Recenze: FreeHra: Toblo – barevný svět kostiček

Chtěli byste žít ve světě složeném pouze z kostiček? Toblo vás do jednoho takového hodí. V něm se odehrávají nelítostné bitvy mezi anděly a ďábly, v nichž přežije jen ten nejsilnější. Budete mezi nimi i vy? Zkuste si právě nabízenou hru, jedná se o nadmíru chytlavý počin, který je mimo jiné zcela zdarma!

Platforma: PC
Typ hry: Akce
Multiplayer: Ano
Minimální konfigurace: Pentium II 600MHz, 64MB RAM, 8MB grafická karta
Doporučená konfigurace: Pentium III 900MHz, 128MB RAM, 16MB grafická karta
Testovací konfigurace: Athlon XP 1600+, 1.5GHz, 768MB RAM, 128 MB grafická karta
Výrobce: DigiPen
Vydavatel: Freeware
Homepage: Neznámá

Hodnotit hru podle zevnějšku je jako popisovat chuť doposud neochutnaného piva. Kdybych se jen zaobíral grafickým vzhledem, Toblo by mne příliš nezaujalo. Soudě dle prvního dojmu, nic převratného. Stačilo ale pár chvil a na světě vznikla nová láska. Měl jsem chuť vstát, odejít a vyprávět celému světu, že Toblo je ta pravá... ta pravá hra. Na vzhledu nezáleží. Hodnotí se charakter, rysy, vlastnosti - a v tomto recenzovaná hra zabodovala.

Je to čtveraté a letí to. Co? No přece letící čtverec!

Princip, pravidla a jiná fakta jako vystřižená z Counter Strike nebo Unreal Tournament nyní můžete vidět v podobě zcela jiné. Uvidíte destruktivní svět, jenž se skládá pouze z krychlí, kvádrů a... kvádrů a krychlí. Zažijete akci plnou ničení, jejímž cílem je ukořistění vlajek z nepřátelského území a jejich následné doručení na domácí půdu. Příběh není žádný, nikdo se o nic jiného nestará... nic jiného není důležité. Jde jen o likvidaci protivníka a zisk jeho vlajek.

Ale ne tak zhurta! Před začátkem musíte navolit mapu ze dvou nabízených. Pravda, jejich počet je poněkud tristní, nicméně musím podotknout, že zmíněný nešvar mi tolik nevadil (máte vidět, jak se zrovna tvářím). Další důležitá věc je výběr strany, za níž se rozhodnete bojovat. Jsou dvě – andělíčci a ďáblové. Bohužel jsou vzájemné rozlišnosti mizivé, tedy kromě vzhledu. Zatímco pekelná strana kope za rudou barvu, andělská modrá uklidní hráčovu mysl i duši.

undefined  
Tak, a teď svrhnu na nepřítele několik bomb * Jejda, to je zkáza :-) * Ale koukám, že jsem to trochu přehnal

Což o to, v boji je každému jedno, jak vypadá. A rasistické útoky nehrají žádnou roli. Každopádně po vržení do mapy musíte jednat rychle. Za hradbami, jež vám dodávají pocit bezpečí, ve skutečnosti bezpečno není. Každá stěna či věž je složena z jednotlivých krychlí a kvádrů, přitom však stačí malé šťouchnutí a obrovská budova se rázem sesype jako domeček z karet. Počítejte proto s tím, že vás nepřítel šetřit nebude. Stejně jako vaše i jeho snaha spadá k ukořistění vlajek a kdo je rychlejší, vyhrává.

Ve válečné vřavě je ale leckdy problém se vůbec vyznat. To, co dělá z Tobla nesmírně zábavnou záležitost, je destruktivita. Začátek je jako vystřižený z pohádky o Bořku stavitelovi: kámen na kameni, budovy hezky postavené, precizně umístěné... vše jak má být. Jenže ejhle, sotva uplynulo pět minut, moje zvrhlé „já“ se začalo kochat nad krásou zdevastované krajiny. Popsat slovy zkázu, jež se naskytne po pár chvílích řádění, jednoduše nelze. Stačí shlédnout pár obrázků a je nad slunce jasné, jak to ve hře chodí.

  
Nepřítel byl opět drtivě napaden * Tady vidíte, jak to dopadne, když vyhodíte zeď do povětří * Nikde nikdo. Jak to?

