydá ji Sega. Oba dva nové manažery vyjdou koncem tohoto roku. Bitva o trůn nejlepšího fotbalového manažeru nebude vůbec lehká.

Směrem na západ podrobnosti o každém hráči narůstají a nechybí málo a dozvěděli byste se možná i oblíbenou značku zubní pasty každého jednoho fotbalisty. Takhle vám bude muset stačit znalosti charakteru, jazykových dovedností anebo oblíbeného klubu. Pokud budete chtít, dozvíte se také, jestli je hráč v klubu spokojen, případně co mu k jeho úplnému štěstí chybí.

Ale to už tu všechno bylo. Můžete hrát za favority Premier League, či Primera Division v Itálii, stejně tak můžete začínat od píky třeba na německém venkově anebo se svým oblíbeným tuzemským celkem dobýt brány evropských pohárů. Stejně jako dříve si můžete plánovat přáteláky, jezdit na dovolenou nebo si popovídat s hráči o jejich výkonech. Navíc se můžete starat o svou rezervu či juniorku a světe div se, také o národní tým. Anebo se také můžete jen na vše dívat z pozice nezávislého pozorovatele a čekat až "ten povýšenej Fergusson" konečně dostane kopačky, abyste s velkou slávou zachránili Manchesteru Ligu Mistrů. Hra je natolik komplexní a realistická a když se tento faktor spojí s fotbalovým fanouškovstvím, vzniká nebezpečně chytlavá kombinace, kterou může znechutit snad jen nedostačující znalosti angličtiny.

Radikální změny? Lehce EA Sportové

Znalci série budou ve hře jako doma. Championship Manager 03/04  je totiž vlastně jen jakýmsi samostatným datadiskem rok starého Championship Manageru 4 (jedná se ale o samostatnou hru, nemusíte vlastnit CM4). Hra běží stejném enginu, využívá stejných principů, pouze byla aktualizována, mnohé věci vylepšeny, pár novinek přibylo (nevěřili byste, kolik různých možností může obsahovat obyčejná smlouva o prodeji hráče - hra umožňuje dokonce společné vlastnictví hráče dvěma kluby) a hlavně se zbavila velkého množství chyb, které mnohým CM4 znechutily.

  
Zlaté české ručičky aneb když kvalitní a levný golman, tak od nás * Zahrajete si i v Argentině* Tak kohopak si koupíme?

Asi největší změnou jsou inovace v oblasti tréninku. Ten minulý byl totiž i pro fanoušky (!) příliš složitý a nepochopitelný. Ve Sports Interactive ale dali hlavy dohromady a výsledkem je několik zlepšení. Při tvorbě tréninkového plánu je hned vidět, jaké oblasti fotbalového umění zasáhne nejvíce. Navíc jeho účinnost či neúčinnost můžete hned poté konfrontovat u statistik každého hráče. Díky přehlednému značení lehce zjistíte, zda-li je trénink pro vaše fotbalisty přínosem nebo jim pouze zbytečně ubírá síly.

Fansite o CM 03/04

Amatérských fotbalových manažerů se po českém internetu pohybují stovky, ať už se jedná o obdivovatele zahraničních kousků typu TCM nebo jejich domácích online kolegů. Ovšem když budete hledat něco více o králi všech manažerů, Championship Managerovi 03/04, neobejdete se bez fanouškovských stránek studenta, jenž si říká Salvatore Hrad_men. Jako jediný totiž nabízí informace o nejnovějším CM v češtině. Na stránkách se krom aktuálního dění okolo chystaných manažerů dozvíte spoustu užitečných věcí týkajících se CM 03/04. K dispozici jsou třeba detailní informace o užitečnosti jednotlivých typů tréninku, vysvětlení statistik nebo seznam talentovaných hráčů. Více už na zmiňovaných webových stránkách

Než poprvé kopnete do míče

Taktika je opět propracovaná do nejmenších detailů. Ve hře prakticky můžete vyzkoušet vše, co vás napadne. Zahustit střed, hrát po křídlech, zakopávat míče na tribunu... cokoliv. Jenom nastavování týmové taktiky čítá přes desítku různých bodů a navíc můžete každého hráče vybavit individuálními pokyny. Nevyužít přeci hvězdných kvalit Owena by bylo hřích! A tak mu nařídíte, aby se nebál s míčem chodit až do branky. Nebo máte v týmu kanonýra formátu Roberto Carlose? Stačí malá úprava pokynů a hned bude střílet třeba z pětatřicetimetrové vzdálenosti.

