Recenze: EyeToy Play 3 – znovu před kamerou

Není tomu ještě ani rok, co tu byla EyeToy: Play 2. Po ní přišla taneční Groove, závodní Antigrav a nedávno ještě Kinetic, aby vás dostala do formy. Nyní se tvůrci rozhodli navázat na Play 2 a nášup plný rozmanitých miniher z různých odvětví je tu. Připravte si kamerku!

Multiplayer: až čtyři hráči
Paměťová karta: minimálně 555kb
Analogové ovládání: ano
Vibrace: ne
Podpora Eye Toy USB kamery
Výrobce:
Sony
Distributor v ČR: Sony Czech (
www.playstation2.cz)
Homepage: 
www.eyetoy.com

Než se dostanu k samotné hře, jistě neuškodí zopakovat si základy. EyeToy je nyní již rozsáhlá série her, které se neovládají obyčejným PS2 ovladačem. Jedinečné jsou v tom, že ovladač vůbec nepotřebujete. K samotné hře se totiž prodává USB kamerka, která snímá vaši postavu a vaše pohyby. Menu ovládáte tedy rukama, nebo kteroukoliv libovolnou částí vašeho těla:-). S třetím dílem doznala USB kamerka opět dalšího vylepšení ve formě vyššího rozlišení. Také se objevily nové zajímavé triky, které se s ní dají dělat - ale o nich se zmíním později.

  

Chcete být DJ? * Hooooop! :-) * Pomoooc, žralok!

Hned po spuštění hry se dočkáte prvního překvapení. Místo babičky a starého známého návodu k ovládání USB kamerky se spustí intro s přehlídkou her, které máte možnost si v EyeToy 3 zahrát. Ale nemějte strach, o babičku nepřijdete – návod na ovládání USB kamerky s babičkou v hlavní roli se spustí hned po intru:-). Pokud jste šťastlivci s dostatečným místem na memory kartě (minimálně 555kb), můžete se pustit směle do hry. Pokud ne, tak budete muset holt, stejně jako já, něco vymazat. Starý známý robot – průvodce po EyeToy - slaví opět comeback, ale menu doznalo jistých změn.

  

Je libo volejbal? * Není nad chvilku s klasickou hudbou :-) * V kadeřnickém saloně najdete ty nejbizardnější hry (tahle je z nich nejnormálnější:-))

Nejprve (po možnosti obecného nastavení hry samozřejmě) si vybíráte počet hráčů. Trochu mě zarazilo, že do Playroomu, kde se nachází laboratoř a ty opravdu nejšílenější minihry, se dostanete jen jako jeden hráč. A to i když se tam nachází několik her pro více hráčů. V menu již na první pohled proběhlo několik změn a zdálo se mi, že si autoři dali na grafice více záležet. Nejen v menu; ve hře najdete spousty vychytávek, které potěší. USB kamerka vás často fotí, někdy až moc často, říkala jsem si. Ale pokud pozorně sledujete prostředí ve hrách, občas tam znenadání na některou ze svých fotek narazíte. Jen tak poletuje kolem, nebo je zakomponovaná v pozadí.

V laboratoři šíleného vědce

Pokud jste zrovna sami a máte chuť si zahrát EyeToy, mysleli autoři i na vás. Ve více lidech je sice řádění před televizí větší zábava, ale i sami si před ní užijete až až. Speciální místo, které má přístupné jen jeden hráč, je Playroom. Skládá se ze dvou místností. V laboratoři sice přímo hry nenajdete, ale za to tu můžete provádět spoustu praštěných triků s kamerkou. A to nejen sami. Máme tu například „Face Mixer“ – nejprve vyfotíte přesně svůj obličej, pak někoho jiného a EyeToy je za vás smíchá dohromady. Věřte mi, je to zvláštní podívaná. Pokud by vás ale spíše zajímalo, jak byste vypadali s hlavou někoho jiného, žádný problém. Od toho tu je „Head Swap“. S náhradní hlavou se dokonce můžete pohybovat. Opravdu síla.

  

Roztančete publikum s vámi! * Tak copak to bude? Stříhání, barvení, líčení, nebo manikúra? * Představuji členy své kapely – já, já a já!

