Recenze: Freedom Force

Máte rádi komiks? Konkrétně ten klasický americký komiks 60. let se všemi jeho superhdriny a superzáporňáky? Pak jste na správném místě - hra Freedom Force vypráví příběh barbarského Lorda Dominiona, který chce ovládnout svět a vy jste ten, který mu v tom musí zabránit. K dispozici máte všechny klasické superhdriny, takže vzhůru do boje!


Platforma
: PC
Typ hry: realtime strategie s prvky RPG
Multiplayer: ano
Minimální konfigurace: procesor Pentium II 300 MHz, 96 MB RAM, 31 MB na HDD, 16 MB 3D akcelerátor
Doporučená konfigurace: procesor Pentium III 600MHz, 128 MB RAM, 570 MB na HDD, 32 MB 3D akcelerátor
Testovací konfigurace: procesor Pentium 4 1,2GHz, 256 MB RAM, GeForce2 64 MB
Výrobce hry: Irrational Games (http://www.ensemblestudios.com/)
Distributor hry: Electronic Arts (http://www.ea.com/)
Distributor v ČR:: Cenega (http://www.cenega.com/)
Homepagehttp://www.myfreedomforce.com/

Trendem PC her poslední doby se v mnoha případech stává snaha o co nejrealističtější pojetí herního prostředí, popřípadě celé hry. Na úkor této realističnosti nejednou doplatí hratelnost, jelikož vývojáři se v této horečce nevyhnou dobrému vyvážení všech aspektů hry a ženou se jen za ní. Škoda. Přesto se najdou i tací, kteří dávají přednost skvělé zábavě a na realitu zvysoka kašlou, což určitě mnoho hráčů ocení. Příkladem budiž vývojářská firma Irrational Games a jejich nový titul Freedom Force. Tato akční RTS s prvky RPG, jako jedna z mála her, v sobě skrývá veliký komiksový odkaz a spoustu kvalitní zábavy. Můžete se s ní podívat do doby, kdy byl v Americe velice oblíbeným dějem těchto tématických časopisů boj Američanů proti Rusům, popřípadě proti mimozemským zloduchům.

Příběh není nijak složitý. Vesmíru vládne jakýsi barbar Lord Dominion a do této chvíle se mu ubránila jenom jediná planeta - země. Ale už i na ní se chystá. Připravil Energii-X a chce jí nabídnout všem pozemským lotrům, aby se sami postarali o zkázu matičky země. Tato tajemná sloučenina by měla totiž dodávat nadpřirozenou sílu a schopnosti. Dominionův úmysl naštěstí odhalí tajemný Mentor a ukradne vesmírnou loď i s pekelnou Energií-X. Dominionovi poskoci loď sestřelí a náklad se roztrousí všude po zemi, přičemž zasáhne jak hrdiny, tak zloduchy a to rovným dílem - půl na půl. V tuto chvíli se roztáčí vír událostí a vy se budete mít co ohánět, abyste zvládli zachránit lidstvo a drahocennou půdu pod jejich nohama. Zápletka se postupem času větví a poskytne vám mnoho (ne)předvídatelných zvratů a zlomových situací.

K vašemu prvnímu hrdinovi Minutemanovi, o jehož osobě a životním příběhu se dozvíte hned z prvního videa, se postupně přidávají další hrdinové disponující pokaždé jinou rychlostí, silou, obratností a hlavně schopnostmi. Díky tomu se budou skvěle doplňovat a vytvoří opravdu nepřekonatelnou partu hrdě čelící všem nebezpečím, za jejichž úspěch budete zodpovídat vy sami. Kromě hrou přidělených hrdinů si můžete svého šampióna vytvořit v jednoduchém editoru postav a vdechnout mu i jakékoliv schopnosti. Ale určitě vás napadlo, že to nebude zadarmo. Máte pravdu, borce svých snů si v kampani můžete koupit za těžko získané bodíky, tzv. "prestige" body a čím lepšího hrdinu máte, tím více to samozřejmě bude stát a tím hůř se vám na něj bude vydělávat. Schopností je veliké množství - od létání, nebo vysokého skákání po házení fireballů atp. Kromě nákupu se mezi jednotlivými misemi objevují již zmíněné RPG prvky, což znamená, že za bodíky si můžete svého hrdinu tzv. upgradovat a vybavovat ho tak stále lepšími schopnostmi. Tělesná schránka také určitě nezůstane pozadu za tou duševní. Najdete zde samozřejmě všechny postavy, jež ve hře postupně potkáte, ale také originální tělesné schránky, z kterých někdy až zrak přechází.

Prestige body vás hra odmění velice štědře po vámi úspěšně splněných primárních úkolech, nebo v případě vaší hyperaktivity i těch sekundárních. V první skupině se vyskytují cíle v podstatě zásadní pro další rozvíjení příběhu. To znamená zneškodnění různých kriminálníků a ostatních velkých zvířat, většinou také obdařených nadpřirozenými schopnostmi. V druhé zmíněné skupině úkolů se setkáte s položkami podobnými zachránění žen před úchylnými muži, nebo vyčištění celého města od všech zloduchů.

