Recenze: Chibi-Robo! – uklízeč z nerez oceli

Málokoho baví domácí práce. Sbírání odpadků, pucování fleků z koberců, utírání prachu, zalévaní květin…nuda k pohledání. A ještě se tomu věnovat ve hře? Cha. Ovšem někdy i ty nejdivnější nápady se mohou proměnit v unikátní zážitek. Jako se tomu stalo právě v Chibi-Robo.

Karel KališPlatforma: GC
Paměťová karta: 6 bloků
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ne
Výrobce: Skip Ltd.
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
www.gamecube.cz)
Homepage:
http://www.chibi-robo.com/

Málokdo z vás asi netuší, že slovo robot prvně použil Karel Čapek v své divadelní hře R.U.R. Spousta z vás nejspíš zná tři robotické zákony z pera a bystré mysli sci-fi spisovatele Isaaca Asimova. A všichni jste se už s roboty v nějaké hře setkali. Ať už v podobě různých gigantických bojových strojů s lidskou posádkou, či autonomně myslícími variantami. Tak jako tak, většinou podobné mašiny slouží k vzájemnému masakrování nebo jednostrannému pobíjení lidí. Ve hře Chibi-Robo též najdeme robota. Ale světě div se, nemá (téměř) žádné vražedné tendence. A když, tak rozhodně nelikviduje lidi. Těm naopak pomáhá. Však co mu asi zbývá jiného, když má místo elektronického mozku kontejner na odpadky.

Taková (ne)normální rodinka

Chibi-Robo je nejnovější řada domácích automatických pomocníků od společnosti Citrusoft. Jednoho takového robůtka dostala k osmým narozeninám malá Jenny Sandersonová. Sandersonovi jsou taková normální rodinka. Mají dům, psa…a hromadu problémů. Taťka Sanders je momentálně bez práce, neustále se poflakuje v obýváku a Chibiho koupil  malé dcerušce on. Za což si zasloužil vyhazov z ložnice od mamky Sandersonové. Aby také ne, rodina se dlouhodobě topí ve finančních potížích a Chibi se stal pořádnou dírou to horko těžko látaného rozpočtu. Rodinou pohodu ani nevylepšuje Jenny, jenž se odmítá zbavit přesvědčení, že je žába. Místo mluvení kuňká a na hlavě neustále nosí masku žáby.

  

Všechno nejlepší! * Hlavně si s tím pak nečistit zuby * Chibi se může navléct i do kostýmu

Deseticentimetrový robot Chibi bude mít zatraceně moc práce, aby v rodině Sandersonových nastolil dokonalý pořádek. A to nemluvím jen o vycíděných podlahách. Chibi-Robo by se dal popsat jako takový domácí ekvivalent Harvest Moonu – tvůrci se inspirovali zcela běžnou prací, kterou většina lidí vykonává jen s krajní nechutí  a převedli ji do herní podoby u niž se dokážete bavit hodiny.  Jen tentokrát místo okopávání a pletí záhonků sbíráte papírky a pucujete fleky. Jen to zalévání květin najdete v obou hrách. :)

  

Hafan dostane boty a bude se přezouvat * Bystré oči odhalí spoustu věcí * Že by konečně létali holubi do pusy?

Základní herní principy vám vejdou okamžitě do krve. Chibi se pohybuje po domě Sandersonových, prozkoumává jednotlivé místnosti a uklízí na co přijde. Díky jeho malým rozměrům se dostane i na nejzapadlejší místa, po pohovku, za skříně…odpadky se najdou opravdu všude. Ovšem pro Chibiho není problém vše posbírat, stačí přijít k odpadku a zmáčknout tlačítko. Robotek popadne papírek, drobek, větvičku…a strčí si ji do hlavy. A to si nedělám legraci. Hlava ocelového uklízeče se  odklopí a odhalí úložný prostor, kam se vejde omezený počet odpadků. Takže čas od času se hodí najít odpadkový koš a hlavu si vyprázdnit. Což by se mi osobně taky občas hodilo, vyčistit si hlavu od všeho toho odpadu, co se na člověka hrne. :)

Multifunkční robot

Kromě odpadků ovšem můžete najít i užitečnější věci, které se hodí některé z početných postav v domě. Kromě uklízení tak můžete pobíhat po domě a plnit různé úkoly. Paní domácí vás pošle pro cukr do čaje, pak by se jí zase hodila lžička, malá Jenny by ráda dostala deset prstýnků atd. Čeká vás tak spousta pobíhání po domě, které časem zavání silnou repetetivností. Naštěstí Chibi-Robo postupem času bobtná na objemu co se týče herních možností.

  

Ve dne roztomilý míša... * ...v noci nelítostný zabiják * Vzdělaný Lego ještěr

Postupem času naleznete různé pomůcky, které vám rozšíří paletu činností. Třeba díky takovému zubnímu kartáčku můžete začít pucovat všechny možné fleky na podlaze. Lžíce Chibimu poslouží jako pořádná lopata, takže můžete sázet i květiny. A injekční stříkačkou se dají zalévat. Některé nové vybavení najdete různě po domě, do dalšího musíte zainvestovat. Ve hře jste totiž odměňováni za plnění úkolů penězi a body štěstí. Penízky, zde nazývané trochu podivně moolah, se dají utrácet v Chibiho robotnickém domečku pomocí online nákupů. Pořídit si lze spoustu užitečných věciček, přes různá semínka po Chibi radar a další vymoženosti.

Při získání určitého počtu bodů štěstí zase získáte vylepšený akumulátor pro Chibiho. Aha, ještě jsem se nezmínil o tom, že Chibi jako každý spotřebič potřebuje ke svému životu šťávu neboli elektrický proud. Každá činnost vyčerpává energii z robotova akumulátoru, a tak se čas od času musíte napíchnout do některé z bezpočtu zásuvek rozesetých po domě. Systém energie výborně funguje jako přirozený postup úrovněmi. Abyste se dostali do dalších místností domu, musíte nejen splnit nějaký úkol či využít nově získanou část vybavení, ale též je nezbytné disponovat potřebnou kapacitou akumulátoru. Ne vždy totiž najdete zásuvky v dostatečné blízkosti.

Dva světy

Celkově se level design  podařilo tvůrcům zpracovat na jedničku. I když sice vidíte, že támhle na skříni se něco nachází, nelze se tam bez určitého vybavení dostat. Hra před vás klade stále nové a nové překážky a nové způsoby jejich překonávání, díky čemuž udržíte u hry pozornost dostatečně dlouho. Pravda, Chibi-Robo je vlastně taková hodně otevřená 3D adventura, což může odradit akčně orientované jedince. Váš hlavní cíl je více méně jediný, získat dostatečný počet bodů štěstí, abyste se vyškrábali na vrchol žebříčku oblíbenosti Chibi robotů. Je více méně na vás, jak se s tím vypořádáte. Tak jako tak vás čeká spoustu pobíhání a lezení po nábytku. Možná někdy až zbytečně moc.

  

A jdem roztáčet desky * Na poflakování není čas * Z robota hrdinou

Ve hře se střídá den a noc, což má vliv na obyvatele domů. Zatímco ve dne narážíte na členy rodiny Sandersových a jejich problémy, noc patří ve stylu filmu Toy Story oživlým hračkám. Co ve dne vypadá na obyčejnou plyšovou housenku se kterou si hraje pes Tao, v noci ožívá, píše si deník a brání v cestě do kuchyně. A na podobné potrhlé postavy narážíte každou chvíli. Po bytě pobíhá superhrdina Drake Redcrest, ve sklepě narazíte na piráta s dřevěnou nohou, či vašeho předchůdce Giga-Robo naopak bez nohy. Dost srandy si užijete i s vajíčky natvrdo, které si hrají na vojáčky. Prostě jedna postava trhlejší než druhá. Zcela jiný noční svět sice přidává hře jiný rozměr, ale má i jeden poměrně velký nedostatek.

Při každém střídání denní doby se automaticky vrátíte do nabíjejícího domečku Chibi-Roba. Takže vás čeká zbytečné běhání na místo, kde jste skončili minule, což začne jít občas docela na nervy. Navíc základní časový limit pro každou denní dobu je  pět minut, během kterých toho nezvládnete udělat moc. Naštěstí se dá dokoupit prodloužení intervalu na 10 či ještě lépe15 minut. Ale i tak vám začne hra občas lézt na nervy svojí repetetivností. Místo dlouhých herních seancí se tak hodí na kratší úseky.

Plecháč k zulíbání

Samotné rozvržení pokojů vypadá velmi sympaticky, ale co se týče technické kvality grafiky, už jsme tu měli hezčí kousky. Objekty i postavy jsou poměrně dost hranaté a textury příliš rozmazané. Ovšem hře nechybí barevnost a velká dávka stylovosti. Navíc třeba animace vypadají hodně povedeně. Hra boduje po zvukové stránce. Třeba samotný dabing není dabing v klasickém slova smyslu, ovšem jaké si mrmlání, jako řeč puštěna pozpátku. I když postavám není vůbec rozumět, řeč působí výborným dojmem. Každý, koho potkáte, mrmlá trochu jinak a zcela unikátně. Též zvuky okolí nejsou vlastně zvuky, ale hudební tóny. Možná to vypadá podivně, ale výsledný dojem je víc než pozitivní, dává hře punc jedinečnosti a nápaditosti. Hudba též není špatná, ale v některých situacích nemile překvapí svojí nepochopitelnou absencí.

Světlé stránky hry
  • Roztomilý design

  • Originální nápady
  • Zábavné a hratelné
  • Otevřenost
  • Zvuky
Temné stránky hry
  • Místy frustrující
  • Slabší grafika a hudba
  • Občas problémy s kamerou

Není problém hru Chibi-Robo milovat nebo nenávidět kvůli jejímu stylu a herní náplni. Věřím, že běhání po domě a sbírání odpadků nemusí někomu připadat jako super zábava. Ovšem originalita se tvůrcům upřít nedá. Navíc Chibi-Robo vyšel na Gamecube, jehož základna hráčů má pro podobné unikátní projekty pochopení.

Grafika: 8/10
Zvuk: 9/10
Hudba: 7/10
Hratelnost: 8/10

Vtipná a nápaditá hra, kterou ovšem mírně potápí repetetivnost a slabší grafika. Ale musím uznat, že uklízení nikdy nebylo zábavnější.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Tvrďácký soundtrack z Madden 2007

Témata článku: , , , , , , , , , ,