Šlohneme jim tu vlajku!

Nepřátelé však příliš netaktizují. Koneckonců to neumím ani já, natož abych to vytýkal AI protivníkům. Chválím však autory za vyváženou hratelnost, neboť mi Toblo nepřišlo obtížné ani jednoduché. Leckdy jsem byl překvapen vrženou bombou do středu mého krásného opevnění - v mžiku byly všechny jednotky mrtvé, budovy zničené a vlajky? Vlajkyyyy! Člověk si jednu chvíli myslí, že má nad nepřítelem navrch, ovšem s rychlostí blesku může nastat naprostý zvrat.

Pokud ale náhodou vítězíte, dokázali jste se probojovat na území protivníka a ukořistili jste jeho vlajku, nemáte ještě vyhráno. Dostat se zpátky na své místečko lze mnohdy označit za nadčtverečkový výkon, protože povětšinou bývá v okolí obrovská směsice trosek. A nejhorší je, když vás ještě nepřítel praští trochu více dolů... po tom nejcennějším... po krychli. Jediné, na co se v tu chvíli zmůžete, je „au“.

Nicméně nejlepší obranou je útok. Očekáváte-li ale samopaly, rotační kulomety či granátomety, otočte stránku a podívejte se po jiné hře. Vše, co stojí kolem, je zároveň vaše opevnění i zbraň. Jinými slovy cokoliv, co vypadá hranatě, lze využít. Velice mne potěšilo, že mohu mít v záloze více objektů, které lze za sebou vyhazovat do vzduchu. Ať si dopadnou kam chtějí... třeba někoho zabijí. Jenže z Tobla by se nemohla stát tak zábavná hra, nebýt speciálních výbušných krychlí. Na mapě jsou pokaždé určená místa, na nichž se objevují. Stačí si vzít pár do zásoby, vystřelit na soupeřovo opevnění a sledovat náramnou podívanou. Řeknu vám, vidět ty létající trosky a padající opevnění je krásný pocit. Dodává to hře šmrnc a udrží vás ve víru neutuchajících bojů hodně dlouho.

  
Aaaa, utíkejte! * Doslova a do písmene jako domeček z karet * Hehe

Ještě jsem ale nezmínil multiplayer. Jeho přítomnost je potěšující a nadmíru se u něj budete bavit - souboje s přáteli po internetu prostě nic nenahradí. V Toblu lze proto bojovat přímo přes internet až ve čtyřech hráčích, což je na poměry freeware her skvělé - osobně všem tudíž doporučuji. 

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Nápad
  • Zábavnost
  • Obstojné grafické pojetí
Temné stránky hry
  • Absence hudby
  • Nebudete mít čas na nic jiného

Čistý průměr?

Toblo je tak jednoduchou záležitostí, jak vypadá. Grafika určitě nezatopí vašim grafickým akcelerátorům, neboť je tvořena pouze – jak jsem již mnohokrát zmiňoval – z krychlí a kvádrů. Žádné textury, ani složité objekty či hrátky se světly a stíny. Není to však k mínusu, právě naopak. Jádro hry tkví v hratelnosti a zábavnosti. Škoda jen, že zvuky sahají víceméně k průměru a hudba z nějakého důvodu chybí úplně.

  
Zde příliš bezpečno není * Čtveratý koníček? Proč ne * Jo jo, všichni jsme andělíčci

Je spodivem, že se na freeware scéně nenachází více podobných dílek. Toblu se dá vytknout pouze malá variabilita výběru map a mizivé rozdíly mezi jednotlivými stranami. Každopádně zadarmo se něco podobného hned tak neobjeví, proto stahujte, zaručeně se budete bavit.

***DOWNLOAD*** 

Grafika: 7/10
Hudba: 0/10
Zvuky: 6/10
Hratelnost: 9/10

Toblo je výtečně zpracovaný titul, jehož přednosti tkví zejména v hratelnosti. K tomu všemu se jedná o hru nabízenou zdarma, což se na dnešní dobu neodmítá.

Celkové hodnocení: 9/10

Uvedené hodnocení samozřejmě nelze porovnat s „běžnými“ tituly na pultech obchodů, neboť spadá mezi freeware hry. Berte to proto, prosím, v potaz.

Váš názor Další článek: AbecedaHer ve zkratce

Témata článku: , , , , , , , , , , ,