Recenze: Dark Horizon – návrat do budoucnosti

Prequel k neslavnému Tarr Chronicles byl opět vyvíjen s nízkým rozpočtem. Má taková hra šanci na úspěch? Podívejte se s námi, jak to dopadlo.
Kapitoly článku

„Tak co pro mě dneska máš?“ mířila moje první otázka na podivně vyhlížejícího Sia’Nusského mechanika. „Je to opravdová lahůdka. Protonový laser řady XI-609. Jeho palebná síla rychle odrovná štíty i leckterého De’Khettského destroyera.“ odpověděl mi nadšeně, načež poukázal na mou nově opravenou loď. „Vypadá to dobře.“ řekl jsem si v duchu a usedl do kokpitu.

 

Něco mi ale říkalo, že se záměr mine účinkem. Co ovšem čekat od mechanika s platem pouličního prodavače hamburgerů. Okno kokpitu se nade mnou uzavřelo a pomalu jsem začal připravovat loď ke startu. Po krátké chvíli jsem si však utvrdil své obavy. Nic nefungovalo.

VIDEO: 981 'Dark Horizon - ukázka hraní'

Podobně jsem si připadal i při hraní titulu Tarr Chronicles, jenž upadl v zapomnění snad ještě dříve, než dorazil na pulty obchodů. Hra plná nadějí na oživění klasické hvězdné akce. Desítky nepřátel, těžká protonová děla, akce a neutuchající smršť laserových střel ve snaze zachránit vesmír.

Nečekejte žádný volný vesmír, tohle je čistá akční řežba

Jak hezky to zní, nemyslíte? Všechno nicméně skončilo ve stínu budgetového původu hry, kdy se za cenu nízkého rozpočtu šetřilo na všem možném. Nuže jak by řekl pilot naší lodě: „Co čekat od mechanika s platem pouličního prodavače hamburgerů…“.

Jmenuje se Mirk, The Mirk

Na první pohled se Dark Horizon může zdát pouze jako datadisk k již zmíněnému Tarr Chronicles. Svůj původ to však opravdu má. Původně se totiž skutečně o datadisk jednalo a hra se honosila příznačným podtitulem Sign of Pride. Následně došlo k přejmenování (zřejmě z důvodu obsáhlosti děje) a nyní se snaží tvářit jako plnohodnotné pokračování. Smutnou zprávou ale je, že krom příběhu nic nového nepřináší a bohužel nedošlo ani ke zlepšení těch nejhorších stránek hry.

darkhorizon_03.jpgdarkhorizon_04.jpg

V příběhu se vrátíte o sto let v čase a na vlastní kůži pocítíme ničivé začátky války s bezohlednou temnotou s názvem The Mirk, jež je schopna pohltit vše, s čím přijde do styku. V té době byla naděje na záchranu lidstva vkládána do nově vyvíjené zbraně, která by snad měla dočasně zastavit pochod temnoty.

Lineárnost a stereotyp misí je až do nebe volající

Mirk ale není žádná nemyslící entita, nýbrž pěkně vypočítavý a zákeřný protivník, a tak nenechá nic náhodě a rozhodne se vývoj zbraně zastavit všemi dostupnými prostředky. Tahle galaxie ovšem nenechá svou kůži lacino a do boje proti temnotou ovládaným flotilám vyráží s letkou guardianů, jíž jste i vy součástí.

Plnou palbou vpřed

Už z příběhu se dá očekávat, co bude vaším úkolem. Nečekejte žádný volný vesmír, tohle je čistá akční řežba. Do vesmíru se podíváte prostřednictvím dvaadvaceti misí, v nichž nepůjde o nic jiného, než o likvidaci dotěrných nepřátel. Lineárnost a stereotyp těchto misí je však až do nebe volající.

darkhorizon_art_01.jpg

Čas od času se naskytne drobná změna v podobě časového limitu či zneškodnění nepřátelské základny, avšak vesměs se nejedná o nic zázračného. Neustále jen létáte za zadkem doprovodných letounů či přepravníků a ničíte všechny nepřátele v dohledu. Co naplat, jedná se o čistou akci, přesto čekal jsem zábavy kapánek víc.

darkhorizon_05.jpgdarkhorizon_06.jpg

Z nepřátel mám pocit, že při rozdávání moudré kaše spali někde v brlohu se svými medvědicemi. Jejich manévry jsou sice vcelku účinné a není zrovna dvakrát snadné vymanit se z hledáčku stíhacího letounu (zvláště ve chvíli, když si na vás pochutnávají rovnou tři takoví), ovšem jejich chování v určitých situacích nedává nejmenší smysl.

TIP: Pečlivě rozvažte, za které součástky utratíte suroviny. Budete jich mít opravdu málo

Často se vám tak stane, že se střemhlav proti vám vrhne letoun bez nejmenší špetky pudu sebezáchovy, nebo jen nečinně přihlíží, jak jim pálíte do zádě. Zřejmě jim již působení temnoty leze tolik na mozek, že mají i sebevražedné tendence.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Vesmírný simulátor
Výrobce: Quazar Studios | Webové stránky hry
  • Grafika
  • Fyzikální model
  • Ovládání
  • Silný příběh
  • Spousta akce
  • Hromada chyb
  • Nedoladěnost
  • Stereotyp
  • Málo prostředí
  • Zprostředkování příběhu
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,