Recenze: Forza 3 – hra dokonalosti i rozporů

Otázka nezní, zda je nová Forza lepší než její předchůdce. Je ale lepší natolik, abyste ji museli mít za každých okolností?
Kapitoly článku

Hodnotit třetí Forzu dá přece jen víc práce, než kolik by člověk od nejlepší závodní série pro Xbox očekával. U dvojky k něčemu podobnému dojít nemohlo. Xbox 360 byl zrovna na světě a Forza 2 první pořádná závodní hra pro něj. Za svá vysoká hodnocení ale samozřejmě vděčila především svým herním kvalitám. Zatímco však byla dvojka jednoduchá a nekonfliktní (zkrátka výborná hra), třetí díl přináší pozitivní změny i jednu přinejmenším rozporuplnou. Může zkazit jinak skvělý dojem?

 


Vraťte mi čas, prosím!

Nejvíce diskusí budí novinka, kterou si běžný hráč spíše spojí s arkádní závodní hrou než se závodní simulací formátu Forzy. Kdykoliv se v průběhu hraní třetího dílu rozhodnete, můžete nově zastavit čas a převinout jej až o několik desítek vteřin zpět.

Běžný hráč závodních her zajásá; už nikdy více ho Forza nebude trestat tak tvrdě a nekompromisně, jako to neumí žádný jiný závodní simulátor

Drobná i větší chyba v závodě proto může zůstat nepotrestána. Otázka zní: chceme to?

forza 01.jpg forza 02.jpg

Běžný hráč závodních her zajásá; už nikdy více ho Forza nebude trestat tak tvrdě a nekompromisně, jako to neumí žádný jiný závodní simulátor. Zatímco ve druhém dílu mohl špatný průjezdu jedinou zatáčkou zničit celý závod, teď jen lehce zmáčknete tlačítko na gamepadu a získáte příležitost k nápravě. Co víc, neexistuje žádné omezení, které by kontrolovalo počet aktivací této novinky. Zodpovědnost je tak plně v rukou hráče.

Stačí, když kape

Přiznám se, že můj názor na tuhle novinku se postupem času vyvíjel. Na začátku – a tím začátkem nemyslím jen informace od vývojářů před vydáním, ale skutečně první hodiny strávené ve hře – jsem si jen těžko zvykal, že hra dává k dispozici tak zásadní pomocnou „berličku“.

NESMÍTE MINOUT!

Soutěž o hru Forza 3, volant a konzoli Xbox 360

 O pár hodin později jsem se o ní začal sám opírat a veřejně obhajovat; vždyť zpomalení času vám umožní rychleji zvedat obtížnost a vypínat jednotlivé pomocníky, s nimiž se váš jezdecký um stále zdokonaluje a vyvíjí.

forza 3 01.jpg forza 3 02.jpg

Když se ale přiblížila cílová rovinka v podobě této recenze, musím přiznat, že se hrátky s časem přece jen jeví být pyrrhovým vítězstvín. Je bezva mít možnost zrychlit svůj jezdecký vývoj tím, že více experimentuje s obtížností a přitom neskončíte vždy poslední.


TIP: Forza 3 obsahuje zajímavý bug, když vám v některých případech dovolí v závodě použít auto, jehož parametry dalece přesahují standardní podmínky soutěže. Jestli toho využijete, je už samozřejmě pouze na vás.


Ještě víc potěší, že vymizel pocit frustrace po jediné chybě, která zkazí celý závod. Přesto se na konci všechny potenciální výhody mažou; celkové zjednodušení hry tohoto rázu nejenže nemá (ze samé logiky věci) v závodním simulátoru místo, ale vede také k jejímu celkovému zjednodušení . A to je špatně.

forza 3 07.jpg forza 3 08.jpg

Ještě štěstí, že to nic nemění na tom, jak skvělá je Forza 3 v ostatních ohledech.

Hra mnoha možností

Skoro to vypadá, že Forza 3 je hrou jediné „inovace“, přičemž uvozovky jsou v tomto případě na místě. Snad to může být pravda; žádné jiné úpravy třetího dílu nebudí tolik pozornosti. Naštěstí je ale Forza hrou mnoha kvalit a ostatní inovace tu nejsou jen tak pro okrasu.

forza 05.jpg forza 06.jpg

Jak jsme si zvykli, je i Forza 3 větší a robustnější než její předchůdkyně. Více než 400 vozů ani zdaleka nepůsobí jako stále stejné čtyřkolové mašinky, každý vůz je totiž unikát se specifickým jízdním modelem. Brzy proto zjistíte, že vám některý sedne více a některý méně. Budete si proto moci sami položit otázku, zda a na kolik se dokážete vyrovnat s přetáčivostí či nedotáčivostí konkrétního auta. Na Forze je navíc krásné, že pokud nechcete nic podobného řešit, prostě aktuální vůz vyměníte za jiný. Nikdo vám v tom bránit nebude.

forza 3 03.jpg forza 3 04.jpg

Hra sama o sobě samozřejmě disponuje klasickou kariérou. Ta je rozdělena do jednotlivých sezón, přičemž v každé se účastníte nejen samotného šampionátu (každou sezónu ve vyšší kategorii), ale 2-3 týdny mezi jednotlivými závody šampionátu můžete soutěžit na nejrůznějších místech světa a sbírat zkušenosti, přesněji řečeno body zkušeností.

Více než 400 vozů ani zdaleka nepůsobí jako stále stejné čtyřkolové mašinky, každý vůz je totiž unikát se specifickým jízdním modelem

Ty nemají širší význam, respektive nezdokonalují vás jako řidiče – odemykají nicméně jednotlivé automobily, což je jako motivace dostačující.

VIDEO: 2197 'Forza Motorsports 3 - trailer'

Počet závodů je přitom široký a nemám tím na mysli jen množství okruhů, ale i závodních variací (okruhy, 1 na 1 apod.). Hra vás vždy velmi jednoduše seznámí s tím, co vás v jednotlivých soutěžích čeká. Můžete zvolit tu s nejvyšším počtem bodů zkušeností (více bodů = další úroveň řidiče = nové auto), vyzkoušet si nový automobil nebo se projet na okruzích, které jste doposud nenavštívili. Možností není málo, byť jste do jisté míry limitováni množstvím automobilů, jež máte zrovna k dispozici.

Dostupné pro: X360
Žánr: Závodní
Výrobce: Turn 10 | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 27. října 2009
  • Smysl pro detail v každém aspektu hry
  • Detailní volba obtížnosti
  • Zpracování jízdního modelu i závodních tratí
  • Vylepšená grafika oproti dvojce
  • Online hraní
  • Převíjení času zpět (v případě, že nejste nováček)
  • Pár drobností v AI
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,