Jestli jste někdy viděli slavnosti v amerických seriálech, často se tam vyskytují velké obrazy s dírou na obličej. Díky tomu se můžete vyfotit s tělem modelky nebo třeba kulturisty. Něco podobného vám EyeToy dopřeje také. Svoji hlavu můžete vyfotit s tělem námořníka, sportovce, dívky v bikinách a mnohými dalšími. Tato hříčka je přístupná pro více hráčů a fotit se můžete klidně ve čtyřech, i když možná dá trochu práce se správně do děr na obličeje poskládat. Poslední věcí, co najdete v laboratoři, je „Recog Cam“. Pomocí stažených karet z webových stránek EyeToy zde budete moci odblokovávat různá tajemství a bonusy.

Hrajte si s technologií

Druhou částí Playroomu je sekce „Fun“. Již podle názvu lze usoudit, že o zábavu nouze nebude - a je to pravda. Pouze pomocí pohybů zde tvoříte zvuky nebo se například můžete nechat zarůst divokým pralesem. Když vydržíte stát bez pohnutí, přiběhnou a poskakují po vás roztomilá zvířátka, kolem dokola létá motýl… při jakémkoliv pohybu ale kouzlo zmizí a jste zpátky ve vašem pokoji. Zajímavou hříčkou pro dva je  „VS. Knockout“ Naštval vás přítel a máte chuť mu jednu vrazit? Tady můžete úplně bez obav o svůj vlastní nos. Stačí si stoupnout zády k sobě, EyeToy vás otočí a na obrazovce stačí jen věnovat pozornost co nejsilnější ráně do soupeřova obličeje. :-)

  

Pózor! * Správné nasměrování je nejdůležitější * Ve správné kapele nesmí chybět trubka!

Úplně nejzajímavější částí sekce „Fun“ je podle mě „Motion Cam“. Sem autoři naházeli vše, co se jinam nevešlo. Chcete vypadat jako duch? Tak to musíte sem. Je libo podvodní bublání? Malování? Hraní si s včelím hnízdem? To vše a mnohem víc je k dispozici v „Motion Cam“. Nejvíc mne zaujala CopyCat, kde se využívá schopnosti kamery nahrávat. Pouští vám situaci v pokoji o trochu zpožděně, a tak to vypadá, jako by se po vás na obrazovce někdo neustále opičil. Dá se to ale vydržet jenom chvilku, protože nervy jsou křehká věc a váš opičící se obraz na ně brnká statečně. Jediné, co mě trochu mrzí, je absence kouzlení z druhého dílu, protože mě opravdu bavilo.

Singleplayer není nuda!

Nesnažím se říci, že by v předchozích EyeToy byl singleplayer nuda, ale tvůrci na něj ani tentokrát nezanevřeli a věnovali čas také jeho propracování. Nejde jen o získání nejvyššího skóre, ale hry byly rozděleny na levely, kterým se postupně zvyšuje obtížnost. Mezi jednotlivými levely jsou další minihry. Nečekejte, že byste dohráli hru na začátečnickou obtížnost napoprvé. Příliš těžké sice nejsou, ale jednoduché také ne. Základní hry jsou rozděleny do tří sekcí – hudební hry najdete v sekci „Music“, sportovní nečekaně v sekci „Sport“:-) a ostatní, které se nehodí do ani jedné z těchto skupin, v sekci „Various“. V každé z těchto tří skupin najdete tři další oblasti, na které jsou různorodé hry zaměřeny.

  

Rodinné lovení kachniček * Za nakrmení žab dostanete jako odměnu rybu pro kočičku:-) * Přísný velitel dohlíží na správný vojenský výcvik

Ty pro mě nejzajímavější se nacházejí v sekci „Music“. „Be The Band“ budiž názorným příkladem. Snili jste o své vlastní kapele? Již nemusíte snít! V této hře ovládáte postupně různé hudební nástroje a pokud zrovna ovládáte třeba kytaru, můžete pozorovat vaše druhé nahrané já, jak válí na bubny. Pokud vás omrzí hraní, zkuste si třeba skákat do obecenstva nebo bránit vlezlým fanouškům lézt na pódium. Kromě simulátoru hudební kapely najdete v sekci „Music“ ještě „Maestro“, kde dirigujete orchestr při hudebních klasikách, nebo „DJ“.

