Recenze: Gamestar 56 - ve znamení skrytých a nebezpečných

V minulém čísle přinesla „trojka“ na poli papírových herních časopisů na pulty obchodů časopis se solidním množstvím stran a DVD přílohou za stejnou (a velmi výhodnou) cenu jako s CD. Měsíc se sešel s měsícem a v tomto ohledu se nic nezměnilo, čili GameStar zůstává nejrozsáhlejším a nejlevějším herním magazínem v ČR. A jak je to s jeho kvalitou? To se dozvíte zde.

V podnadpisu jsem uvedl, že se aktuální číslo GS nese ve znamení skrytých a nebezpečných. Jistě není žádný problém kvíz rozluštit a dojít ke správnému řešení – Hidden & Dangerous. Hra, která jako první tak nějak proslavila naši zemičku po stránce herního vývojářství v zahraničí, je ústředním motivem obálky, stejně jako DVD i CD přílohy. Vše završuje celostránková reklama hned na první straně…

Více muziky za méně peněz… ale neutrpí tím ta muzika?

140 stran s DVD přílohou za 150Kč je věru nabídka, jaká se na poli časopisů nevidí. GS nejen že tohle čtenářům nabídl, ale vše nasvědčuje tomu, že na tom v blízké době nic nezmění. Cena není zaváděcí ani reklamní. Žádný podvod na čtenáře se nekoná, za což můžu před vydavatelstvím jen smeknout

Na druhou stranu však i zde platí staré známé „něco za něco“. Plakát asi většině lidí nechybí (mně třeba trošku schází), nicméně daň za nízkou cenu je znát jinde. Konkrétně na kvalitě a koneckonců i formátu papíru. Nejenom, že je GS o něco menší, než jeho konkurenční kolegové (můžete si někdo dát práci, spočítat plochu stránek a porovnat s konkurencí, zda je GS skutečně nejrozsáhlejší:-), ale především o dost tenčí, díky úzkému papíru. Celkově na mne časopis působí poněkud… lacině. Nevnímal bych to však jako výrazné negativum – na časopisu je mnoho důležitějších věcí.

Designově působí GS decentně, možná lehce konzervativně. Vizáž je založena na horizontálních a vertikálních čarách, které barevně ladí s tabulkami a pozadím, pokud je jiné než bílé. V tomto směru vybočují jen novinky spolu s rubrikou Insider, jež působí zajímavějším dojmem díky využití lehkého efektu záložek částečným vyčleněním nadpisů z obdélníku článku.

Novinky, krátké zprávy a ostatní úvodní minirubričky

Zcela překvapivě :-) nalezneme po úvodníku a dojmech z Hidden & Dangerous 2 (které však spadají spíše mezi preview) novinky. Nesou se v tradičním duchu, takže jsem uvítal lehké osvěžení v podobě krátké zmínky o Invexu, která mne však nejspíš zaujala jen z důvodů určitého patriotismu správného Brňáka. Mezi krátkými zprávami mi připadla nejzajímavější minireportáž z Kamikaze Prague Paintball Cupu 2003, který se konal 27.-28. září. Vzhledem k mezinárodní účasti mohlo jít o solidní podívanou.

V rubrice Insider se dozvíme několik tezí, proč se tak dlouho odkládá Half-Life 2. Jedna z možností je čekání na uvolnění rozhraní DirectX 9.1, které by umožnilo plynulejší hraní na počítačích vybavených grafickými kartami GeForceFX, takže by si potom hru koupilo více lidí. No nevím, každopádně, už aby nový Half vyšel!

O něco zajímavější mi připadá zprávička o soudní při mezi UbiSoftem a některými jejich bývalými zaměstnanci, kteří přešli k Electronic Arts. Porušili tak svoji smlouvu s UbiSoftem, která svým zaměstnancům zakazuje pracovat v herním průmyslu rok po opuštění firmy. Je to logické opatření proti vynášení duševního vlastnictví z firmy, avšak EA na to říká, že UbiSoftu jde pouze o potrestání zaměstnanců za to, že chtějí pokračovat v kariéře jinde. Výsledek soudu nebyl do uzávěrky znám, ale zatím vše nasvědčuje ve prospěch UbiSoftu.

Autorův tip: akční RPG Etrom: The Astral Essence – temný příběh zasazený do neogotického světa techno-fantasy středověku… co si o tom myslet?

Téměř ryze akční „náhledy“

Preview sekce se tento měsíc nese ve znamení velkých a očekávaných titulů. O H&D2 jsem již psal, dále je to Splinter Cell: Pandora Tomorrow, Medal of Honor: Pacific Assault, Silent Hill 3 či NFS: Underground, které bude nepochybně o mnoho arkádovější (=> akčnější) než většina jeho předchůdců.

Všechny tituly vypadají velice slibně, avšak pozornost správného vlastence se jistě zcela přirozeně zaměří na Hidden & Dangerous 2. Autoři s tím patrně počítali, a tak na DVD zařadili video-preview, které vám se stručným komentářem ukáže hru pěkně v pohybu.

Rovněž nesmím opomenout nový Splinter Cell, který bude konečně s podporou multiplayeru! I přes nesporné kvality tohoto titulu však pro mne kraloval mezi preview třetí díl konzolovky Silent Hill. Zvláštní půvab hlavní představitelky Heather ostře kontrastující s děsivou atmosférou a brutalitou šíleného světa, kde nic není takové, jaké by mělo, je příslibem zatraceně dobré hry.

Autorův tip: Olbřímí (téměř 500MB!) demo na Silent Hill 3, z pochopitelných důvodů pouze na DVD

Recenze s cejchem Noir Yorku

První recenze patří zcela oprávněně zatrpklému newyorskému policistovi, který má tu smůlu dost často stát proti všem okolo. Ano, řeč je o Maxu Payneovi. Recenzi jste si mohli přečíst již před časem na Doupěti, takže stručně: v GameStaru si tato temná filmová love story vysloužila úctyhodných 92%.

Následuje recenze dalšího z titulů, jejichž prodejní úspěch je zaručen už v době, kdy je oznámeno zahájení prací na jejich vývoji. Jedná se o Commandos 3: Destination Berlin. Dozvíte se, nakolik se zdařila aplikace nemalého množství změn. Finální hodnocení 80% svědčí o kvalitách hry dostatečně.

Velmi očekávané Halo si odneslo známku 81%, což je dle mého názoru v porovnání s ostatními tituly docela nadhodnocený výsledek. Další z řady EA Sports – NHL 2004 - naopak zřejmě oprávněně získalo 84% a to spolu s označením „(možná) začátek nové série“ zní velmi slibně. Famózní Homeworld dopadl na 85% (Doupě: 7,7), nakolik je „pokračování legendy“ opravdu famózní můžete posoudit sami třeba z některé z demoverzí, které se před časem objevily.

Můj celkový dojem z recenzí jinak vůbec není špatný. Redakce GS se úspěšně vyhýbá křečovitým pokusům o vtipné recenze, na které čas od času narazíme u konkurence. Prostě jsou články čtivé, dostatečně informativní a na úrovni. Bohužel se však GS, stejně jako ostatní časopisy, nevyhnul občasnému cca desetiprocentnímu nadhodnocování většiny titulů. Proto čísla raději berte s rezervou.

Autorův tip: Max Payne rulez!

Redakční rubriky

Jako první narazíte při listování časopisem na čtyřstránkovou reportáž z World Cyber Games 2003 v Koreji. Článek přehledně popisuje klání v jednotlivých hrách s důrazem na česká želízka v ohni. Dočteme se tedy, jak se věci měly v Counter-Striku, FIFě 2003, Unreal Tournamentu 2003, Broodwaru, Warcraftu 3 a Age of Mythology. Kromě tabulky s konečnými výsledky nalezneme v bočním sloupečku krátký rozhovor s českým reprezentantem v Age of mythology nex_Dratekem.

Následuje Téma, tento měsíc o Emulátorech. Opět čtyřstránkový článek se nesnaží jít příliš do hloubky dané tématiky, což by ani vzhledem k rozsahu nebylo možné. Autor (Jan Rod) tedy spíše jen nakousl většinu věcí okolo emulování, s tím, že obratně vybruslil z problematiky emulace PSX. Informativnost článku je spíše zevrubná, ale aspoň se to hezky čte. Odborník zde asi žádné zajímavé informace nenajde, nicméně pro laika článek svoji hodnotu má.

Dále jistě zaujme rozhovor s nejslavnějším hackerem na světě – Kevinem Mitnickem, kterého zpovídal Tomáš Přibyl, s nadpisem „Klávesnice jako zbraň“. V návodech je rozebrána novinka ze světa AD&D The Temple of Elemental Evil. Kromě článků zaujme šestapadesátý GameStar rozhodně i počtem soutěží, kterých je pět a celkem se hraje o 23 cen (jestli jsem to tedy spočítal správně…:-). Pokud navíc připočteme tradiční soutěž o screenshot měsíce, kde je odměnou originálka, dostáváme solidní čísla.

Poněkud roztáhlá mi ale připadne rubrika Hardware. Jistě jsou nadšenci, kterým to i tak připadne málo, dle mého názoru je však čtrnáct stran hardwaru na „časopis o počítačových hrách“, jak GameStar sám sebe nazývá, trošku moc. A to i přes větší celkový počet stran. Myslím, že ta desítka u Score je maximálně únosná hranice.

Autorův tip: V článku o emulátorech uvedené internetové stránky www.emulators.cz

A co DVD?

Pokud jste tušili, že v ceně za DVD bude nějaký háček, měli jste pravdu. Zatímco konkurence nabízí dvoustranné DVD, u GS se jedná pouze o DVD „obyčejné“, tedy „jenom“ 4,7GB dat. Na druhé straně je ovšem lesklá placička naditá k prasknutí tím nejlepším, co se v redakci za měsíc sešlo. Mezi demoverzemi rozhodně kraluje již zmíněný pětisetmegabajtový macek Silent Hill 3, kterému sekundují kousky jako UFO:Aftermath či The Return of the King.

Těšit se můžeme i na solidní množství videí, programů a tak dále. Samozřejmostí je i diskmag Realtime, aktuálně s pořadovým číslem 96. Kromě plné hry Hidden & Dangerous Deluxe najdeme na DVD ještě hardcore tahovou strategickou pecku Steel Panthers: World at War. Jistě potěší i nejnovější verze oblíbeného „CSka“

Autorův tip: Kromě Silent Hillu rozhodně video-preview na H&D2 a The Return of the King. Video je rozhodně lepší než obyčejné screeny, takže článek teprve tak dostává ten správný říz.

Obsah časopisu

Těšíme se

Hidden & Dangerous 2

Preview

Splinter Cell: Pandora Tommorow
Need for Speed: Underground
Medal of Honor: Pacific Assault
Silent Hill 3
Beyond Good & Evil
Knights of Honor

Recenze

Max Payne: The Fall of Max Payne
Commandos 3: Destination Berlin
Halo: Combat Envolved
NHL 2004
Age of Mythology: Titans
Freedom Fighters
The Temple of Elemental Evil: A Classic Greyhawk Adventure
Command & Conquer: Generals – Zero Hour
Homeworld 2
Chrome
Madden NFL 2004
Mercedes-Benz World Racing
Tiger Woods PGA Tour 2004
No Man’s Land
SimCity 4: Rush Hour
IndyCar Series
Conflict: Desert Storm 2
KnightShift
Wildlife Park
Paradise Cracked
NASCAR Thunder 2004
Bioscopia

Návody

The Temple of Elemental Evil: A Classic Greyhawk Adventure

Redakční rubriky

Editorial
Novinky
Insider
Téma měséce: Emulátory
Rozhovor s Kevinem Mitnickem
Budget
Hry pro každého
Mody
Žebříčky
On-line
E-sports
Dopisy čtenářů
Hardware
ČKD (Často Kladené Dotazy)
Software pro každou příležitost
TechNews

Obsah DVD

Hratelná dema:

Silent Hill 3
The Lord of the Rings: War of the Ring
Worms 3D (i na CD)
UFO: Aftermath (i na CD)
Judge Dredd: Dredd vs. Death
FIFA Football 2004 (i na CD)
Savage
Lock On: Modern Air Combat (i na CD)
Freedom Fighters (i na CD)
Mercedes-Benz WorldRacing
The Lord of the Rings: The Return of the King (i na CD)

DVDStar:

Akce:

Counter-Strike 1.6 full
Max Payne: The Animatrix
Max Payne: KungFu 3 Deluxe Beta
Half-Life: Times of Troubles
Multi Vice City 0.2
Cheating Death 4.5
Q3A: Rocket Arena
Mafia: Blue Dream Mod (GameStar Edition)

