Recenze: Driver L.A. Undercover – po stopách GTA

Zvučná licence a mizerný obsah? V případě Driver L.A. Undercover rozhodně ne. Titul si razí cestu přesně opačným směrem, plným zběsilých honiček , krvavých přestřelek a strhujících úkolů. A jestli je to zábavné? Bezpochyby!

Žánr: Akční
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680


Driver je jedna z nejkontroverznějších, přesto ale nejslavnějších sérií, která si za dobu své historie dokázala získat i ztratit srdce mnoha hráčů. S o to větší nejistotou jsem proto přistupoval k mobilní předělávce s názvem Driver L.A. Undercover, která jakoby již předem nevěstila nic dobrého. Jenže chyba lávky! Namísto světového fiaska jsem se ocitnul před nevídaně propracovaným titulem, jenž se chlubí snad všemi přednostmi původní (nejen) počítačové verze, a to především co se posledního dílu týče.

Zastřelte si svého policajta

Ano, Tanner je zpět, a tentokrát se ocitá kdesi v podsvětí města Los Angeles. Jeho největším  nepřítelem se paradoxně stane gang, do něhož bude muset proniknout, vybojovat si patřičné místo mezi všemi lumpy a posléze posbírat tolik důkazů, aby je mohl zabásnout na doživotí. Jenže cesta to rozhodně nebude lehká. Její prošpikování nespočtem pouličních honiček, mrtvých civilistů, zastřelených policistů a v neposlední řadě i některých zloduchů zvedne hladinu adrenalinu v krvi snad každému.

  
Zběsilá jízda, zběsilá střelba... i zběsilý útěk!

Driver L.A. Undercover ale není natolik spjat s příběhem, aby nenabídnul možnost naprosto volné jízdy jinak velkým městem. Stačí ze začátku splnit pár úkolů a volný režim se vám odemkne. Každopádně jsem byl při hraní překvapen, jak moc si autoři dali záležet na detailech. Jak se automobily ničí, jak po ulicích bloumají chodci, nebo jak vás pronásledují vaši kolegové s plackou v kapse. Je nicméně „mírně“ postavené na hlavu, že i když jste sám policista (byť v utajení), průběhem plahočení se zaprášenými ulicemi L.A. jich budete nuceni postřílet tucty.

Avšak jedná se jen o malou vadu na celé kráse. Ostatně, Driver odpradávna stojí zejména na rychlé jízdě rušným městem, čili ani jeho mobilní variace nechce zůstat kdesi pozadu. Základy Driver L.A. Undercover tudíž staví na automobilech, kterých průběhem hraní zřídíte opravdu hodně. Jenže ne vždy je vhodné zlikvidovat svého kovového miláčka tak, aby nebyl schopen další jízdy.

  
S policejním autem vstříc porušování zákonů

Copak jste se nenadřeli na jeho úpravách? Není škoda káry s nitrem? Je! Místo střelby z vozidla (!) je proto tu a tam vhodnější věnovat se plně řízení, byť nelze zároveň upřít výhodu, že za mnohé bouračky, splněné úkoly a další nekalé činnosti dostanete slušně zaplaceno. A kde se kromě tuningu dají „zpronevěřit“ zbylé peníze? Třeba při nakupování pistolí, UZI samopalů, a dalších kousků.

Malé velké L.A.

Driver L.A. Undercover průběhem hraní překvapoval a překvapoval. Kdo například tvrdí, že se musíte pohybovat městem pouze za pomoci čtyř kol? Máte už dost rychlé jízdy? Vystupte si, chytněte kvér do ruky a jděte po svých! Variabilita Undercover je zkrátka obrovská a herní rozloha ještě větší. L.A. je rozděleno na čtyři části (Chinatown, Beverly Hills, Santa Monica, Starland) a jelikož je občas problém vyznat se v jednotlivých ulicích, pro orientaci nejlépe poslouží malá mapka, jež se objeví po stisknutí kouzelného tlačítka.

Světlé stránky hry
  • Variabilita
  • Honičky s vozidly a střelba z auta
  • Upravování aut
  • Jednotlivé mise
  • Grafika
  • Rozsáhlost herní plochy
  • Další detaily...
Temné stránky hry
  • Jednotvárnější prostředí
  • Relativně horší grafika
  • Nespočet zmeškaných hovorů a SMS bez reakcí...

Teď mě napadá... co vlastně vytknout něčemu takovému? Možná do jisté míry jednotvárný design města ruku v ruce s jednodušší grafikou, případně kostrbatější ovládání a zvuky držící se na hladině průměru. Nic víc. I přes pár zmíněných detailů se zkrátka budete bavit!

Grafika: 8/10
Originalita: 5/10
Atmosféra: 9/10
Hratelnost: 9.5/10

Pecka, trhák, bomba... přesně tahle slova mě napadají, když pomyslím na Driver L.A. Undercover. Nic víc snad není třeba dodávat.

Celkové hodnocení: 9.5/10

Váš názor Další článek: GT5 Prologue už v prosinci

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,