Recenze: Dead or Alive Xtreme 2 – obchod s bílým masem?

Představte si hru, kde jde především o ženy. Krásné, spoře oděné. Láká? Doplňte si next-gen grafiku a máte DOAX2. Tahle hra je právě tak zábavná, jak velký je váš zájem o spoře odená polygonová dívčí těla.

Platforma: Xbox 360
Paměťová karta: 8 MB
Vibrace: ano
Analogové ovládání: páčky
Multiplayer: ano
Výrobce: Team Ninja
Vydavatel: Tecmo (
http://www.tecmo.co.jp)
Homepage:
http://www.deadoralive.jp/doax2/index2.html

 

Představte si hru, jejímž jediným cílem je koupit své (ženské) postavě co nejmenší plavky – a to ještě jen za předpokladu, že vás miniplavky či třeba školní uniforma na polygonové děvě fascinují. A jediným prostředkem, jak tohoto dosáhnout, je hrát stále dokola pár nudných miniher. Hra zde zůstala jaksi upozaděna, schována za myšlenkou, že pokud uděláte v „next-gen grafice“ co nejvyvynutější a nejneoděnější lepé dívky, vypadající jako trochu lépe udělané panenky Barbie (čili jako plastiková figurka), tak davy nadšených hochů odloží tatínkovy výtisky Rychlých Šípů a vrhnou se nadšeně na tuto slátaninu.

  

Na první pohled se zdá, že to nemůže fungovat. Ale DOAX2 je – jak již název napovídá – pokračováním přesně takovéto hry, a protože nikdo (dobrá, skoro nikdo) nevydává pokračování neúspěšných her, evidentně je o takovýto typ zábavy zájem. Inu, co se dá dělat –  Rychlé Šípy holt tentokrát asi nevyhrají.

  

Pokračování matka úspěchu

Pokud jste hráli první díl, asi vás překvapí, že autoři do dvojky prakticky nic nezměnili. Tedy kromě grafiky, že... Ale originalita rozhodně není věc, kterou by člověk od takovéhoto titulu očekával. Stejně jako příběh. Ovšem pozor – ten tu je.

Bojovník Zack (jedna z postav bojovky Dead or Alive) objeví potopený ostrov (Zack Island) z prvního dílu a vyzvedne jej opět nad vlny mořské – a pojmenuje jej originálně New Zack Island. A na něj pozve všechny ženské postavy z Dead or Alive, aby si zde (zdarma!!!) užívaly léta, pláží a slunce. Vy se stanete jednou z těchto postav a... A budete si užívat léta, pláží a slunce. Konec příběhu. Nedivte se – já neříkal, že je dobrý, jen že tu je...

  

Dělání – to nám úsměv zachrání

Na ostrově můžete hrát jednotlivé minihry (je jich „celých“ sedm plus kasino), potkávat se s ostatními dívkami z DoA, které můžete zkoušet přesvědčit, aby se s vámi dali do party na hry pro dvojice. Můžete navštěvovat všechny (tři) obchody a nakupovat v nich nové plavky, dárky a případně i vodní skútry na (překvapivě) závody vodních skútrů. A v noci můžete hrát v kasinu všechny možné hazardní hry – od pokeru přes ruletu až po jednoruké bandity. A konečně můžete také jen tak relaxovat, což sice k ničemu není, ale za to si při tom můžete detailně prohlédnout svou postavu. A pak ještě můžete... Aha. Tak už nemůžete nic, už jsem vyjmenoval všechno – kromě přespávání v hotelu, které slouží jen k tomu, aby nudilo (ano, je povinné; za den stihnete dělat jen tři věci) a aby vám Zack mohl posílat dárky.

   

O každé dívce můžete získat „spoustu“ informací – hlavně její hobby, oblíbené jídlo a oblíbenou barvu. Na nic, řeknete si; ale ouha. Tyto informace jsou pro vás klíčové pro seznamování a spřátelování se s ostatními obyvatelkami Zackova ostrova. Takže si stačí nastudovat potřebné informace, zajít do obchodu, koupit vhodný dárek, zabalit jej do papíru oblíbené barvy a poslat jej – a za chvíli máte spoustu nejlepších kamarádek pod sluncem, jednu neoblečenější než druhou.

A mít kamarádku je pro tuto hru klíčové – pokud se ji tedy rozhodnete hrát. Pro většinu soutěží totiž potřebujete spoluhráčku, spousta „úžasných“ plavek se dá získat pouze jako dárek od kamarádky a spousta „skvělých“ animací se dá shlédnout pouze pokud se rozhodnete prolenošit odpoledne s jinou dívkou – aneb stručně a jasně shrnutý princip celé hry.

  

Princip dávání a dostávání dárků není na první pohled špatný; už jen protože k dispozici je obrovské množství předmětů, které můžete koupit a darovat; a spousta unikátních plaveček, které můžete dostat. Bohužel po pár minutách hraní se z celého tohoto systému stane rutina. Skočíte oblíbený sport i barvu již znáte, takže skočíte obchodu, koupíte vhodný dárek, vyberete správný dárkový papír, odešlete dárek; a takhle každý (herní) den znovu. Zábavné, což?

Pokud dáváte vhodné dárky a pokud společně vyhráváte závody, zůstane vaše postava s vybranou dívkou nejlepšími kamarádkami. Pokud ale někde něco poděláte, vaše vztahy se zhorší. Bohužel věcí, které můžete udělat špatně je poměrně dost, navíc se nemohu zbavit dojmu, že roli zde hraje i náhoda – a při tom o „kvalitě“ vašeho přátelství se můžete dozvědět jen každý den ráno. A stačí trochu smůly, jedna prohraná hra... A druhý den se vzbudíte zase sami.

  

Od desíti do desíti aneb Švédský akční seriál

Na jedno hraní máte k dispozici 14 herních dní, ale není zde nic jako výhra nebo prohra. Prostě jen trávíte prázdniny s vybraným charakterem, získáváte nové plavky a koukáte na volnočasové animace na plážích. Jediný důvod, proč byste mohli někdy uvažovat o tom tuhle hru hrát znovu by mohlo být zkusit ji za jinou postavu, abyste viděli zase jiné plavky.

Světlé stránky hry
  • Spousta krasavic
  • Docela hezká grafika
Temné stránky hry
  • Nic než krasavice
  • Slaboduché hříčky
  • Nulová zábavnost i doba hraní

Nejsmutnějším faktem na DOAX2 je to, že nejnudnější část celé hry je právě její hraní. Grafika není úplně špatné a věřím, že své příznivce si najde. Dívky jsou v principu pěkné, plavky malé, úhly kamer (téměř) volně nastavitelné... Inu, co se dá dělat. Ale na rovinu – za ty peníze DOAX2 bude stát jen málokomu.

Grafika: 7/10
Hudba: 7/10
Zvuky: 4/10
Hratelnost: 2/10

DOAX2 není špatná hra; ale není ani dobrá. Je přesně tím, čím se zdá být na první pohled – povrchní hříčkou, kde jsou co nejmenší dámské plavky na prvním místě.

Celkové hodnocení: 4/10

Diskuze (2) Další článek: The Darkness se odhaluje na nových obrázcích

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,