Recenze: Final Fantasy X-2 – Quo Vadis, Final Fantasy?

Přidat další názor  |  řadit od nejstarších Komentáře nyní řadíme od nejnovějších.
Tímto odkazem můžete řazení změnit.
 |  zobrazit bez stromu  |  nových příspěvků: 36

Diskuze k článku

Saiken  |  17. 02. 2004 19:55

S tou originalitou to u dřívějších FF taky není zcela bez výtek. Např. FF VII. Prý revoluce v žánru RPG, nepřekonatelný příběh, postavy atd. Však to znáte. Nicméně při bližším pohledu je její příběh velmi podobný FF VI. Mnoho klíčových elementů je recyklováno.

S FF VIII už to bylo IMO mnohem lepší, ale FF IX vypadala trochu jako sbírka RPG klišé. Je to však pochopitelné, jelikož to mělo být ohlédnutí do minulosti. FF X, takový lepší průměr. Hodně prvků je velmi přitažlivých, příběh ani postavy však nejsou zvlášť komplikované. Podle mě však ta hra neměla dostat pokračování, na to příběh neměl dost hloubky. FF VII a FF VIII ano.

Square- Enix se snaží přiblížit širšímu publiku ( dokonce oznámili, že se chtějí stát Disneyem 21.století ) a s tím musí přijít nevyhutelné změny v jejich hrách. Zajímavé však je, že jejich dřívější a náročnější díla se prodávala mnohem lépe, než současné univerzálky. Jakoby jejich hry ztratily své kouzlo.

Zkrátka, časy se mění ( a asi ne k lepšímu ). Velká škoda že v Evropě nebyly vydány takové drahokamy jako Chrono Trigger , Chrono Cross a  Xenogears. FF serie by možná měla konkurenci.

 |   |  Odpovědět
Jambi  |  30. 01. 2004 13:16

Škoda lidi že tu jenom rešíte kdo je jak blbej když se mu líbí víc tenhle díl FF nebo jinej díl FF. Vždyť je to přece FinalFantasy ne? Dle mého názoru jsou VŠECHNY díly v podstatě unikátní co se týče hlavně příběhu (a propracovaností postav), který svou hloubkou vždy naprosto převyšuje  jakékoliv další hry bez ohledu na platformu. Řešit něco na způsob "je to komerce", "neni to komerce", je naprostá ignorace, protože SQUARE (teď už SQUARE-ENIX) patří a patřil mezi herní firmy s největší reklamní kampaní svých her, ještě v dobách kdy některé firmy vydávající hry v podstatě nevěděli co to "reklama" je. Řekněme v dobách CHRONOCROSU, XENOGEARS, FFVII apod., která jiná firma si dovolila v té době vydávat originální soundtracky ze svých her (které byly a jsou úspěšné). Snad si nemyslíte, že si autoři vydělávaj vozením pizzy po Japonsku a FF dělaj jenom jako koníčka;)

Já osobně jsem hrál nejdřív FFX, která mě naprosto dostala (a hlavní hrdina NENÍ nejslabší ze všech hlavních hrdinů v FF, mě se TAKY nelíbí typy  "hoj holky, to sem borec co? A koukejte jakej mám supr skejťáckej vohoz!", ale to, že se člověk nedokáže ztotožnit s herní postavou ještě neznamená, že není výborně vymyšlená !). Pak sem hrál FFVIII, FFVII a v současnosti hraju FFIX u kterého mě mrzí, že v podstatě na žádné diskuzi se o něm nemluví, protože já ho považuju za herně nejlepší ze všech dílů. Co se týče příběhu a postav, pak já osobně nemám žádný žebříček. Všechny v sobě mají něco originálního a zároveň je spojují jisté principy (koloběh života - ať už jako Mako energie, Gaya..., vyvolávání Aeonů, Eidolonů..., rejdění na Chocobech;).

Takže hrajte FINAL FANTASY ... (jakýkoliv díl...nejlíp všechny;) a užívejte si to! A taky poslouchejte muziku z FF! (já sbírám soundtracky ...... nemáte náhodou někdo OST z FFVIII nebo FFIX?).

