Recenze: FIFA 09 – opět po roce

Další ročník fotbalové simulace od EA je. Na to, kolik novinek oproti dílu minulému si pro nás hoši z EA připravili se zeptáme našich dvou dnešních hostů.
Kapitoly článku

Vážení čtenáři, přivítejte tu s námi velice vážené hosty až z dalekého zámoří. Zatleskejte panu Audiovizuálnímu zpracování s přezdívkou Reprák a panu Grafikovi. Jenom na úvod podotknu, že nový ročník Fify 09 by neměl být jen vylepšenou verzí předchozích ročníků, ale už se více přibližovat svým bratříčkům na konzolích. Jsem zvědav, co nám k tomu oba pánové povědí.

 

fifa09_01.jpgfifa09_02.jpg

„Kde bych měl začít. Ehm, většina lidí si čím dál tím více stěžovala na mé minimální změny. Rok co rok jsem byl vylepšován a musím se pochválit, stále sem vypadal líp a líp. Lidem to ale nestačilo a chtěli stále víc. Dokonce to došlo tak daleko, že jsem kvůli nim musel zajít na plastickou chirurgii, naštěstí na firemní náklady.

Před každým zápasem dostanete dva úkoly, po jejichž splnění jste obdarování body zkušenosti

Stálo to ale za to, hráči se mohou těšit na lepší fyziku míče, animace hráčů a celkově na daleko reálnější zpracování oblíbeného sportu s kulatým nesmyslem. Zápasem opět provází odborníci na slovo vzatí - Míra Bosák s Petrem Svěceným. Řvou do mikrofonů, jako by se nechumelilo,“ vypověděl Reprák a přenechal slovo Grafikovi.

fifa09_03.jpgfifa09_04.jpg

„S kolegou musím se vším, co řekl, naprosto souhlasit. Herní módy jsou opět o něco kvalitnější a určitě vydrží na delší dobu. Vedle klasického Rychlého zápasu vám nic nebrání v tom, pustit se do Be a Pro, Trenérského módu, Turnaje, Tréninku a samozřejmě nechybí ani Multiplayer. V Be a Pro si vytvoříte vlastního borce, vložíte ho do základní jedenáctky oblíbeného mužstva a už je jen na vás, zda se z něho za čtyři sezony stane legenda. Před každým zápasem dostanete dva úkoly, po jejichž splnění jste obdarování body zkušenosti. S jejich pomocí si z naprostého nováčka vytrénujete superfotbalistu. A nebylo by to Be a Pro bez kamery umístěné za hráčem, takzvané kamery ze třetí osoby.

Kudy kam

Pro hráče více manažersky založené je tu již zmíněný Trenérský mód. Opět si někoho vytvoříte k obrazu svému, tentokrát vlastního trenéra. Zvolíte si ligu, tým a už sedíte na trenérské lavičce. Jako v každé manažerské hře prodlužujete s hráči smlouvy, nové hráče nakupujete, staré zase prodáváte a uzavíráte dohody se sponzory.

Kromě klávesnice a gamepadu vám hra dovolí zvolit si nově ovládání pomocí myši

Těch je na výběr vždy několik a každý vám přinese jinou částku za určitých podmínek. Další z činností je posílání skautů hledat nové talenty, výchova hráčů na akademii a domlouvání přátelských utkání. Smluvené zápasy si buďto necháte simulovat nebo skočíte na trávník a svým svěřencům pomůžete.

fifa09_004.jpg

Chcete-li si zahrát klasickou ligu, poslouží vám k tomu mód Turnaj. Na výběr je z několika plně licencovaných lig včetně Gambrinus ligy, což tuzemští hráči jistě ocení. Pokud se vám ani jedna z nabízených lig nelíbí, je tu možnost vytvořit si ligu vlastní. S Turnajem úzce souvisí nabídka Výzvy obsahující logicky výzvy. Všechny kousky vlastnosti hry si opět procvičíte na tréninku a multiplayer je nyní nově dostupný pro dvacet hráčů. Na každé straně nastoupí deset hráči řízených borců, za brankáře hrát nelze.

fifa09_05.jpgfifa09_06.jpg

Mezi převratné změny patří Addidas Live Season a různé způsoby ovládání. V prvním případě jde o jakousi aktualizaci hodnocení hráčů podle jejich skutečné formy v reálném fotbale. Nedaří-li se například Petru Čechovi, po jedné z aktualizací se sníží jeho statistiky. Zajímavější je to ale s ovládáním. Kromě klávesnice a gamepadu vám hra dovolí zvolit si nově ovládání pomocí myši. Funguje to úplně jednoduše.

fifa09_07.jpgfifa09_08.jpg

Na obrazovce se objeví kurzor, s kterým můžete všude po hřišti klikat. Po kliknutí levým tlačítkem myši na spoluhráče mu přihrajete po zemi, kliknutím stejným tlačítkem kamkoliv na hřiště přihrajete přesně na to místo. Balóny vzduchem vyšlete obdobně, jen levé tlačítko déle podržíte a střela se uskuteční tlačítkem pravým.

VIDEO: 310 'FIFA 09 - zápisky vývojářů PC verze'

Tyto základní dvě tlačítka ale nestačí, využijete také kolečko. Po ukázání kurzorem na hráče a rotováním kolečka myši mu nařídíte, aby se rozběhl a běžel dopředu. Ukážete-li kurzorem do volného prostoru a začnete kolečkem znovu rotovat, nejbližší hrát přesně na to místo naběhne. Jestliže prostřední tlačítko podržíte, pohybem myši vykouzlíte jakékoliv parádičky, co si zamanete. Také máte na výběr, zda pohyb hráče řídit tlačítky na klávesnice nebo jen samotnou myší.“

fifa09_09.jpgfifa09_10.jpg

Poděkujeme našim hostům za vyčerpávající popis nového fotbálku od EA a podíváme se pod pokličku.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Sportovní | fotbal
Výrobce: Electronic Arts | Webové stránky hry
  • Licence
  • Ovládání myší
  • Grafika
  • Arkádovost
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , ,