Recenze: film Trója – před branami neporazitelného města

Trója. Velkofilm, jenž se pokouší ztvárnit největší bitvu starověku. Rozpočet natáčení přesahoval částku 200 milionů dolarů a právě za tuto sumu se režisér Wolfgang Petersen pustil do natáčení gigantického díla, jehož hlavním hrdinou je bájný Achilles v podání Brada Pitta. Ale o čem Trója vlastně je? A je hodnotným filmovým dílem nebo jen popcornovou zábavou?

Trója (Troy)
USA 2004, Titulky

Distribuce v ČR: Warner Bros.
V kinech od: 13.5.2004
Režie: Wolfgang Petersen
Scénář: David Benioff
Stopáž: 165 minut
Hrají: Brad Pitt, Eric Bana, Orlando Bloom, Brendan Gleeson, Sean Bean, Peter O´Toole, Diana Kruger

Homepage filmu: http://troymovie.warnerbros.com/
 
Antika a starověké Řecko nejsou jen sandály, víno, ženy a zpěv. Především je to obrovský příběh plný hrdinů, mýtů, králů a válek. Snad proto, že Antika je pro současné lidstvo tolik tajemná, se režisér Petersen rozhodl natočit film o nejslavnější bitvě v historii lidstva - snímek o dobytí slavné Tróje. Autor Ponorky, Air Force One a Nekonečného příběhu není ve světě režie žádným zelenáčem, nicméně na žánr velkofilmu se vrhl poprvé.

Filmová zkáza! Orlando Bloom a Diana Kruger

,,Kamera, klapka, jedem!”

Vše začalo asi před 3200 lety. Řecká Sparta vedla vyčerpávající války s maloasijskou Trójí, obávanou zemí, která byla proslulá svou neporazitelností. Nakonec však Trója se spartským králem Meneláem (Brendan Gleeson) uzavřela příměří. Na oslavách nového spojenectví konaných ve Spartě si však trojský princ Paris (Orlando Bloom) usmyslil, že Meneláovy unese jeho ženu Helenu. Údajně nejkrásnější žena na světě tak druhého dne odplula s ostatními do Tróje.

Když se o Paridově prohřešku dozvěděl jeho bratr, princ Hektor (Eric Bana), zlostí div nepuknul. Věděl, že za bratrovu troufalost se Sparta spojí s ostatními Řeky a společně pak zaútočí na Tróju. Paris měl však oči jen pro Helenu, na následky nehleděl. A tak se, podle očekávání, Meneláos spojil se svým bratrem králem Agamemnonem (Brian Cox) a společně s ostatními Řeky vytvořili největší armádu, jakou lidstvo kdy poznalo.

Brad Pitt se v roli Achilla skutečně vyžíval!

V největší armádě nesmějí chybět nejlepší vojáci. Právě proto se na cestu do Tróje vydává i nepřemožitelný řecký bojovník Achilles (Brad Pitt). Všichni spoléhají především na jeho schopnosti, ale Achilles má svou hlavu. Pohrdá Agamemnonem a odmítá poslouchat jeho rozkazy. Jeho prvořadým cílem není zachování dobrého jména jednoho krále, ale jeho vlastní sláva a touha zapsat se nesmazatelně do historie.

„Rejža hledá superstar“

Jedno se panu Petersonovi musí nechat – do role Achilla nemohl obsadit nikoho lepšího! Brad Pitt fantasticky prožívá svou roli válečníka polobožského původu, jeho herecká duše podala maximálně věrohodný výkon. Úchvatné pohyby, skoky, dialogy, monology a vůbec celý charakter Achilla ztvárnil způsobem, který se dá slovy jen stěží popsat – musíte jej zkrátka a dobře vidět! Sám Brad Pitt konec konců řekl, že se do své role zamiloval a že všechny jeho předešlé filmy byly jen průpravou na Achilla, který mu úžasně ,,sedí”. Dokonce prý kvůli své roli přestal kouřit. ,,Blonďatý Neo” Brad Pitt bezpochyby zahrál svou životní roli, krom něj je však třeba vyzvednout herecké výkony Erica Bany (Hektor) a Petera O´Toola (trojský král Priamos).

Dvacetimetrový trojský kůň. To je léčka! Odysseus je holt hlavička!

Nic však není tak růžové, jak se může na první pohled zdát. Nevěrohodný (a nebojím se říct otřesný) je herecký výkon Orlanda Blooma (Paris) a Diany Kruger (Helena). Filmoví milenci jsou na tom po herecké stránce stejně. Neskutečně kýčovité přehrávání, přehnané emocionálně-hysterické výlevy a harlekýnská atmosféra (především okolo Orlanda Blooma) je k nepřehlédnutí. Ano, Paris má být ufňukaný princ bez svalové hmoty s umělohmotným mečem, ale co je moc, to je moc! Vrcholem všeho jsou jeho přehrané poloubrečené obličeje, které na vás bude tasit po celou dobu filmu.

Jestli „rejža“ hledal superstar, je jí Brad Pitt. Angažmá účastníků Hvězdné pěchoty (Orlando Bloom a Diana Kruger) je v případě velkofilmu více než ostudné.

Rejžíčku, pleteš si pojmy!

Co se týče náplní scén, ani ty se nevyhnuly slavné americké kýčovitosti. I sem zasáhlo kazisvětské umění režiséra Petersona. Pominu-li každou vteřinu, v níž se na plátně objevuje Orlando Bloom, i Brad Pitt musel plnit režisérova nesmyslná přání. Mluvím o scéně, kdy se kněžka Bríseovna pokusí podříznout Achilla, ten ji však zaregistruje, chytne za paže a sám ji vybízí k tomu, aby jej probodla. Ta však nereaguje, čehož Achilles využije a začne panenské kněžce hladit stehna. Náhle a zčistajasna se pokus o vraždu změní v divoké celonoční orgie.