 

 

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  30. 01. 2004 18:35

je to presne tak jak pises. FF ktery jsem hral (6-10) byly " v podstatě unikátní co se týče hlavně příběhu (a propracovaností postav), který svou hloubkou vždy naprosto převyšuje  jakékoliv další hry bez ohledu na platformu". FFX-2 ne. "bezpribehove" (ve srovnani s ostatnimy dily) prolezani lokaci s "anonymnimi" postavami bez jakehokoli charakteru.

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  02. 02. 2004 10:51

No prave proto to neni FFXI, XII ani XIII ale X-2!!! FF X-2 jsem nehral, ale tusim, ze to splnuje ucel vic (bonus verze pro milovniky FFX, bez pribehu - samozrejme!!!), nez radove FFX.

Pro Jambi:

Myslim si, ze neresim, kdo je jak blbej, to urcite ne!! Jenom nechapu, proc dily VII (PSX) a pak VI a V (emulace na PC) jsem dohral bez mrknuti oka a dil X nemam vubec potrebu dohrat. Mam odehrano asi 60 hodin a hru jsem opet ulozil k ledu. A to ji mam uz pres rok. Snazil jsem se vysvetlit (i sam sobe) proc tomu tak je. Ale mozna to neni hrou, ale pouze FF predavkovanim

Pocitam, ze nejvetsi prachy pumpovalo do reklamy pred deseti lety Nintendo (jako vyvojar her)... alespon v Evrope urcite...

Mozna, ze za 5-6 let budes stejne nadavat na FFXV, zatimco nekdo jinej, co FFXV bude hrat jako prvni z FF serie bude z hry "na vetvi"...(jako ty ted)) ???

 |   |  Odpovědět
Jambi  |  03. 02. 2004 10:59

Co se týká X-2 tak tu sem zatim nehrál, ale jestli do ní někdy pudu, tak s vědomim, že vim do čeho du (tj. žádný nový příběh, jen doplnění X, popová koncepce, holky v různejch oblečcích ..., holky ještě v dalších jinejch oblečcích;), prostě v klidem v duši doufajíc v FFXII (a když to ani pak nevyjde, tak je tu ještě emulátor SNESu a FFII,FFIII,FFIV,FFV,FFVI;). Na druhou stranu když se někdo podíváte např. na www.gamefaqs.com (zdejším recenzím od lidí v podstatě důvěřuji před koupí jakékoliv hry asi nejvíc, protože je jich velké množství a člověk si může udělat průměr, navíc jsou psány hráči a ne "komerčními" recenzenty), tak X-2 zatím vychází velice dobře (průměr tak 9/10) a dostává vysoké hodnocení i od "hardcore" FF hráčů (teda spoň se tak prezentujou;).

Co se týče "předávkování " FF pak ... "YES !......I WANT MORE...!!! " ;) Každopádně nikdo neví jak to bude s dalšími díly, ale vím, že i za několik let nedám na FF do desátého dílu dopustit, stejně jako dneska po mnoha letech nedám dopustit na některé skvosty z PC (radši nebudu moc jmenovat, ale řekněme některá stará RPGsa, adventury, ale nebojím se jmenovat třeba i Doom, který sem snad nikdy ani nedohrál, ale dodnes obdivuju atmosféru téhle hry, danou konceptem a audiovizuální stránkou celého projektu).

FFX-2 prostě něco změnila. Ale zkuste si představit, že v ní představený (obnovený) bojový a vývojový systém, kvůli kterému ponejvíc získává vysoké hodnocení, SQUARE v FFXII skloubí s "alespoň" tak dobrým příběhem jako v FFX.  Podle ukázek to zatím vypadá docela slibně. Takže doufejme a těšme se.

 

 |   |  Odpovědět
anachronox  |  24. 12. 2003 21:46

No jestli muzu se s pozdenim reagovat  tak to zni blbe verim ze me to bude bavit ale stale. Muj hlavni dotaz: je ve final fantasy 10´-2  neco jako penance v  ff10 ?? neco jako super bossy ktery nejsou pro hlavni hru dulezity?  to je to co me dostalo u ff10 totiz nejvic a jinak  upadek ???  o takovech kravinach se svama  bavit nebudu upadek to bejt nemuze jelikoz  i kdyz hra´treba neni podle vaseho gusta (a mozna ani podle myho) chtej  skusit neco jineho proste  a stale dokola opakujici bozsky ff 7 8 apod  byt nemuze.    jinak hraju ff od dilu 7 a a    dil 8  a 10 jsou nejlepsi cele serie!!!!!!   (a ted sem navazkach jestli nemam rict ff11 ale ne tu do toho plist nebudu)   takze co superbossove?? sou jestli ne tak  neva stejne nebude moc hodin navic  jelikoz me pripada ze ff11 online sezere vsechen cas na svete a  moc ho  nezbyva.   zatim

 |   |  Odpovědět
Martin Zavřel  |  24. 12. 2003 22:15

Samozřejmě že kromě "hlavní linie" plné různorodých misí je FFX-2 nabitá i misemi "vedlejšími" (často je nemožné to od sebe odlišit) a v rámci těchto naleznete opět ve hře několik abnormálně silných bossů pro boje na několik hodin - jako v každé Final Fantasy

 |   |  Odpovědět
BeautyLucy  |  20. 12. 2003 11:58

Ano, musim se pridat, konce ffx-2 jsou odflaknute, nedodelane, bezpredmetne. happy ending je lehce na podobne bazi jako napr. ff8, jenze ff8 ma svih, ten ending s vama zaclouma, tady s vama zaclouma akorat ze yuna bezi rychleji nez tidus.

jo a holky z  ffx-2 bych prirovnala ke spice girls. kazda z nich si ma na neco hrat. jedna ztrestena, druha vazna (ale asi nejlepsi) a yuna? co treba ucel "s kazdym se objimat".

ffx melo dokonaly konec, avsak na muj vkus uz tam nemusel byt ten yunin proslov. jenze co s touhle hrou udelal datadisk ffx-2?

 |   |  Odpovědět
joe  |  20. 12. 2003 19:31

... daj ti jednu radu,pis umiernene,koniec FF8 mal svih,V COM,ze sa oblizuju pod mesiackom,koniec FFX,AKY PREBOHA,stojime a lucime,vsetci placeme,a na konci,HURA ... to hovado s pisklavou fistulou,predsa zije,relaxuj dievca,este si nic nevidela.

... koniec Parasite Eve 2 mal svih /aj odtrhnute ruky/,a koniec Persona 2,je nieco tak smutne,ze ET lucenie je veselohra.

... hovorim vam pride KH2,a vasim sladkym reciam bude koniec,definitivne.

 

 

 |   |  Odpovědět
Keitaro  |  14. 12. 2003 02:25

Tak som to dohral... hmm... a omluvam sa Raptorovi (Martinovi) a Solidovi (Jakubovi) ze som s nimi nesuhlasil... mali ste pravdu... resp. hra to je dobra, to urcite hej... Ale ako FF ma hlavne ten koniec dost sklamal... :,(
Ked som pisal svoj nazor predtym (ffspirit forum) tak som predpokladal ze som tak v 3/4 hry a ze sa toho este vela odhali... Ale bol to uz uplny koniec...
No jednoducho skoda...
Stale to beriem len ako bonus k FFX ale aj tak si myslim ze je to hrozne nevyuzitie potencialu toho pribehu, mohlo sa to odvyjat ovela zaujimavejsie...
Cela ta pozitivna atmosfera hry ma nestvala ale ze to vydrzalo az do konca... To neni FF ako ma byt... (vytocila ma aj taka volovina ze na konci je hodnotiaca tabulka... ja neviem, to proste do FF nepatri sad.gif )

No za zahranie to rozhodne stoji, len od toho necakajte klasicku FF, budete sklamani...


A co sa tyka upadku FF... Je pravda ze FFX nepovazujem (pribehom a tak) za tak dobru ako FF7 ale myslim ze keby FF12 bola aspon na urovni FFX tak by bolo vsetko OK.

 |   |  Odpovědět
Keitaro  |  14. 12. 2003 02:31

umm... chyba... samozrejme myslim Sethsetha nie Solida (neviem preco si vas stale mylim @_@) ...

