Recenze: Foofa Jumpa – skákejte jako o život

Zima řádí za okny, léto je ještě daleko, a tak jistě přijde vhod menší povyražení do krajů prosluněných, v nichž si odpočinete a možná i trochu zasportujete. Foofa Jumpa totiž nabízí netradiční disciplínu, ve které budete v roli chlupáčů skákat po hlavě do velkých dálek.

Žánr: Arkády
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Hru poskytl:
WapStranky.cz

Nejsou složité, nejsou velké, nemají stovky funkcí a ani nemusí mít kdovíjak skvělou grafiku. Přitom zabaví na nesmírně dlouhou dobu, oplývají chytlavou hratelností a pakliže v nich nedosáhnete kýženého cíle, nepůjdete dříve spát. O čem že je řeč? O jednoduchých, sportovně ražených hrách, v nichž jde pouze o překonání vlastního rekordu – a to v hodech nebo skocích či jiných disciplínách. Foofa Jumpa samozřejmě spadá do tohoto žánru, ve snaze nabídnout solidní porci zábavy. Jak moc se mu ale daří přikovat hráče k displeji mobilu?

Důležité je skočit. O zbytek se postará gravitace... bohužel.

Zmocníte se jedné z několika malých různobarevných chlupatých potvůrek. Předem ještě podotýkám, že se nejedná o krvechtivé „převlečené“ zrůdy z hororu Criters, nýbrž o nevinná a střelená stvoření. Přitom jejich jedinou zálibou je skákání do závratných výšin, po hlavě, bez jakýchkoliv starostí. A samozřejmě i zde platí, že kdo doskočí dále, je bez debat lepší a třeba i vítězem.

  

Vaším úkolem tedy je poslat jednoho z chlupáčů po velké rampě, ze které se musíte odrazit co nejvíce a nejdříve. Pokud se vám podaří vystihnout pravou chvíli, fófa odletí do velké dálky a rozplácne se s úsměvem na tváři...  s klidným svědomím, že si hubu nerozbil jen tak pro nic za nic. Ovšem pokud hned ze začátku zaváháte a zrovna nezaválíte, nedostanete jej ani možnost navigovat za letu.

Ano – nejde jen o skákání, ale i o jejich navigaci. Po stranách cárů letících chlupů se totiž budou objevovat značky s číslicemi na klávesnici mobilu. A pokud dané číslice zmáčknete co nejrychleji, postava se za letu bude vyrovnávat a dopadne díky tomu dále. Není to příliš jednoduché, ač to tak vypadá a dosáhnutí velkého skóre vyžaduje hodně cviku. Ovládání je však vyřešeno skvěle, vlastně i nejlepším způsobem, jaký se mohl naskytnout, takže z něj nemusíte mít obavy.

   

V jednoduchosti je síla... gravitace

Foofa Jumpa je opravdu jednoduchá hříčka, ovšem to jí pranic neubírá na zábavnosti a kráse. K dispozici je několik různobarevných kreatur a ramp, což zaručuje herní zážitek na dlouhou dobu. V jednoduchosti tkví síla a právě recenzovaný titul ji každopádně využil na maximum (teď nevím, jestli bohužel, nebo bohudík).

Ani o grafické stránce bych nemohl říci nic špatného – vše je vyvedeno v jednoduchém kresleném, nicméně rozhodně osobitém podání, v kontrastu s pestrými barvami. Celou atmosféru posléze dotváří zvuky společně s hudebním doprovodem, nesoucím se ve stejném a nutno dodat, že střeleném duchu, jako ostatní aspekty.

  

Hře bych akorát mohl vytknout opravdu velkou návykovost – kdo má s sebou pořád tahat mobil na místa, kam by si je normální smrtelník nevzal? Kdo má stále překonávat vlastní rekordy, dnem i nocí, od rána a do večera?

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Grafika
  • Také hratelnost
  • Zvuky i hudba
  • A v neposlední řadě hratelnost
Temné stránky hry
  • Minimum inovací
  • Návykovost

No ale co se dá dělat, vše má svá pro i proti. Tak jako tak je Foofa Jumpa až překvapivě podařená hra. Možná až moc. Jistěže nenabízí nic nového a jde po stopách podobných „překonávacích“ předchůdců, nicméně porce zábavy, kterou nabízí, je více než chvályhodná. No a já jdu konečně spát.

Grafika: 7/10
Originalita: 1/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 9/10

Foofa Jumpa je zkrátka a jednoduše návyková záležitost. Pozor na to.

Celkové hodnocení: 8/10

Váš názor Další článek: Jak hospodařil Eidos?

Témata článku: , , , , , , ,