Recenze: Garfield - zábava pro celou rodinu

Komixové proužky s líným kocourem Garfieldem baví snad většinu dospělých. Mladší generaci zase možná osloví film, který není tak cynický. No a pro úplně nejmladší zde máme počítačovou hru. Zvláště oni ji ocení a rodičovstvo aspoň bude mít dost času si číst komixy.

Typ hry: pro děti
Multiplayer: ne
Minimální konfigurace: procesor 600 MHz, 128 MB RAM, 420 MB na HDD, 32MB grafická karta
Doporučená konfigurace: procesor 1,5 GHz, 256 MB RAM, 420 MB na HDD, 64MB DX kompat. grafická karta
Testovací konfigurace: procesor Athlon A64 3200+, 1 GB RAM, 420 MB na HDD, 128MB GeForce 6600
Výrobce: Hip Interactive (
http://www.hipinteractive.com)
Vydavatel:  Hip Interactive (
http://www.hipinteractive.com)
Distributor v ČR: CD Projekt (
http://www.cdprojekt.cz)
Lokalizace: kompletní

Stal se to náhle. Jon se najednou začal hněvat. Ale vždyť šlo jen o křeslo a nějaké ty lasagne! On ale prohlásil, že pokud nebude vše v pořádku až se vrátí domů, dostane se Garfieldovi toho nejhoršího myslitelného trestu - diety. To však nehrozí, kocour si pěkně hoví v křesle a sleduje televizi. Jedině že by … Ne, Oddie! NEEEEEEE!!!!

Nemám rád pondělí

Celý dům je vzhůru nohama a vy, děti (ty především, protože těm je hra určena), musíte Garfieldovi pomoct dát jej znovu do pořádku. Uvidíte jej v roli, v níž ho zná málokdo - Garfield uklízející. Na záda si nasadí vysavač a pod vaším velením se vydává vstříc upravenému domovu. Rodiče vám snad rychle vysvětlí jak na to, vždyť klasický komixový Garfield je zaujme již od instalace. A než přijdou na to, že s jistými kreslenými stripy má hra pramálo společného, určitě vám zjistí a poradí, co vše lze dělat.

  

Podívej se, co mám na hlavě! * Právě tebe potřebuje Garfield * Já jsem pán dálkového ovládání 

Ono se to nezdá, ale kocour zde není jen klasická líná koule, co nenávidí pondělky a miluje lasagne. V tété hře se z něj stává akční hrdina s vysavačem na zádech, který si vesele poskakuje po domě, tu něco nasaje, tam srovná proudem vzduchu obraz do vhodné podoby, jinde zase potlačí kus nábytku, aby se dostal na hůře dostupná místa. Občas narazí na obrysy předmětů - a právě na tato místa musí rozházené věci dostat.

Největší problémy mu ale dělá kapacita vysavače. Vleze se do něj sice klidně celé sombrero, ale narát pojmě maximálně tři věci. Jakmile je nabere, nic jiného už brát nemůže. Pak musí některou z věcí dodat na správné místo, aby měl zase volný prostor na jinou. Přebytek naštěstí můžete uložit do beden, takže určitě zvládnete hru dohrát.

První jarní kytička

Nejdříve máte přístup pouze do pár místností. Obývák je propojen s kuchyní, aby nebylo jídlo nikdy daleko, dále se můžete vydat do komory, předsíně a otevřeny zůstaly i dveře k Jonovi do pracovny. Jakmile ale nějaký pokoj dostatečně uklidíte, najdete v něm většinou klíč k jinému, takže nakonec projdete celý dům a přilehlé okolí.

  

Tuhle hlášku už ne! * A dvě ryby! * Řekni ahoj tátovi 

Nejen uklízení zaujme vaši pozornost. Jon nezapomněl, jak mu Garfield snědl jeho lasagne, takže mu musíte udělat nové. Opět je to přenášení věcí ve vysavači, doma to však raději nezkoušejte. To by vám rodiče rychle počítač zabavili, kdybyste na základě této hry chtěli pomocí vysavače dát dohromady sýr, protlak a pár dalších věcí doufajíc, že výsledkem budou italské těstoviny.

S trochou cviku si zvyknete na všechny kejkle, které je možno s kocourem dělat. Nejdříve je jeho pohyb nezvyklý, časem však aspoň tušíte, kam půjde po zmáčknutí určité klávesy. Nechte starší brblat za rohem, že Garfield by nikdy neskákal, tady je to možné. Dokonce se má i k větším výkonům, jako posouvání nábytku a lezení po poličkách. Jen dostat do ruky ovládání vysavače je občas těžší. Nejen že musíte stát na vhodném místě, ještě musíte být správně natočeni a případně ještě zamířit nahoru nebo dolu, podle úvahy autorů.

  

Třímám v rukou vysavač * Hlad je nejlepší kuchař * To jsem nevěděl, že Jon vystudoval 

A teď se podíváme po prvním práčkovi

Nemusíte se bát, že byste neobjevili, kam kterou věc dát. Už při sebrání často uslyšíte Garfielda říkat, kde ji naposledy viděl. A pokud vás napadne, že chcete nápovědu padesát na padesát, správně jste poznali hlas Vladimíra Čecha. Ten je však poměrně nudný a ve chvílích, kdy posté uslyšíte "Co sem asi tak patří?" (po vaší patřičné reakci) začnou vaši rodiče věřit, že hry zvyšují agresivitu.

Největším problémem pak bude, jak věc dostat na správné místo - nebo spíše jak dostat Garfielda na takové místo, aby mohl věc na ono správné místo umístit. Sladit skoky se směrem je často kumšt, občas dá práci přijít vůbec na to, kudy se někam dostat. Ale až budete mít s hrami více zkušeností, jistě vám to přijde jako hračka.

  

A přesně z tohoto místa to jde sebrat * Ještě si to představte v pohybu * Sezname, otevři se

Výrazně slabším článkem je Oddie, který je v roli příslušející Garfieldovi. Jenom zmateně pobíhá a občas se snaží rušit tím, že do někoho vrazí. A protože jediný, do koho vrazit může, je Garfield, budete to schytávat s ním. Za to si můžete do Oddieho kopnout a on udělá nevydařený kotrmelec. Občas se také v honičce za vámi zasekne o nějaký roh nebo dveře a běží do zdi. Prostě pes, no...

Garfielde!

Stejně tak se občas stane, že vysavačem nasajete předmět, který je za sklem a podobné chybky. Jinak je však grafika podobná spíše komixové než filmové, ovšem Jon vypadá jako nějaký mutant. Naštěstí ve hře spíš není než je. Hudba by vás nad mohla bavit, já se však přiznám, že po pěti minutách jsem ji vypnul, takovou trpělivost nemám.

Světlé stránky hry (pro děti)
  • Lostomilý kocoulet
  • Hlavá hudbišta
  • Jednoduché úkoly
Temné stránky hry (pro děti)
  • Složité ovládání
  • Bakaný pejset
  • Opakované hlášky

Celkově by se vám hra mohla líbit, než časem přejdete k nějakým složitějším. Všechno je česky, vesele barevné a i hudba je taková rozjásaná. Pokud máte dostatek trpělivosti a rodiče vám tuto hru pořídí, může vám nějakou tu chvíli vydržet.

Grafika: (18-věk hráče)*/10
Zvuky: 6/10
Hudba: (13-věk hráče)*/10
Hratelnost: (18-věk hráče)*/10
Dabing: 7/10

Hra pro děti do desíti let, pro starší jedince pouze na vlastní nebezpečí. S dostatkem trpělivosti hratelné i v senilitě, pokud člověk udrží klávesnici. Pak je ovšem nutné upravit hodnocení, které je založeno na věku dětského hráče.

Celkové hodnocení: (18-věk hráče)*/10

U hodnocení označených hvězdičkou odečtěte věk případného hráče od dané hodnoty a dostanete počet bodů z deseti, který k danému věku náleží. Mělo by to vyjadřovat různý náhled jednotlivých věkových skupin na hru.

Diskuze (9) Další článek: Prodejnost videoher v Japonsku - poslední únorový týden

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,