Zpátky do Tróje s Helenou v kapse

Další trapný moment nastává při nočním přepadení řeckého tábora. Strhává se obrovská mela, v níž se obě strany konfliktu chovají hůře než fanoušci proslulého anglického Leedsu. Vše však nesmyslně končí v momentě, kdy Hektor podřízne Achillova bratrance v domnění, že se jedná o samotného Achilla – stovky na smrt bojujících vojáků v okolí přestávají bojovat a jen málo chybělo k tomu, aby se Řekové s Trójany začaly objímat a oplakávat tuto hrozivou ztrátu.

Naproti tomu jsou to právě souboje, které se Petersonovi povedly. Mluvím především o boji jeden na jednoho, v nichž vám učaruje především Brad Pitt a Eric Bana – bitka Hektora s Achillem je dalším momentem, kvůli němuž stojí za to Tróju vidět. Opět se musím zmínit o perfektním výkonu Brada Pitta, který zahrál roli Achilla více než fantastickým způsobem.

Rozsáhlé bojové scény, ve kterých figuruje 50 000 řeckých vojáků, se naopak příliš nepovedly. Gigantické zástupy pánů se štíty nepůsobí věrohodně, zvláště při zjištění, že Trója byla desetitisícovým městem. To by se ale dalo omluvit, neboť scénáristé vycházeli z Homérovy Ilije a částečně i Vergiliovy interpretace. I přesto je vidno, že si příběh upravili tak, aby vyhovoval jejich představám.

Vynikající Eric Bana alias Hektor

Celkově se film snaží ohromit diváka svou velikostí. Co naplat, to se mu ani zdaleka nedaří - oněm obrovským bojovým scénám chybí srdce a nápad, kvůli nimž byste si je zapamatovali. Přirovnal bych je k hokejovému utkání, ve kterém se hraje nahoru dolů, ale bez větších šancí. Vše vždy skončí nahozením puku do útočného pásma, kde však již čeká obránce soupeře a vyváží puk ze třetiny.

Kamera a hudba

Téma u každého filmu ožehavé. Kameramané odvedli svou práci solidně, je tu však jedno ALE. Za dvě hodiny se nespočetněkrát objeví záběr shora, jako by z ptačí perspektivy. Ať už záběr na boj, lodě či na modlícího se krále – Petersen se zkrátka vyžíval v „přeletech“ nad svými velkolepými armádami. To je však efektní a poutavé jednou či dvakrát za film, ne šestkrát během půlhodiny! Vyzdvihnout musím naopak práci kameramanů v případě soubojů jeden na jednoho. V těchto momentech jsem byl skutečně jako přibitý k sedadlu.

Achilles v zamyšlení. Co se jen takovému hrdinovi může honit hlavou?

Pošramocené pověsti Tróji příliš nepomáhá ani hudba. Pamatujete na úchvatný hudební doprovod Gladiátora? Kupříkladu finální scéna, ve které umírající Maximus kráčí skrz elisejská pole a najednou střih na jeho mrtvé tělo? Vše doprovázela nádherná melancholická hudba a myslím, že nejeden divák uronil slzu. Ale k věci. Podobná hudba totiž doprovází téměř celou Tróju. Pomineme-li to, že kopíruje úspěšného Gladiátora, přijde mi divné poslouchat melancholickou fistuli a zároveň sledovat situace, v nichž krev stříká jako ze zahradní hadice od Mountfielda.

Světlé stránky hry
  • Perfektní herecký výkon Brada Pitta
  • Souboje jeden na jednoho
  • Počítačové ztvárnění Tróje
  • Tématika starověku
  • Slušná výprava
Temné stránky hry
  • Orlando Bloom
  • Diana Kruger
  • Kamera
  • Hudba
  • Kýčovité romantické scény

Celkový dojem z kamery a hudby je tedy spíše podprůměrný. Asi se opakuji, ale jinak to nejde - vše svým výkonem zachraňuje Brad Pitt, což znamená, že uvidíte-li film poprvé, pravděpodobně právě on přebije veškeré nedostatky filmu svým hereckým uměním.

Zlatou malinu režisérovi, Oscara Bradu Pittovi!

Tak jsme se prokousali hradbami slavné Tróje a jsme na konci naší recenze. Jak to vlastně dopadlo? Film jako celek je průměrnou záležitostí. Špatné výkony herců a otřesné „představení“ harlekýnského kýčaře Orlanda Blooma jsou toho důkazem. Trója je však opravdovým koncertem Brada Pitta, neboť ten jediný odvedl fantastickou práci. Brad Pitt pro mě byl vždy skvělým hercem, ale nyní můj respekt k němu přerostl v nebetyčný obdiv! Trója jinak disponuje slabou hudbou, průměrnou kamerou a vůbec celkový dojem není takový, jak jsem asi očekával nejen já. Jedním slovem – zklamání.

Scénář: 6,5/10
Režie: 6/10
Kamera: 6/10
Stříh: 7/10
Hudba: 4/10
Herecký výkon Orlanda Blooma: 3/10
Herecký výkon Brada Pitta: 10/10
Herecké výkony (celkově): 7/10
Akční scény/výprava: 8/10

Dlouho očekávaný film zklamal! Průměrný scénář, slabá hudba a převážně špatné herecké výkony. Celkově jen lehce nadprůměrný snímek s tunami kýčovitých scén, který ani zdaleka nevyužil nabízeného potenciálu.

Celkové hodnocení: 6,5/10

Diskuze (28) Další článek: RollerCoaster Tycoon 3 na nových screenech

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,