  

Čičí, pojď sem... * Vojenský výcvik může být i zábava * S duchy si není radno zahrávat

Ve sportovní sekci si můžete zahrát kuželky, volejbal nebo americký fotbal. Zajímavé hry jsou také v poslední sekci, kde chytáte duchy, podstupujete vojenský výcvik, nebo češete ženy v kadeřnickém salonu. Že jste se při poslední hře pozastavili? To já taky. Kadeřnický salon patří mezi nejoriginálnější hry v Eyetoy 3. Nejen, že zde češete, stříháte a líčíte zákaznice. Mezi služby salonu patří i manikúra či odchlupování nohou, které je místy trochu nechutné. Zvuky jsou totiž v EyeToy někdy až příliš věrohodné:-).

Ještě víc her!

Už jsem zmínila pěknou řádku her, ale tím možnosti EyeToy zdaleka nekončí. Při multiplayeru se vám otevřou další zajímavé a originální příležitosti k řádění před kamerkou. „Kitty loves me“ se mi zalíbila nejvíc. Spolu se svými kamarády můžete soutěžit o přízeň roztomilé kočičky. Jak? Přece sháněním ryb. Kočky rybami nepohrdnou a tahle není výjimkou. Ryby získáváte v mnoha hrách, které můžete hrát až ve čtyřech hráčích současně. Dříve zmíněné hry jdou hrát ve dvou, ale pokud je vás více, probíhá losování. To ale není případ her, kde sháníte ryby.Tam můžete ve čtyřech zběsile plavat před žralokem, který z vašeho obrazu pořád po kousku ukusuje. Ve čtyřech můžete umývat stará známá okna či tančit do hudby, která když se zastaví, tak se nesmíte pohnout. Kdo vyhrává, získává ryby a kdo jich má nejvíc, získá přízeň kočičky.

Podobně funguje také „Monkey Rampage“, kde za další hry získáváte banány, váš opičák roste a kdo první svou vahou zničí panelák, na kterém stojí, vyhrál. Poslední z podobných sekcí je „Athletics“, kde můžete až ve čtyřech soutěžit v různých atletických disciplínách jako je skok do dálky, běh přes překážky či hod diskem. Celkově je v EyeToy 3 přes padesát různorodých zábavných her, které vám jistě zaberou spoustu času.  

Světlé stránky hry
  • Obrovské množství her
  • Všemožné hrátky s kamerkou
  • Zábavný multiplayer
  • Vlastní kapela :-)
Temné stránky hry
  • Ruce bolí!
  • Trhání chlupů - až příliš realistické :-)
  • Absence některých laboratorních
  • hříček z EyeToy 2

Musím říct, že jsem byla EyeToy 3 překvapená. Tvůrci dokázali vymyslet mnoho nových originálních her a zavedly možnosti kamerky zase o něco dál. Grafika se mi líbila víc než v předchozích dílech. Na obrazovce se neustále něco hýbe a objevuje se mnoho interaktivních věcí. I chudáka robota-průvodce můžete odkopnout z obrazovky. Hudba sedí k atmosféře hry, najdete mnoho různorodých motivů. Zvukům nelze nic vytknout. I když je EyeToy: Play 3 již třetím pokračováním a dá se říct, že je to vždy to samé, tvůrcům se podařilo přinést dostatečné množství originality a zábava vydrží na dlouhou dobu.

Grafika: 8/10
Zvuk a hudba: 8/10
Originalita: 9/10
Multiplayer: 10/10
Trvanlivost: 9/10

Je potěšující, že EyeToy hry si stále drží svou vysokou úroveň a ani třetí díl není výjimkou. Originální hry, mnohé další vychytávky... Je vidět, že EyeToy éra ještě zdaleka nekončí.

Celkové hodnocení: 9/10

Váš názor Další článek: Nové tváře v Unreal 3 Engine

Témata článku: , , , , ,