Města říkám záměrně. Ve většině případů se za jeho zdi nedostanete a budete se prohánět mezi různými výškovými budovami a přebíhat přes více či méně frekventované silnice. Ty se vám mohou stát dokonce osudnými. Nerada vzpomínám na vlastní, typicky dětskou chybu, v mém případě pitomost, kdy jsem svého hrdinu poslala pod kola rozjetého auta, aby tam našel smrt. Samozřejmě to nebylo záměrné, ale v té době jsem ještě netušila, jak moc pohyblivé a interaktivní prostředí mi Freedom Force nabízí. Skoro každou věc můžete použít v boji. Není nad to, přetáhnout nepřítele pouliční lampou, hodit na něj bednu s TNT, telefonní budku, nebo dřevěnou krabici. Takto můžete rozdávat mnohem bolestivější rány a samozřejmě využívat boj na dálku, i když k němu váš hrdina není zrovna předurčen. Pokud už narazíte na nějakou věc, která je v potyčce nepoužitelná, můžete jí alespoň rozbít. Dobrým příkladem je výšková budova. Ta se vám rozsype na hromadu písku, ani nevíte jak. Krása. Má to jenom jeden háček. Za takové kroky se vám nemilosrdně ztrhávají prestige body, a tak se jednoduše můžete dostat na nulovou hodnotu vaší těžko vydělané částky.

S ovládáním jsem se velice rychle sžila. Kurzor se podle možné aktivity mění, takže nad bednami se ukáže v podobě ruky, což znamená sebrat jí, nad nepřítelem se zase změní v podobu pěsti a určitě si lehce domyslíte co by ta sevřená ruka mohla znamenat. V případě hrdiny, který je obdařen více schopnostmi (létáním, firebally) se vám nabízí jednoduché menu činností, jež vyvoláte kliknutím na pravé tlačítku myši nad určitými objekty. Toto menu je přehledné a kromě popisu činnosti se nabízí i malinký jednoduchý obrázek, umožňující rychlejší orientaci při vybírání  jednotlivých akcí. Příjemný aspekt, doprovázející menu, je okamžité "zapauzování" hry. To se může hodit i při větším taktickém rozdávání úkolů jednotlivým hrdinům před soubojem, protože vás nemůže nikdo napadnout a tudíž ani zabít.

Světlé stránky hry
  • výborná hratelnost
  • originalita
  • interaktivní prostředí
Temné stránky hry
  • postarší grafický engine
  • nevýrazná hudba
  • zanedbaný multiplayer

Kromě komiksové atmosféry nebudete ochuzeni ani o typicky komiksovou grafiku. Hraje všemi možnými výraznými barvami a dominují jí tlusté černé obrysové čáry. Jde o líbivý styl a určitě do hry zapadá, stejně jako různé popisky (např.booom, bang), objevující se v bublinách nad postavami a to hlavně při soubojích. Textury jsou čisté, ale ojediněle se stane, že jeden objekt se nějakou částí dostane do jiného a jednou jsem dokonce byla svědkem, jak bedna s TNT propadávala domem a nakonec někde v jeho útrobách zůstala. Tyto chyby mohli autoři malinko vytřídit. Na druhou stranu se mi velice líbily popisky jednotlivých objektů. Taková obyčejná lavička stojící osaměle v krásném parku, je, kromě jiného, určena pro tajné lásky a tajné agenty. Pouliční lampa není jenom obyčejná lampa, ale také přítel osamělých lidí, bloudících osamoceně městem v noci.

Titul
Freedom Force
Grafika
6
Zvuky
8
Hudba
7
Hratelnost
8
CELKEM
8
Verdikt
Tento totiul mohu vřele doporučit zejména fanouškům komiksů, RPG a originálních vtipných real-time strategií.

Hudba je instrumentální a určitě do hry zapadne, ale přesto jí neuslyšíte moc. Hraje hlavně při soubojích a to je celkem škoda. Jednotlivé songy najdete na CD a můžete si je pustit i normálně, i když celkem pochybuji, že tak uděláte a stanete se fanoušky takových písní, jako je například skladba "Nuclear Heroes". Zvuky nezanikají v hudební složce a opravdu se do hry hodí.
Každý hrdina je namluven jiným výrazným hlasem, typickým pro jeho postavu a i komentátor mezi jednotlivými misemi podává velice profesionální výkon.

Sečteno a podtrženo. Titul Freedom Force se mi velice líbil a i nyní, po dopsání recenze, si ho na svém harddisku ponechám a určitě se k němu budu ráda vracet. Jde o originální a zábavné dovádění a byla by škoda, nechat si ho ujít. I když se nesetkáte s nejnovější a dokonalou grafikou, hratelnost vám tento nedostatek bohatě vynahradí a poskytne vám i něco navíc. Jediné, co mě opravdu hodně mrzí je multiplayer. Na ten vývojáři nejspíš moc nemysleli, takže je chabý a navíc při hře vás stále ruší pauzování hry vaším protivníkem. Ale pevně věřím, že tato vada bude v příštích měsících opravena a hra pro více hráčů nám bude nabízet ještě větší zábavu, než v případě singleplayeru. Tento titul vám vřele doporučuji a hlavně pak fanouškům komiksů, RPG a originálních vtipných real-time strategií.

Diskuze (2) Další článek: První obrázky z UO: Age of Shadows

Témata článku: , , , , , , , ,