Recenze: Chemicus – kde se chemie stává hrou

Poslední výuková adventura z trojdílné série společnosti Media Trade vás zavede do světa tajemných laboratoří, chemických roztoků, analýz rozličných sloučenin i zkumavek plných neznámých roztoků. Záhadné město Chemicus plné složitých hádanek a rébusů již netrpělivě očekává příchod dalšího návštěvníka. Neváhejte a staňte se jím právě vy!

Platforma: PC
Typ hry: Výuková adventura
Multiplayer: Ne
Minimální konfigurace: P III, 128 MB RAM, SVGA grafická karta
Doporučená konfigurace: P III 256 MB RAM, SVGA grafická karta
Testovací konfigurace: P IV 1,6 – 384 MB RAM – GeForce 2mx Tornado grafická karta
Lokalizace a distribuce v Česku: MEDIA TRADE Interactive (
www.mediatrade.com)

Vždy, když se v současnosti dostanu do kontaktu s chemií (což bývá mimochodem poměrně často), nemůžu zkrátka nevzpomenout na jistého nejmenovaného pana profesora (v té době působícího v rámci nejmenovaného brněnského gymnázia) a na jeho hodiny tohoto zajímavého předmětu. Onen dotyčný byl rozený dobrák od kosti a to se bohužel velmi často projevovalo i v laboratorní učebně, která tak díky přístupu žáků nejednou stála v plamenech a nouze nebyla ani o křídy či houby napuštěné koncentrovanou kyselinou sírovou. Zkrátka a dobře - taková škola hrou, i když tentokrát v pojetí studentů a občas až životu nebezpečná. To učit se v pohodlí a teple vlastního domova, nadto ještě zábavnou formou, je určitě o něco příjemnější. Pro všechny počítačové nadšence je pak jistě veskrze pozitivní, pokud se na ně vědomosti navíc hrnou z monitoru jejich PC. A že to má být dokonce kombinováno s nějakou hrou?? Stačí říct, občas totiž ke splnění všech těchto požadavků stačí jen úspěšná realizace dobrého nápadu.

  

Startovní nabídka výukové sekce * Seznamte se s obsahem nebezpečně vypadající baňky * To není kulečník, ale atomy

Chemicus je poslední titul z trojlístku plně lokalizovaných výukových adventur od společnosti Media Trade, které jsou zaměřeny na přírodní vědy - tedy fyziku, biologii a chemii. Tak jako v předchozích případech, i zde je celý program rozdělen na část herní a část výukovou, do které se ovšem lze v případě nesnází rovněž propojit přímo z adventury. Tentokrát vše začíná ve chvíli, kdy přijíždíte navštívit svého dlouholetého přítele Richarda, nadšeného badatele a experimentátora. Ten však bohužel ještě před vaší návštěvou kamsi záhadně zmizel a zanechal po sobě (kromě obrovského nepořádku v pracovně) pouze kazetu s krátkým přerušovaným záznamem. Po jejím nalezení a následném přehrání zjistíte, že byl kýmsi unesen. Jak se ukáže později, za jeho zmizením stojí záhadná sekta kapucínů, která po něm nyní požaduje zprovoznění jakéhosi velkého centrálního počítače. Úkol je tedy zdánlivě jasný, ovšem Richardova vlastní záchrana už tak snadná nebude. Nejprve je zapotřebí prokousat se úvodními questy a teprve pokud uspějete, můžete vstoupit do tajemného města Chemicus, jehož dominantu tvoří mysteriózní zlatá věž. Jak už to ale tak v podobných hrách bývá - postupem času vyjde najevo, že již nejde jen o pouhou pomoc vašemu kamarádovi, ale že v sázce je i osud celého světa.

