Recenze: Devil May Cry 4 CZ – pekelná jízda

Tak jsme se nakonec dočkali. Záviděníhodná akce konzolistů dorazila na pulty prodejen pro PC. Čtěte jak se nové dobrodružství série Devil May Cry hraje.
Kapitoly článku

Z výše uvedeného perexu jste patrně trochu nesví a napjatě čekáte na hodnocení jedné z nejočekávanějších her letošního podzimu. Pokud jste pozorně četli preview, sami asi dobře víte, že autoři chtějí rozšířit svou základnu věrných dmc4_art03.jpgfanoušků, a proto jsem se dobrovolně rozhodl stát pokusným králíkem.

Tenkrát poprvé

Úvodní dějství začíná rychlým sprintem nové postavy série – Nera, jenž pospíchá do velkolepé katedrály řádu následovatelů boha Spardy na pěvecké vystoupení své milované. Během cesty si sice odskočí vyřídit pár drobností (skupinku nepřátel připomínající nekvalitně sešité bramborové pytle), ale nakonec přeci jen usedne mezi zpěvem okouzlené obecenstvo. Po úspěšném vystoupení pohledné krásky následuje proslov samotného San(c)tuse, během kterého však bleskurychle proskočí střechou starý známý Dante a nejvyššího představitele řádu odpwnuje dobře mířenou střelou mezi bulvy.

 

dmc4cz_01.jpgdmc4cz_02.jpg

Tento ohavný čin ovšem nezůstal bez povšimnutí, protože se bělovlasý Nero rozhodl krutě pomstít a hbitě vyrazil směrem k vetřelci. Vy se tak v prvních minutách hraní ocitnete tváří tvář známému a mnohými opěvovanému Dantovi, což asi některé z vás a ostatní zaryté fanoušky zrovna dvakrát nepotěší.

Dante odpwnuje nejvyššího představitele řádu dobře mířenou střelou mezi bulvy

Boj ovšem není ničím jiným, než velmi povedeným tutoriálem mající za úkol vás zábavnou formou naučit základním pohybům a schopnostem. Po krátkém souboji Dante uniká a vy se vydáváte po jeho stopách s vidinou krvavé odplaty. Dál už nic víc prozrazovat nebudu, vše se dozvíte ve vkusně zpracovaných in-game animacích doprovázející vás před a ke konci každé mise.

art1.jpg

I když děj samotný zrovna neoplývá originalitou, najdete v něm velmi povedené zvraty, a tak se určitě nebudete nudit. Co se týče nakousnutých misí, je jich rovných dvacet kousků, a to samozřejmě nepočítám mistrovsky ukryté „secrety“, kde častokrát plníte krátkodobý cíl typu „vyskákej až nahoru v daném časovém limitu“, „zboř všechny sochy pomocí gyrobladu“ nebo třeba „rozkopni půlky všemu, co se pohne“. Musím se přiznat, že mně některé tajné úkoly připadaly téměř neproveditelné a nejednou jsem měl chuť rozprsknout svůj gamepad o zeď.

dmc4cz_03.jpgdmc4cz_05.jpg

Během svého putování narazíte na stovky nepřátel, ze kterých po jejich eliminaci nasyslíte červené orby. Ty pak můžete směnit za rozličné předměty jako magické hvězdy dodávající zdraví, flakónky obnovující energii nebo třeba flaštičky s veselými jedy. V momentě, kdy máte rudých gulí opravdu dostatek, je lepší zariskovat a investovat přímo do jednorázového navýšení celkového zdraví. Záleží tedy čistě na vás, zdali si rozhodnete koupit tři lékárničky, nebo si za tu samou cenu raději nechat navýšit zdraví natrvalo.

Nero má pro jistotu ještě jedno eso v rukávu, a to svojí Ďábelskou pracku

Orby ovšem nejsou jen červené, ale také žluté (navyšují celkový počet životů), bílé (obnovují magickou energii), fialové s puntíky (vykastrují nejbližší krávy Milka) nebo třeba zelené (přilévají do studny života). dmc4_art02.jpgZapomenout nesmím na veledůležité „hrdé duše“, za něž si lze nakoupit či vylepšit své schopnosti a dovednosti. Musím vyzdvihnout snahu autorů o svobodu volby, protože veškeré změny svého charakteru můžete vzít zpět a za vrácené duše si svého bijce od základů předělat, a to bez postihu a v jakékoliv části hry chcete.

Bylo nebylo, milé děti

Žil byl jeden Nero, buk jako kluk, jehož milovaným mazlíčkem byla mocná pistole Modrá růže. Protože však pomáhal a chránil svačiny mladších soukmenovců před nájezdy přisprostlých vejlupků, opatřil si také meč zvaný Rudá královna. S těmito prostředky se problémy zaháněly dříve, než vůbec vznikly, ovšem Nero měl pro jistotu ještě jedno eso v rukávu, a to svojí Ďábelskou pracku. I když se vám může z počátku jevit jako smutný handicap, postupem času jí začal dokonale ovládat.

dmc4_art01.jpg

Spoustu protivníků si totiž jednoduše přitáhl a několika mrsknutími o zem je poslal na pravdu boží, snadno také získával vzdálené předměty obyčejným prodloužením své paže nebo zdolával hluboké propasti, když se s ní zachytával o úchyty ve formě pekelné energie.

Tip: Snažte se vyřídit své protivníky směsicí komb a ne jen tupým mačkáním jediného tlačítka. Jednak se vám výrazně zvedne hodnocení stylu a hlavně také vymlátíte nepřátele o poznání rychleji.

Co se týče samotné techniky boje meče s pistolí, nejednalo se o sebemenší problém, stejně jako všechno ostatní. Nero byl totiž ještě mladý a lehce namyšlený, protože nikdy nepoznal sobě rovného soupeře. Tedy až do příchodu Danta.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | akční adventura
Výrobce: Capcom | Webové stránky hry
  • vynikající audiovizuální zpracování
  • kulervoucí a návyková akce
  • příběh se zajímavými zvraty
  • skvěle provedené bitvy s bossy
  • luxusní doba celkového hraní
  • bohatý výběr vlastností hl. hrdinů
  • občas zlobící kamera
  • umělé natáhnutí herní doby
  • gamepad povinností!
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,