Recenze: Cricket 09 – kriket na vlastní kůži

Zároveň s tradičními sportovními sériemi, jako je FIFA nebo NHL, EA Sports rok co rok vypouští do světa také kriketovou simulaci s názvem Cricket.
Kapitoly článku

V našich končinách je pro hráče kriketová simulace asi tak atraktivní, jako realistický simulátor padání kapek deště.Důvod je prostý – kriket uznávají především Britové a Australané, zatímco ostatní dávají přednost sportům jako je fotbal, hokej, formule nebo třeba tenis. Podle prvních zpráv neměl Cricket 09 na počítače vlastně vůbec vyjít, nicméně nakonec situace dopadla, tak jak dopadla, a vy si nyní můžete přečíst žhavou recenzi.

cricket_09_01.jpgcricket_09_02.jpg

Cricket 09 nabízí obstojný počet herních módů. Doporučuji vám začít tréninkem, kde vám budou vysvětleny základní mechanismy a principy hry. Další možností je režim rychlé hry, v němž si zvolíte týmy, a jde se na věc.

Pánové z EA Sport si zaslouží pochvalu za množství různých módů, čítající jak klasickou sezónu, tak i připravené scénáře zápasů

Nejslibněji se však tváří záložka s názvem World Championship, tedy světový šampionát, a to se vším všudy (Česká republika ale ve výběru mužstev chybí). K dispozici vám budou i na první pohled atraktivní režimy jako je ligový pohár a předem připravené scénáře známých kriketových zápasů ze skutečnosti.

cricket_09_03.jpgcricket_09_04.jpg

Pakliže si zvolíte režim sezóny v některém z klubů, můžete zapomenout na možnosti známé z ostatních sportovních sérii EA. Strohé tabulky se jmény hráčů bez fotek, žádné propracované nabídky hráčů na volném trhu, novinky z ligy či přehled finanční situace vašeho týmu. Musí vám postačit statistiky jednotlivých hráčů, z nichž se dovíte obvyklé informace jako počet zápasů, body a podobné.

Manažerské možnosti jsou bohužel na úrovni, jejíž číslo se blíží nule

Co když se vám zachce nové krve? To máte smůlu, něco jako přestup v Cricket 09 neexistuje. Fanoušci manažerských vylepšován tak budou odcházet více než zklamáni. Jako taková náplast působí fakt, že jsou veškerá jména a názvy klubů licencovány.

Pravidla kriketu jsou do značné míry podobná baseballu – proti sobě stojí dva týmy, přičemž jeden je na pálce a druhý hází míček. Nadhazovač se snaží zasáhnout tři – obvykle dřevěné – tyčky, čímž získá body pro svůj tým. Odpalovač se naopak snaží míček odpálit do označeného hřiště, a pokud se mu to povede, musí přeběhnout na druhou stranu hřiště. Zároveň je však možné získat body za různá porušení pravidel, takže pokud není kriket zrovna vaší parketou, doporučuji pořádně nastudovat pravidla.

Co se týče samotného zápasu, ten už je na tom poněkud lépe. V praxi to tedy znamená, že si (v roli nadhazovače) budete moci vybrat druh nadhozu, zdali chcete pravotočivý, vysoký nebo nízký a následně si můžete vybrat místo nejen sílu nadhozu, ale i místo, kam míček dopadne. Umělá inteligence se odvíjí podle vámi zvolené obtížnosti, což znamená, že s nejnižší obtížností se ani moc nezapotíte, kdežto v případě té nejvyšší si ani neoddechnete.

cricket_09_05.jpgcricket_09_06.jpg

Jakožto po pálkaři po vás hra chce, abyste přesně odhadli typ nadhozu a také zvolili správný odpal. Pokud se vám to povede na jedničku, nesmíte se nechat ukolébat, protihráči jsou vcelku rychlí a krátce odpálené míčky ihned seberou a pokusí se jím dotknout zmíněných pálek – namísto získaných bodů vám tak nějaké uštědří soupeř.

Dostupné pro: PC
Žánr: Sportovní
Výrobce: EA Sports
  • Hudba
  • Ovládání
  • Hodně herních režimů
  • Vcelku povedený zápasový mód
  • Zastaralá grafika
  • Málo manažerských možností
  • Nefanoušky kriketu moc bavit nebude
  • Příliš podobné předchozím ročníkům
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , ,