Recenze: Civilization IV: Colonization – objevte Ameriku

Pamětníci si se slzou v oku vzpomenou na objevení Ameriky, mladší hráči pak rozšíří své obzory. Kolonizace na vás čeká s otevřenou náručí.
Kapitoly článku

Na druhou stranu je příjemné, že mimo dopravy zásob nemusíte, ale klidně můžete, řešit nic dalšího. O všechno se mohou postarat různí správcové, kteří klidně povedou rozvoj jednotlivých měst za vás, když si to budete přát. Navíc velký rozdíl dělá i nepřítomnost budování armády, takže produkujete jen budovy, zásoby a suroviny, nebo dopravní prostředky.

colonization_07.jpgcolonization_08.jpg

Tedy, abych byl přesný, můžete si nechat vyrobit dělo, ale jakékoliv jiné vojenské pozemní jednotky vznikají prostým výcvikem vašich kolonistů, kterým dodáte zbraně, případně pak koně, a máte armádu hotovou. Není tak problém, pokud máte dostatek všech zásob, klidně v jednom tahu přesunout veškeré své síly z výroby do armády, nebo samozřejmě i naopak.

Náročná válka mne zbytečně stála prostředky

Příjemné přitom je, že změnou neztrácíte suroviny, takže se třeba hodí v každém městě mít nějaké koně, pokud byste potřebovali některého z obyvatel přesunout. Jakmile dorazí do jiného osídlení, stane se z něj zase kolonista a koně zůstanou ve stájích.

Armáda na Evropany

Otázkou však zůstává, k čemu vlastně armádu potřebujete. Přeci jen, jak už jsem předeslal, indiáni vás neohrožují, spíše naopak vám výrazně pomáhají dary a možností se u nich učit, stejně jako rekrutovat v jejich řadách nové kolonisty. Ostatní mocnosti se spíše starají samy o sebe a snaží se vyhlásit nezávislost. Ostatně při jedné z her jsem už už dostával anglické državy pod svoji zástavu, když tamní místodržitel vyhlásil nezávislost a byl namísto toho smeten expedičními silami britské koruny. A já jen zaplakal, protože náročná válka mne zbytečně stála prostředky.

Tip: Začněte hru změnou vojáka v kolonistu a zbraně prodejte indiánům. Tolik peněz do začáítku byste jinak těžko hledali. Časem si stejně uděláte výbavu vlastní.

Je však jeden okamžik, kdy armádu potřebujete, a to je právě ono zmíněné vyhlášení nezávislosti. Nečekejte desítky různých možných konců, výlety do vesmíru a diplomatická vítězství, kdo vyhlásí nezávislost první a přestojí výpady své bývalé domoviny vyhrává. Evropané jsou přitom silnější, početnější a přicházejí v několika vlnách, kdy se musíte zuby nehty bránit, spoléhat se na rychlé výpady a stažení se do bezpečí měst, nebo prostě mít neskutečnou kliku. Na druhou stranu vás přitom bude pohánět zášť vůči vašemu, v tu chvíli už bývalému, panovníkovi, který vás svými požadavky průběžně prudí.

1280x960.jpg

Tady jsem taky narazil na jeden z největších záporů celé hry. Na otřesný ksicht vašeho vladaře si ještě zvyknete, ale ta bezmoc, když po vás něco chce, je hrozná. Pokud požaduje jen peníze, můžete je odmítnout poslat a tím jej rozlítit a posílit si tak protivníka na boj o nezávislost. To je ještě v pohodě.

Místo o rozvoj vlastní kolonie se tak ve výsledku staráte o problém, kde směnit dvě flašky rumu za tři korálky

Když ale postupně uvaluje čím dál tím vyšší daně na váš obchod se starým kontinentem, máte jen dvě možnosti. Buď nehorázné požadavky přijmout, nebo naházet nějakou komoditu do moře (typické bostonské pití čaje), čímž si ale znemožníte obchodování s danou věcí s Evropou. Nemůžete si však vybrat, co že bude putovat za potravu rybám a vždy se jedná o váš nejlepší obchodní artikl.

colonization_09.jpgcolonization_10.jpg

Pak nastane buď kompletní přesměrování výroby, neboť již není v Evropě odbyt, nebo se pokusíte prodávat chvíli zboží ostatním národům a indiánům, abyste po několika pokusech narazili na vyčerpané pokladnice a nutnost stejně výrobu měnit. Navíc se o obchodování s ostatními musíte starat ručně, ač je v nabídce diplomacie vždy možnost vytvořit nějakou obchodní stezku, která chybě zůstala z původní Civilizace. Místo o rozvoj vlastní kolonie se tak ve výsledku staráte o problém, kde směnit dvě flašky rumu za tři korálky, které pak snad nějak dostanete třeba do Evropy, nebo také ne. Nikde přitom nezjistíte, co právě teď daná cizí vesnice potřebuje, nebo kolik má financí a jak je vám ochotna zaplatit za daný tovar.

Přitažlivé, ale ne graficky

Jakmile se však zaberete do hraní, ztratíte pojem o čase. V nabídce jsou sice možnosti nechat se upozornit v určitou dobu, ale syndrom „ještě jedno kolo a jdu spát“ je neskutečně silný. Ostatně, na některých z okolních obrázků si můžete všimnout rozličných časových údajů, kdy jsem místo poklidného spánku dokončoval obchodní cesty mezi oběma Amerikami, transportoval zboží do Evropy, nebo vedl zbytečné žabomyší války s ostatními koloniemi a o vlastní nezávislost. Kolonizace prostě zůstala v přitažlivosti věrna svému jménu a klidně si dovolím tvrdit, že svoji o třináct let starší jmenovkyni dokonce i předčí.

TIP: Když nevyhlásíte nezávislost, nezvítězíte vy, ale vaše země na starém kontinentě.

Musím vás ale zklamat, pokud od hry očekáváte nějaké grafické hody. U tahových strategií prostě není pozlátko tak důležité, vidíte sice rozrůstající se města, můžete přilétnout blíže, nebo se vzdálit až do kosmu, ale tři roky starý grafický kabát z Civilizace IV prostě už pamatuje své. Na druhou stranu vás od hraní neruší žádné šílené hudební kreace, jen na pozadí najdete s trochou snahy zajímavé podtóny vhodné vždy k dané situaci. Pokud budete hledat zvuky, uslyšíte je, ale nejsou nijak výrazné, ale ani neruší.

colonization_11.jpgcolonization_12.jpg

Pokud jste hráli původní Kolonizaci, je pro vás její nová podoba jasnou volbou. V případě, že za sebou máte poslední Civilizaci a všechny její datadisky, přinese vám užší záběr dějin zajímavé zpestření. Pokud ale nejsou tahové strategie vaším koníčkem, tak se přiznám, že nechápu, co vás přimělo dočíst se až sem. Stratégové vzhůru do Nového světa, ostatní zase o kousek dál.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie
Výrobce: Firaxis Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 23. září 2008
  • Stará láska nerezaví
  • Možnost, ale ne nutnost, automatizace
  • Lidé mohou měnit profese
  • Neskutečná přitažlivost
  • Vyhlášení nezávislosti je výzva
  • Obchodní cesty a obchodvání
  • Stárnoucí grafika
  • Jen jeden možný úspěšný konec

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,