RPG:

Diablo II: Middle Earth mod
Dungeon Siege: Blondi`s mod

Strategie:

C&C: Generals – Second Wave beta 2.3 (i na CD)
ST Armada II: Fleet Operations

Editační nástroje:

GtkRadiant 1.3.12
Tron 2.0 editor
PteroEngine II editor
Scorpion`s WinCheater 2
Radioactive Cheater 5.0
Obal DVD
Od čtenářů
Databáze

Videa:

Conflict: Desert Storm II
Homeworld 2
Freedom Fighters
Knights of the Old Republic (i na CD)
Prince of Persia 4 (i na CD)
Pro Evo Soccer 3 (i na CD)
WCG 2003 – National Finals (i na CD)

DVD Video:

Hidden & Dangerous 2
Return of the King

Češtiny:

Tony Hawk`s Pro Skater 4 (i na CD)
Prisoner of War (i na CD)
IL-2 Sturmovik (i na CD)
Jedi Knight 2: Jedi Academy (i na CD)
BloodRayne (i na CD)
Emperor: Rise of the Middle Kingdom (i na CD)
Casanova: The Duel of the Black Rose (i na CD)
Point of View (i na CD)
Counter-Strike (sk) (i na CD)

Plné verze her:

Hidden & Dangerous Deluxe (i na CD)
Steel Panthers: World at War

Hry:

Tonda Zlaťák (i na CD)
Star Trek Asteroids (i na CD)
Super Gorgon Deluxe (i na CD)
Snakes! (i na CD)
Tanks! (i na CD)
Lodě (i na CD)

Patche:

Age of Mythology (v1.07)
Star Trek: Elite Force II (v1.1)
RtCW: Enemy Territory (v1.02)
Halo: Combat Evolved (v1.02) (i na CD)
Chaser (v1.49)
Chrome (v1.1.1.0)
Lionheart (v1.1 cz) (i na CD)
Tomb Raider: The Angel of Darkness (v52) (i na CD)

Programy:

3D Photo Builder 1.1 (i na CD)
Activity Monitor 3.0
Codec Pack All in 1 - 5.0.5.8 (i na CD)
Download Accelerator Plus 5.3.9.6
Gimp 1.2.5 (i na CD)
LanTalk XP 2.8
Media Player Classic 6.4.6.0 (i na CD)
Mozilla 1.4 CZ
Opera 7.20
Pop-Up Stopper Free Edition (i na CD)
Sandra Standard 2004 (i na CD)
SuperCleaner 2.57 (i na CD)
Trillian 0.74e
Weather Watcher 5.0.27
WinAmp 2.91 (i na CD)
ZoneAlarm 3.7
PowerDVD 5.0
WinDVD 5

Windows Desktop:

Breed (i na CD)
Conflict: Desert Storm II (i na CD)
Etherlords 2 (i na CD)
Homeworld 2 (i na CD)
Lords of EverQuest (i na CD)

Screenshoty:

Freedom Fighters (i na CD)
Halo: Combat Evolved (i na CD)
Homeworld 2 (i na CD)
Need for Speed: Underground (i na CD)

Trainery:

UFO: Aftermath (i na CD)
Mercedes-Benz WorldRacing (i na CD)
Freedom Fighters (i na CD)
Halo: Combat Evolved (i na CD)
Homeworld 2 (i na CD)
The Temple of Elemental Evil (i na CD)

Utility:

nVidia Detonators XP 45.23
nVidia nForce unified driver 2.45
Catalyst Radeon 3.8 (v7.94) (i na CD)
DivX 5.05 (i na CD)
DirectX 9b

Diskmag Realtime 96

Hodnocení Doupěte

Obálka: 6/10
Obsah časopisu a čtivost: 7/10
Obsah přílohy: 7/10
Engine CD/DVD: 6/10

GameStar se v novém hávu jistě neztratí. Nízkou cenou a velkým rozsahem má šanci nalákat nové čtenáře a zase tak trošku obohatit konkurenční boj. A my, čtenáři, se samozřejmě radujeme:-).

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (2) Další článek: Získejte GameStar zadarmo!

Témata článku: , , , , , , , , ,