Recenze: Dawn of War 2 – hra pro jednoho

Protože se kampaň pro jednoho hráče a multiplayer v Dawn of War 2 výrazně liší, rozebereme je po částech. Dnes vás čeká kampaň, upalte heretika!
Kapitoly článku

Skončil jsem u akčního RPG, což je opět tak napřesdržku od CD Projektu. Když k tomu ještě přihodím, že v kampani jste oproštěni o jakýkoliv management surovin, s výjimkou zkušeností vašich vojáků, stavbu budov a v podstatě jen procházíte se svojí údernou četou od nepřítele k nepříteli, můžu čekat za dveřmi lictora, pod okny orčí komando a na záchodě zákeřně číhajícího eldarského warpového pavouka. Ale co, za pravdu trpěli i větší lidé národa našeho.

art3.jpg

Skutečnost je totiž taková, že tvůrci prostě namíchali mariňáky, Orky, Eldary a Tyranidy, všechno to pěkně pomleli do líbivé grafiky, zalili skvělými zvuky a za stálého doprovodu parádní hudby podávají ještě horké hráčům. Ti se ve výsledku skvěle baví u úplně jiné hry, než by očekávali, takže efekt je v podstatě pozitivní.

TIP: V jednoduchosti je síla. Když vás protivník otravuje, nenamáhejte se komplikovaným použitím desítek různých možností přes oslepující granáty, časované nálože a podobné vylomeniny. Rána hromovým kladivem do hlavy působí stejně dobře a spolehlivěji.

Jen bych vás rád ubránil překvapení, až budete po pár desítkách misí v kampani uvažovat nad tím, zda se vašemu hrdinovi do rukou víc hodí hromové kladivo, nebo energetická sekera, namísto plánování dalšího postupu.

Poznej mutanta, zabij mutanta

Je sice pěkné, že děj hry se odehrává na třech planetách sub-sektoru Aurelia, ale přesuny mezi nimi nemají na hru žádný vliv. Každá z planet má různý stupeň hrozby Tyranidů, ani tohoto faktoru si však ve hře moc nevšimnete.

Tvůrci namíchali mariňáky, Orky, Eldary a Tyranidy, všechno to pěkně pomleli do líbivé grafiky, zalili skvělými zvuky a za stálého doprovodu parádní hudby podávají ještě horké hráčům

Jediným klíčem k výběru místa boje je tak existence misí, které po několika tazích zmizí, spolu s nějakým nepříjemným efektem pro vás. Místo toho, abyste systematicky vyčistili jeden svět a pokračovali na jiný, tak často poletujete tam a zpátky, podle toho, jaký sektor skýtá nejzajímavější cetku za odměnu.

dow_sp_05.jpgdow_sp_06.jpg

Stejně tak zpočátku nejspíš takticky měníte výbavu svých svěřenců podle rasy, s níž budete v nejbližším boji zápolit, ale jak se čím dál tím častěji do soubojů přimotávají i ostatní, ustálíte se na nějaké univerzální soupravě. Tu obměňujete jen podle toho, co za věcičku vám v průběhu mise doslova vypadne z protivníků. U Orků to ještě chápu, když kradou jakoukoliv lidskou technologii, ale že z Karnifexe vypadne posvátná relikvie kapituly, ten den už desátá, mi mozek nějak nebere.

VIDEO: 688 'Dawn of War 2 - ukázka hraní'

Nechápejte mne špatně, Dawn of War 2 rozhodně není špatná hra. Budete se při ní skvěle bavit, zapojíte se do řeže a bude záležet na každém vašem rychlém rozhodnutí, zda udržíte své muže naživu. Odměnou vám bude navíc skvostný pohled na bojiště, kterým prochází mariňáci jak nůž máslem, a nějaké ty zkušenosti navíc. Budete se kochat tím, jak vás postupně lidstvo v sub-sektoru začne chápat jako úspěšného spasitele a válečníka.

Mučedníkův hrob je základ Impéria

Možná se divíte, proč jsme se rozhodli oddělit část pro více hráčů do samostatného článku. Důvodů je více, hlavní je ten, že tato část je opravdu strategií, na rozdíl od hry pro jednoho hráče. Ale také jsem prostě nestihl odehrát dostatek her na důkladné posouzení, kvůli „drobným komplikacím“. Nestává se často, abych začal na hru nadávat ještě před instalací, ale Dawn of War 2 toho docílil úplně dokonale.

dow_sp_07.jpgdow_sp_08.jpg

Že je potřeba hru zaregistrovat a spouštět prostřednictvím Steamu není žádné tajemství, ostatně proti této ochraně nic nemám. Že je ke hře potřeba účet na Games for Windows už je větší problém, protože tato služba není oficiálně v naší zemičce podporována.

Budete se skvěle bavit, zapojíte se do řeže a bude záležet na každém vašem rychlém rozhodnutí, zda udržíte své muže naživu

Bohužel se od bety nic nezměnilo, a tak po instalaci následuje martýrium s hledáním možnosti offline profilu, při každém spouštění vás hra prudí jeho kontrolou a snahou o online registraci. Kdyby to aspoň fungovalo, byl bych asi spokojený, ale takhle?

art4.jpg

Když k tomu přičtu úžasnou nestabilitu hry samotné, kdy některé mise nešly při lepším nastavení grafiky vůbec spustit, hra padala při nahrávání a podobné nešvary, přijde mi to skoro až trapné. A aféra s nefunkční češtinou je naštěstí už vyřešena.

TIP: Nemáte ve hře češtinu i přes zakoupení české verze? Nezoufejte, fanoušci Warhammeru nejásejte, stačí hru přeinstalovat (ztratíte však uložené pozice), nebo prostě na Steamu zabrousit do nabídky nastavení, záložky jazyka a vybrat češtinu. Po chvilce stahování už máte titulky jak v kině. Pokud instalujete hru později, měl by daný problém již odpadnout.

Vida, čeština, krásný to jazyk, ovšem v některých chvílích pěkně zrádný. Ano, Dawn of War 2 je právě obětí takovéto zrady, kdy je lokalizace profesionálně udělána, ale fanoušci Warhammeru si rvou vlasy. Přitom knihy z tohoto světa už v češtině vyšly a v nich použité výrazy jsou obecně známé.

dow_sp_09.jpgdow_sp_10.jpg

Ve chvíli, kdy si pořídíte zahraniční ID Games for Windows, překousnete doslovný překlad některých zaběhlých termínů a proniknete do hry, čekají vás dlouhé hodiny skvělé zábavy. Pak Dawn of War 2 doporučuju všemi deseti, dokonce i v akční kampani. Nebuďte však překvapeni, až vám ostatní strategie přijdou příliš statické, dobře se bavte a ať očistný plamen provází vaše vesmírné šlépěje.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | RTS
Výrobce: Relic Entertainment | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 20. února 2009
  • Akční kampaň
  • Skvělý multiplayer
  • Nabušená grafika
  • Úžasné zvuky a hudba
  • Konečně i Tyranidi, a mnoho
  • Technické komplikace
  • Příběh kampaně
  • Překlad některých termínů
  • Těžká závislost na multiplayeru

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,