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  14. 12. 2003 22:51

kdyby byla FFXII tak dobra jako FFX, vubec by mi to nevadilo, pac FFX je pro me 3 nej FF.

a plest si me se Solidem je pro me cest (ale co na to Solid, to fakt nevim )

 |   |  Odpovědět
Zell  |  12. 12. 2003 14:23

Zajímavá diskuze, ale můj názor na desítku je takový, že se jednoznačně stala vrcholem série a velmi těžko se bude překonávat. Pro mě byla desítka naprosto úžasná záležitost a ten příběh neměl chybu. Postavy taky super až na některé vyjímky, ale to k velkému příběhu taky patří.

Jenže z toho co jsem četl v recenzi mám velké obavy, protože jsem do pokračování vkládal opravdu hodně a modlil se aby to bylo skutečně důstojné zakončení celého eposu. No pravděpodobně se tak nestalo a nám nezbývá než doufat v návrat klasiky až ve dvanáctém díle.

 |   |  Odpovědět
andy77  |  13. 12. 2003 00:07

Hej a to myslíš vážně?

Smím vědět, kterou FF jsi hrál jako první, kterou jako druhou, třetí atd.? Nechtěl bych k být předpojatý a tak mě tahle informace zajímá.  A až mi to uvedeš, sděl mi prosím, čím KONKRÉTNĚ je FF X tak výjimečná, když opominu půvabné animace a ehm "3D" grafiku v poměrně slušné, ale nijak nevyčnívající podobě? Čím konkrétně překonává třeba FF VI, FF VII či jiné, které jsi hrál.....

Děkuji za doplnění informací.....

 |   |  Odpovědět
Khimari Ronso  |  22. 01. 2004 00:44

Yooo - FFX je fakt cool - záležitost u který sem ztrávil ze všech games nejvíc času na jedno posezení - taky sem se skvěle bavil - a tak mě to tak chytlo, že sem se pak na FF vrhl pozpátku - tzv potom následovala FFVIII, teď se u FFVII a mám políčeno možná jít sestupně ještě dolů - prodává se teď mysim komplet na PSX a to FFVI a V .... uvime ....

Jinak Blitzball je celkem v pohodě :) Mám za sebou asi 140 vyhrátých zápasů, nemůžu říct, že bych se nudil ... holt je to podle v kusu - mě to třeba baví - někoho nemusí mno :)....... pohoda :)

 |   |  Odpovědět
Martin Rubas  |  12. 12. 2003 11:28


ff10 byla moje prvni konzolove rpg, co jsem hral a dohral a musim rict, ze jsem byl spokojen. nevim jak predchozi dily(hral jsem jenom pc demo na 8-dil) ale ja jsem k ty hre pristupoval tak, ze to bude trochu komercnejsi zabava a nebyl sem zklamanej. btw: o ktere hre muzete rict, ze je nekomercni? 100% je pouze ICO, pak asi jeste serie SH a treba Gitaroo-man. a taky to je na prodejnich vysledcich znat. ja osobne sem si NIKDY nemyslel, ze by serie FF byla nejak nekonforme, nekomercne pojata serie. prirovnal bych to celkove k nejpovedenejsim snimkum z halywudu. super zabava, ale ultimatnich zazitku z (nekterych)nezavislych filmu se u nich nedockate.

ja si na hre nejvic cenil uzasny fantazie tvurcu, kam se hrabou zapadni "fantasy" svety...

 |   |  Odpovědět
andy77  |  12. 12. 2003 19:02

To si děláš legraci? Napíšeš:

"ff10 byla moje prvni konzolove rpg, co jsem hral a dohral a musim rict, ze jsem byl spokojen. nevim jak predchozi dily(hral jsem jenom pc demo na 8-dil) ale ja jsem k ty hre pristupoval tak, ze to bude trochu komercnejsi zabava a nebyl sem zklamanej. "

Čili hrál jsi jedinou hru z dnes jednáctidílné série, která se táhne od dob osmibitů v roce 1987 stejně jako Metal Gear  a dovolíš si psát následující prohlášení:

"Ja osobne sem si NIKDY nemyslel, ze by serie FF byla nejak nekonforme, nekomercne pojata serie. prirovnal bych to celkove k nejpovedenejsim snimkum z halywudu. super zabava, ale ultimatnich zazitku z (nekterych)nezavislych filmu se u nich nedockate. "

Trochu mi to přijde jako kdybys od režiséra, řekněme Johna Carpentera viděl třeba Mlhu a podle ní hodnotil Věc, či Útěk z New Yorku..... trochu ulítlé, ne? Každý "díl" FF, tedy respektivě každá jednotlivá hra této série, spojené jen a pouze Názvem a některými monstry (tuším Bahamut byl i v jedničce ale ne jako summon, ale jako bad enemy..., dále pak Chocobby (snad od dílu 4) a ještě tak Cidem, (vážně nevím odkdy tam vystupuje).  FF 1-3 jsou graficky komické placaté postavičky, s kníkavou "hudbou", FF4-6 sice stále ve 2D ale maximum co šlo z šestnáctibitu vymáčknout a VII-IX  v pseudo 3D grafice. Každá  měla svoje reálie, jednička nemá se šestkou nic společného a ta zase s osmičkou...naprosto absurdní hodnotit po shlédnutí desítky "komerčnost" či "nekomerčnost" a srovnávat to ještě ke všemu s (ne) závislým filmem. Tomu říkám úlet.

 |   |  Odpovědět
Martin Rubas  |  15. 12. 2003 10:13


kdepak, zadnej ulet. je sice pravda, ze nemam v ff hrach takovej prehled jako ty, kazdopadne hodnotit lze i podle jinejch kriterii. napriklad obrovska prodejnost. vec, ktera je vseobecne hodne oblibena a kupovana nutne musi byt komercne zamerena. aby si produkt koupilo co nejvic lidi, musi se snazit zalibit se vetsine. nutno rict ze FF10 to dela s urcitym style m. sila jakyhokoli nezavislyho umeleckyho dila je v tom, ze je cileny na malou skupinu lidi, kterym se ale to urcity dilo libi prakticky bez vyhrad. komercni produkt se sice libi vetsine, ale zakonite se jim nemuze libit tak, jako kdyby byl delan primo pro jednotlivce z ty vetsiny. napsal sem to sice trochu neobratne(pondeli+prace:)) ale myslim si ze jde pochopit co mam na mysli.

a to ze kazda hra serie je zasazena do jineho sveta a ma jiny pribeh na tutom nic nemeni. i jednicka byla komercnim produktem, dyt sam sakaguchi? rikal, ze firma sla ke dnu, tak zkusil udelat prave modni rpg-cko... a vono to vyslo.

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  12. 12. 2003 21:12

Jistě, že se nejlépe prodává to, co zákazníci chtějí. Pojmem "úspěšně čelit konformním tlakům" jsem měl na mysli nepopiratelný vkus autorů co využít a co ne. Na FFX-2 je vkusná akorát technická stránka, jinak obsah popírá atmosféru a odkaz předešlých dílů.

 |   |  Odpovědět
Martin Rubas  |  11. 12. 2003 11:07


kouknete se sem: http://www.gamespy.com/asp/image.asp?/tgs2003/pictorial2/05.jpg kdo by odolal?:)) sice to sem az tak nepatri ale ta rikku je naprosto uzasna....

 |   |  Odpovědět
Andy77  |  11. 12. 2003 12:38

  kde jsou ty časy, kdy musel Squaresoft odvést dřinu na příběhu, kde hlavní hrdin(k)y nelze napadobovat protože to byly placatý panďuláci....jojo... teď stačí dát baby a huráááá  půl je hotovo....

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  11. 12. 2003 13:03

pul neni hotovo, protoze my - na doupeti - se nenechame tak lacine oklamat!

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  11. 12. 2003 15:13

Jakube, bohuzel jste se nechali uz u desitky. Po vsech tech diskuzich z posledni doby jsem se konecne vratil k FFX, sfoukl prach z obalu a snazim se hru dohrat (koupeno v dobe evropskeho vydani). Vcera jsem byl svedkem tohoto rozhovoru ve hre:

Tidus: ...tady mam nevyrizeny ucty, malem me ta bestie sezrala...

Wakka: ..jo, jasne, jsem v obrazu...

Pak nasleduje "macho" placnuti se rukou ve vzduchu a neco jako "juppiii, kluci, jdeme na to!!"

Jses v obraze, Jakube? Tyhle blbosti jsou tam po celou dobu. Mozna jste je pres tu krasnou grafiku a namluveni nevideli a neslyseli (a nebo nechteli). A co ma bejt jako Blitzball? Je Tidus David Beckham (fotbal nesnasim)? Proc si muzu dat zapas (sahnutim!!! na SAVE kouli) tesne pred finalnim soubojem se Sinem??? Nikdy jsem nehral Blitzball vic, nez bylo nutny pro postup ve hre....

Co se X-2 tyce, tak bych podle rezence rekl, ze je ta hra dost v pohode(vzhledem k dilu X). Jednak proto, ze vykrada skvelej system kostymu z FF V (kde bylo tusim 20 jobu) a taky vzhledem k tomu, ze je to "pouze" datadisc a ne novy "cislo" - tudiz propracovanej pribeh ani podle mne mit nemusi. Lidem, co se libila X, musi X-2 mit, ponevadz "juppiii, jdeme na to..." uz dobre znaj (akorat si toho nekteri nevsimli )

 

 |   |  Odpovědět
Martin Zavřel  |  11. 12. 2003 15:26

Díky za poctivý názor, ale problém je z mého pohledu v tom, že FFX měla NAVÍC k těm "nesmyslům" (- nevadí mi nereálné věci, pokud souvisí s nespoutanou fantazií ala FF7 třeba, vadí mi ulítlé věci, podřízené ZÁPADNÍ komerci !) ještě dobrý příběh a solidní postavy.

FFX-2 má už jenom ty nesmysly a dobrou hratelnost, nejsou tady žádné propracované postavy a žádný smysluplný příběh... pořád ale musíme mít na mysli, že jsme hru porovnávali v rámci série FF... jinak jako datadisk a bonus je to ok, jenom jsme prostě doufali v něco víc, než jen legrácky a mydlení potvor v nádherné grafice  ...

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  11. 12. 2003 16:37

Blitzball a Tidus JSOU ulitle veci podrizene Zapadu. (neznam dobre asijske kolektivni sporty, ale treba tam neco jako americky fotbal/vodni polo/fotbal maj od nepameti Naopak, namet kostymu (ty obrazky v recenzi jsou uzasny!!!) k Japonsku patri dokonale.

Problem je asi opravdu v tvoji vete, ze jste cekali neco vic....(od datadisku).

 |   |  Odpovědět
Martin Zavřel  |  11. 12. 2003 16:42

JJ, z mojí strany je jednoznačně hlavní problém, že jsem čekal starou dobrou Yunu, solidní příběh, dialogy a pár dalších věcí, které i v tom datadisku mohly být

Nicméně recenze dopadla 7/10 a to je hodně dobré hodnocení, jestliže 5/10 je průměrná hra, nebo ne? Navíc 10/10 za grafiku a hratelnost  ...

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  11. 12. 2003 16:59

OK, souhlas! Problem je v tom, ze ja bych dal 7/10 uz FF X....(((

 |   |  Odpovědět
Martin Zavřel  |  11. 12. 2003 17:02

Tak to já ne - ještě dnes, když se za tou trojicí dnů a nocí (co v práci měli nahlášenu "nouzovou dovolenou" aneb že jsem odjel na "pohřeb rodinného přílušníka") ohlédnu, vidím nádherný zážitek s družinou báječných postav a fascinujícím, propracovaným dobrodružstvím v nádherném, originálním světě  ...

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  11. 12. 2003 18:01

Tak to je dobre! To me tesi!

Ja kdyz se ohlednu po tom roce (a par dnech v budoucnu, tak vidim prumerny zazitek s druzinou kvalitnich postav (ktere bohuzel dominuje idiot v podobe popove/fotbalove hvezdy a prezdivkou "see ya/told ya") a prumernym, nepropracovanym pribehem v nadhernem ale neoriginalnim svete - zkratka 7/10.

 |   |  Odpovědět
joe  |  11. 12. 2003 19:08

... bracho,sam by som to nenapisal lepsie,pribeh v FFX,kurna,KDE,ake postavy preboha,ZOMBIE AURON,TIDUS in de DREAMLAND,und YUNA sweet marshmallow.

... niektori medzi nami este stale nepochopili,ze kriza FF zacala...skor,nie dielom FFX2.

 

 |   |  Odpovědět
Martin Zavřel  |  12. 12. 2003 10:45

LoL  , hezky napsané

Já jsem ale pochopil, že krize začala už ve FFX, jenže tam přeci jen zůstalo ještě relativně hodně ze síly FF série oproti "datadisku" FFX-2...

Osobně jsem se u FFX bavil hodně dobře...

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  11. 12. 2003 23:29

tak a ted jeste ja

chapu, ze FFX mohla nekoho zklamat, stejne jako me do jiste miry sklamala FFVIII. Je prakticky bezpredmetne nejak to rozebirat hloubeji protoze se jedna ciste o vkus, ale FFVIII je podle meho mnohem vice "pro-západní" nez FFX.

Pojmenovat Tiduse za idiota? Ano, na zacatku pribehu opravdu tak vypadal, ale stojim za nazorem, ze Tidus - jako charakter - prosel prubehem deje snad nejvetsi zmenou, jako kdy jaka FF postava prosla. Z nafoukanyho hejska se stal bezesporu mladý, citlilý muž.

odlehceni pribehu pomoci "odvazanych" vsuvek v dialozich mi nijak nevadi. problem nastava, kdyz se vsechny dialogy stanou jednou velkou vsuvkou.

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  12. 12. 2003 14:37

Idiota nepredelas... ale kdyby nahodou, mam za sebou 56 hodin a dodelavam subquesty pred finalnim soubojem, takze Seeyatoldya ma jeste cca 5-10 hodin casu : - )))))

 |   |  Odpovědět
Poool_CZ  |  12. 12. 2003 14:52

Nepamatuju oficialni vydani FFV (hral jsem emulaci v 1998 na PC), ale vsadim se, ze byly k dispozici reklamni veci, kde byly postavy kresleny rucne ve vetsim detailu. Vem si Maria v dobe, kdy se skladal z 10x10 bodu a presto kazdej vedel presne jak vypada.... Hur se ale v dobe "10x10" vyjadrovaly pocity a nalady postav a to je to, kde vyvojari museli pumpovat emoce do textu/pribehu. Dneska Seeyatoldya vsechno "odflakne" usmevem a zmenou intonace : - ((((

 |   |  Odpovědět
Suicide Well  |  10. 12. 2003 11:44

Mnoho jsem od tohoto "datadisku" necekal, ale to co jsem dostal me doslova uzemnilo. Po produkcni strance teto hre nemam co vytknout - je zde spousta grafickych vychytavek oproti FF X, framerate konstatni, animacky super, atd atd..Ale hra samotna..spatny spatny spatny. Hodne me mrzi navrat k ATB bojovemu systemu, ktery je i na nejnizsi rychlost prylis rychly....da se to samozrejme stihat..to ano..ale s tim, ze clovek nevyuzije vsechen poskytnuty potencial, ktery ma k dispozici..nakonec to skonci pouzivani nekolika nejucinnejsich utoku a tim to hasne. A to je skoda. Souboje me zklamaly nejvice. Za druhe mi vadi struktura hry - rozdeleni na mise...proc proboha ??? No a o tom ze pribeh je zde takovy nijaky, respektive zadny..proste hruza. Musim priznat, ze jsem velky fanda serie FF a doposud jsme hral kazdy dil (na originalnim hardwaru - zadna emulace) Nebyl jsem vzdy maximalne spokojen, ale tohle je prvne, kdy jsem nespokojen :((

 |   |  Odpovědět
Jakub Koutný  |  10. 12. 2003 16:47

vítej do klubu

 |   |  Odpovědět
Zasílat názory e-mailem: Zasílat názory Můj názor