Recenze: Dark Horizon – návrat do budoucnosti

Prequel k neslavnému Tarr Chronicles byl opět vyvíjen s nízkým rozpočtem. Má taková hra šanci na úspěch? Podívejte se s námi, jak to dopadlo.
Kapitoly článku

Naštěstí hra nabízí pár skvělých možností, na nichž se s čistým svědomím dostatečně vyřádíte. Mnohé z vás potěší detailní možnosti vylepšování vaší lodě. V pravidelných zastávkách v hangáru před začátkem každé kapitoly dostanete do rukou zkušeného rádce coby mechanika a následná úprava lodě je již jen na vás. Na výběr máte nejprve jen z několika základních vylepšení, od štítů, pancéřování až po různé typy zbraní, postupem času však budete svůj inventář obohacovat o stále lepší části.

TIP: Dávejte si pozor na klávesovou zkratku Alt+Q, která bez dotázání okamžitě vypne hru

Pokud vám ani to nestačí, můžete si nechat rozložit některý z dostupných předmětů na součástky a ze získaných surovin si vytvořit vlastní. Pravdou ale je, že díky mnoha omezením nebudete mít surovin dvakrát mnoho a vysoká cena opravdu kvalitních součástí vám nedává příliš možností na utrácení.

 darkhorizon_art_02.jpg

Velmi se mi ovšem zalíbila nutnost regulace teploty lodě. Každá střela, ať už utržená či vystřelená, zvyšuje teplotu vaší lodě a pomocí dvou tlačítek ji musíte regulovat na potřebnou hodnotu. Je-li příliš vysoká, kadence zbraní se zvýší, avšak vaše štíty začnou postupně klesat. Je-li pro změnu příliš nízká, přístroje nepřátel vás nejsou schopny detekovat a jste tak prakticky neviditelní.

Celou dobu se pohybujete jen v několika málo zónách

Tehdy je však zásadně omezena nejen kadence zbraní, ale i rychlost vaší lodě. Taktické využití tohoto detailu v boji se pak přímo nabízí. Ovládání lodě je také provedeno na jedničku a po krátkém sžití s ním nebudete mít nejmenší problém.

Ó peněženko má, jež tiše zeješ prázdnotou

O příběhu jsem již mluvil, ovšem jeho přenesení hráči je zde uzpůsobeno tak osobitým stylem, že rozhodně stojí zmínku. Na začátku každé mise budete osvíceni krátkým videem a briefingem v němž vám bude vysvětlen jasný cíl. Nicméně se většinou týká jen konkrétní situace a z celého příběhu vám toho příliš neřekne.

VIDEO: 982 'Dark Horizon - trailer'

Mnohem zajímavější informace jsou k nalezení v deníčku pilota. Obsahuje nejen souhrnné informace o světě, ale také zápisky snů, bližší informace k ději, misím a spoustě dalších věcí. Bohužel až po jejich přečtení vás dokáže příběh opravdu vtáhnout do sebe. Je docela škoda, že tak velký potenciál byl skryt za stohy textu. Kdo však umí trochu číst mezi řádky, domyslí si, že za tím opět stojí nedostatek peněz.

 darkhorizon_09.jpgdarkhorizon_10.jpg

Šetřilo se i na spoustě jiných věcí. Paradoxně musím se smutkem ve tváři říct, že právě na těch faktorech hry, jež by si zasloužily největší pozornost. Příběhem počínaje, různorodostí prostředí a misí konče. Celou dobu se pohybujete prakticky jen v několika málo zónách, z nichž se většina nachází právě v okolí bráněné zbraně.

Temnota na vás znatelně číhá z každého kilobytu hry

Když jsem hru začínal hrát, šel jsem do toho s vědomím, že se jedná o budgetový projekt a byl jsem tedy ochoten nad pár nedostatky přimhouřit oko. Kdyby jich alespoň nebylo tolik…

Bílá ovce v černém stádu

A přeci musím říct, že jednu opravdu světlou stránku hra má. Onou bílou ovcí je zde grafické zpracování. Dočkáte se jak překrásné pestrobarevné mlhoviny, tak i pořádné nálože světelných efektů a ohromných staveb, jež prostě berou dech. Temný námět hry se nese i v celém zpracování. Černobílá videa, temná atmosféra, chlad a hrůza – temnota na vás znatelně číhá z každého kilobytu hry. Jestli vás něco takového láká, jste na správné adrese. Nečekejte však žádný horor.

 darkhorizon_art_03.jpg

Bohužel vám bude zážitek kazit poměrně časté padání hry a nesčetné množství bugů. Některé mise se zaseknou v půlce dění, jindy slyšíte zvuky střelby, přestože v okolí žádná neprobíhá, a s trochou smůly budete mít značné problémy hru vůbec dohrát. V některých chvílích jsem byl vážně na pochybách, zda mají vývojáři vůbec pojem betatest ve svém slovníku. Bezvýhradně proto doporučuji stáhnout si nejnovější dostupný patch.

TIP: Pro lepší chod hry si stáhněte tento patch

Stůj, nebo se netrefím

Samotná hratelnost se tak pohybuje na velice nízkých hodnotách. Jako by to nestačilo, v průběhu misí budete neustále doprovázeni nekonečnými dialogy, které na mě působí dojmem, že se vývojáři snažili zalepit prázdnou díru laciným lepidlem. Až na pár výjimek jsou kýčovité a nudné, a do jejich čtení jsem se po chvíli hraní musel nutit. Hledat v tom všem něco jiného, než čistou akci, vám dá tedy opravdu hodně práce.

 darkhorizon_art_04.jpg

Přesto je Dark Horizon hra s velkým potenciálem. Potenciálem, jenž je na úkor zábavy skryt pod nízkým rozpočtem, leností vývojářů a přehlédnutím několika zásadních chyb, který dojem z hraní sráží. Nabídne vám víc než deset hodin nekonečné akce, příjemnou grafiku, vcelku slušný fyzikální model a opravdu kvalitní příběh.

darkhorizon_07.jpgdarkhorizon_08.jpg

Na druhou stranu hra obsahuje nesčetné množství bugů, reprodukce příběhu je k jeho kvalitě dosti mrzutá a po celou dobu hraní se nevyhnete silnému pocitu nudy a stereotypu. Celé to zkrátka působí jako jedno velké nakousnuté jablko. A proto než se do něj také zakousnete, buďte při jeho chybách velmi shovívaví, chcete-li si hru alespoň trochu užít.

Dostupné pro: PC
Žánr: Simulátory | Vesmírný simulátor
Výrobce: Quazar Studios | Webové stránky hry
  • Grafika
  • Fyzikální model
  • Ovládání
  • Silný příběh
  • Spousta akce
  • Hromada chyb
  • Nedoladěnost
  • Stereotyp
  • Málo prostředí
  • Zprostředkování příběhu
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,