Přemýšlím, přemýšlíš, přemýšlíme

Plnění většiny úkolů je pochopitelně nerozlučně spjato se znalostmi chemie, bohužel ale místy chybí jakási konkrétnější nápověda, cože se to po vás vlastně přesně chce. Já osobně jsem se takto na rozdíl od Bioscopie na delší dobu zasekl hned u prvního problému, obnášejícího zoufalé pokusy o správné otevírání zásuvek pracovního stolu, při nutnosti dodržet pořadí vypsané na nalezeném kusu papíru. Naštěstí se ale v průběhu hry dostanete i k věcem zajímavějším, například výrobě prskavky, nebo zrcadla (i pokud to úspěšně zvládnete tady, v domácích podmínkách doporučuji v zájmu bezpečnosti nezkoušet!). Přesto mi ale adventura přišla místy poněkud nudná a to navzdory zajímavým a netradičním herním lokacím (termální lázně, zrcadlový dóm).

V porovnání s Bioscopií i Physicusem mě však tentokrát značně iritovaly použité symboly navigace (rozumějte aktuální podoba kurzoru), které jsou dle mého názoru zbytečně komplikované a jejichž ztvárnění mi zpočátku přišlo spíše jako pomsta grafika za nucené přesčasy. Pochopit totiž, že právě tato komplikovaně stáčená spirála se šipkou je ekvivalentem pro “otočit se o 180 stupňů doleva” je bez nahlédnutí do manuálu skoro nemožné, byť spousta věcí se dá vždy vyzkoušet metodou pokus-omyl. Asi jedna z největších a naopak pozitivních změn se týká většího počtu animací a – konečně – i příležitostně se pohybujících osob a to v míře větší než u Bioscopie (inu občas i tam nějaký ten robot propochodoval). Nechybí ani zajímavá videa a na celém enginu je vůbec vidět jeho neustálé zlepšování, zvláště v případě, kdy Chemicuse pro srovnání položíte vedle startovního Physicuse.

  

Organická chemie v praxi * Kyselina sírová a tudíž nebezpečná * Použití galvanického článku

Kromě inventáře nezbytného k přenášení nalezených předmětů (v tomto případě obvykle nejrůznějších chemikálií) máte k dispozici i jakousi lupu, sloužící k analýze nalezených sloučenin či látek. Svojí důležitou roli hrají také výukové čipy, rozmístěné různě po městě. Na těch jsou totiž obsaženy jednotlivé segmenty části výukové, které se vám mohou velmi hodit už hned při řešení dalšího questu. Vědomost, kterou se již jednou naučíte (kupříkladu měnění barvy indikačního roztoku), lze potom využívat i kdykoliv jindy v rámci stejné situace, takže pokud pro vás byla vyčtená informace nová, nic vám nebrání si jí v rámci rčení “špetka praxe je lepší než tuna teorie” ještě zopakovat.

Častější mi ale přišly momenty, kdy prosté (pečlivě našprtané) poučky zkrátka nestačí a musí se i důkladněji zapřemýšlet. Detailní pozornost je nutno také věnovat jednotlivým herním obrazovkám - to abyste nepřehlédli nějaký důležitý předmět nebo skrytý odkaz. Konkrétně tato skutečnost může někomu připadat otravná, ale naštěstí jdou použitelné věci od těch určených ryze pro okrasu rozpoznat poměrně rychle (svůj nemalý podíl na tom má i změna kurzoru), takže pečlivému prohledávání políčko po políčku se díkybohu vyhnete. Každopádně ani Chemicuse při nejlepší vůli nedokončíte za pár hodin, pravděpodobnější je zoufání nad nejrůznějšími záseky a střídavé opouštění hry kombinované s opětovným návratem po uklidnění nervů.

Škola základ života

Sekci výukové bych tradičně rád věnoval více prostoru, protože kvalita prezentovaných informací je u podobného titulu dle mě důležitější než například grafika nebo zvuk. Celkem na vás tedy čeká šest kapitol plus jedna příloha (ukrývající periodickou tabulku prvků, symboly nebezpečí, atd.), které si teď hezky postupně rozebereme.

Látky a jejich vlastnosti – obsahuje části věnované definici chemie a jejího zájmu studia, rozpoznávání látek podle vlastností, důležité skupiny látek, směsi látek a jejich oddělování, skupenství látek a difůzi.

Látky a jejich změny - zde naleznete informace o  chemických reakcích, nejmenších stavebních prvcích látek, řeči chemických značek, vzduchu, reakcích s kyslíkem, látkách a energii, vzorcích a chemických reakcích, výrobě kovů, vodě a vodíku.

Stavba atomu a chemické vazby - popisuje strukturu atomu, vyzařování látek, periodickou tabulku prvků, skupiny prvků, iontovou vazbu, vazbu elektronového páru a fotochemii.

Elektrochemie – dozvíte se leccos o redoxních reakcích v elektrochemii, použití galvanických článku a elektrolýze.

  

Pracovna osvětlená měsíčními paprsky * Pod kobercem se nacházejí padací dvířka * První rébus. Tak směle do toho

Kyseliny, zásady a neutralizace – obsáhla kapitolka věnovaná kyselinám, životnímu prostředí a technice i několika konkrétním vybraným kyselinám (chlorovodíkové, siřičité, sírové, uhličité, dusičné).

Organická chemie – pro mě osobně pravděpodobně nejzajímavější pasáž, obsahující údaje o uhlovodících, ropě a zemním plynu, zpracování ropy, zvláštních uhlovodících, zemské atmosféře v ohrožení, ethanolu, alkoholech, skupině karboxylových kyselin a esterech alkoholů a karbox. kys.

Škoda jen, že nezbyl prostor i na biochemii, každopádně i takto je záběr látky poměrně značný, stejně jako její úroveň. Na tomto místě si ale zkrátka nemůžu odpustit poznámku např. k rychlosti světla, která je zde definována jako c, aniž by však již bylo zmíněno, že tato konstanta platí pouze ve vakuu, nikoliv obecně. Ne vše je tedy natolik 100% korektní, jak by být mohlo (potažmo mělo). Jedna vlaštovka však jaro nedělá a chápu, že autorům možná nějaké upřesňující poznámky mohly připadat jako zbytečné, byť by nebyly tak úplně od věci.

Světlé stránky hry
  • Vylepšený engine, větší počet animací i videí
  • Grafika a zvuk
  • Stoupající obtížnost questů
  • Rozsah vyučované látky
Temné stránky hry
  • Grafika navigačních prvků
  • Občasné potíže ala QuickTime

Tvrdé zúčtování

Po vizuální stránce nemám renderované grafice (typické pro tuto sérii) vcelku co vytknout, upřímně řečeno se mi ale více líbilo zpracování lokací v Bioscopii (pravděpodobně profesionální deformace). Architektura mnohých zákoutí vás každopádně opravdu fascinuje a když k tomu připočtu všechny novinky zmíněné výše, objektivní hodnocení by mělo vyznívat spíše ve prospěch Chemicuse. Potřetí v řadě musím pochválit i dabing a vůbec namluvení, které se mi jeví veskrze srozumitelné i když ve studijní části ho osobně vždy vypínám, neboť čtu přece jenom o něco rychleji. Dalším plusem bezesporu je, že programátoři se nespokojili s úrovní svých děl předchozích, ale snažili se laťku posunout ještě o něco výše. Z toho mj. plynou také náročnější požadavky na HW, ale netřeba se obávat nějakých extrémů - ostatně stačí se podívat na úvod článku. Kritizovat bych mohl snad ještě poněkud chaotické rozložení programu na dvě CD, ale to je spíše detail, který finální kladný verdikt nemůže nijak podstatně ovlivnit. Asi se budu opakovat, ale stejně jako v případech předešlých - nic lepšího pro hravou výuku chemie na našem trhu momentálně s největší pravděpodobností nenajdete a pokud ano, rád se na to podívám.

Grafika: 7,5/10
Zvuky: 6/10
Ovládání: 6,5/10
Hratelnost: 7/10
Originalita: 8/10

Autoři zjevně po prvních dvou titulech neusnuli na vavřínech a na kvalitě je to znát. Tak nějak si představuji výukovou adventuru!

Celkové hodnocení: 7,5/10

Váš názor Další článek: Sega na E3 - Warhammer Online, Worms a další pecky

Témata článku: , , , , , , , ,