2D vládne všem

Zápasy můžete opět sledovat několika různými způsoby. Od základních textových informací po kompletní sledování celého zápasu. To se děje pomocí 2D grafického zpracování hřiště a hráčů. Ačkoliv jsem zpočátku měl k podobnému zobrazení nedůvěru, po skoro ročním sžívání myslím, že neexistuje nic lepšího. Je sice hezké, že se konkurenční série Total Club Manager chlubí nejnovějším enginem získaným od sesterské FIFY, ovšem i přes jeho krásu jsou jeho vypovídající schopnosti pro manažera nedostačující. Navíc všichni známe z FIFY, jak dříve či později spadne do neuvěřitelného stereotypu a branky padají jak přes kopírák.

To se v notně upgradované verzi 2D zápasu nestává. Hra je variabilnější a to do té míry, že kdyby si člověk nespočetl, kolik dní by mu všechny zápasy v sezóně (nedejbože více sezónách) zabraly, díval by se na utkání celé. To naštěstí nemusíte. K dispozici jsou i možnosti, které vám zprostředkují pouze klíčové momenty zápasu. Už z nich ale často poznáte, kde (mnohdy spíše v kom) je chyba. Dopomůže vám k tomu i individuální hodnocení všech hráčů na hřišti či kompletní statistiky (spočítané do poslední přihrávky či hlavičky). I v průběhu zápasu máte k dispozici maximum podrobných informací včetně aktuálního stavu na ostatních stadionech.

I pro začátečníky?

Recenze většinou končí odpovědí na věčnou otázku "koupit či nekoupit?". Ta je ovšem v tomto případě irelevantní. U Championship Manageru byste se spíše měli ptát: "Budu mít dostatek času/vůle/chuti?". Není totiž sporu, že je hra nejpropracovanějším manažerem všech dob. Nejen díky počtu ligových soutěží či zpracovaných hráčů, ale hlavně neuvěřitelně rozsáhlými možnostmi řízení fotbalového klubu po všech stránkách.

Světlé stránky hry
  • nejpropracovanější fotbalový manažer
  • nejvíce fotbalových soutěží
  • součástí i první dvě české ligy
  • databáze čítající 200.000 hráčů
  • vše, na co byste v souvislosti s fotbalem pomysleli
Temné stránky hry
  • na první pohled hrozně komplikované
  • bohužel i na druhý - proniknout do hry trvá opravdu dlouho
  • počítač se snaží o nerealistické nákupy
  • stále docela dlouhé nahrávání mezi zápasy

Ovšem tento koncept si žádá oběti. A tou je na první pohled neuvěřitelná složitost a neprostupnost systému. Když jsem se před několika lety poprvé setkal s Championship Managerem, nemohl jsem pochopit, proč každý hráč nemá jedno číslo značící jeho průměrnou kvalitu. Nechápal jsem, proč jednoduše nemůžu hráčům říct, aby hráli útočně 4-4-2. Ovšem tato přání jsou stejné jako kdybyste chtěli z Boeinga udělat ultralight.

  
Každý přestup lze doladit přes spoustu doplňujících klauzulí  * Jak jsme na tom s rozpočtem? * Ve hře můžete trénovat i národní reprezentace

Nejde to, protože TOTO je Championship Manager. Král mezi fotbalovými manažery. Hra, u které můžete strávit měsíce svého života. Ovšem stejně jako každé exkluzivní zboží, není pro každého.

Grafika: 6/10
Zvuky: 8/10
Hratelnost: 10/10
Životnost: nekonečná (i když zlí jazykové hovoří o riziku infarktu)

Fotbalová hra roku! Nejpropracovanější manažer všech dob. Nečekejte naleštěné klubové limuzíny a posezení v klubových boxech na stadiónu. Čekejte tisíce možností statistik, noční můry o složení sestavy či stresy v zápasech. Ovšem právě to je na tom nejkrásnější!

Celkové hodnocení: 8,7/10

Dostupné pro: PC
Výrobce: Sports Interactive | Webové stránky hry
  • nejpropracovanější fotbalový manažer
  • nejvíce fotbalových soutěží
  • součástí i první dvě české ligy
  • databáze čítající 200.000 hráčů
  • vše, na co byste v souvislosti s fotbalem pomysleli
  • na první pohled hrozně komplikované
  • bohužel i na druhý - proniknout do hry trvá pravdu dlouho
  • počítač se snaží o nerealistické nákupy
  • stále docela dlouhé nahrávání mezi zápasy
Diskuze (24) Další článek: Stahujte první trailer z očekávaného RPG The Bards Tale!

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,