Recenze: Ghostbusters: The Video Game – nechte se osliznout

Hry podle filmů jsou obvykle asi stejnou břečkou jako filmy podle her. Jenže co takhle hra místo filmu? Noví Ghostbusters si tento přístup vyzkoušeli.
Kapitoly článku

„Přišli jsme, viděli jsme, nakopali jsme tomu zadek.“
Dr. Peter Venkman

Pokud stále potichu, s kyblíkem popcornu v ruce, doufáte v příchod Ghostbusters 3, tedy pokračování jedné z nejlepších filmových komedií, můžete kukuřičné pukance v poklidu zdlábnout už teď. Ghostbusters: The Video Game totiž JSOU prakticky takovými Ghostbusters 3.

 

Tedy to tvrdí sám Dan Akroyd, autor původních filmových trháků i spoluautor scénáře pro nové herní krocení duchů.

Ghostbusters: The Video Game totiž JSOU prakticky Ghostbusters 3

Ovšem pokud jsem slova páně Akroyda bral před vydáním hry s obezřetností, přeci jen podobné mediální vábničky nejsou nic neobvyklého, výsledná hra mě přesvědčila.

Staňte se Krotitelem duchů!

Pokud totiž něco nelze Ghostbusters vyčítat, ale musím to naopak glorifikovat, je to právě příběh, hlášky a atmosféra věrná svým filmovým předchůdcům. Hra startuje dva roky po druhých filmových eskapádách a zastihuje naše krotitele ve vrcholné formě – sice stále přebývají v oprýskané hasičské zbrojnici, ale veřejnost je jim nakloněna, stejně jako správa města. Je tedy ideální čas na rozšíření týmu, jehož novým členem se v podobě nemluvného vykuleného „zobáka“ stává právě hráč. Tedy, než platnou posilu v počátku představuje pokusného králíka pro nové Egonovy vynálezy.  Což podtrhává doktor Venkman lakonickou hláškou, že potom, co se stalo předchozímu chlápkovi, se nehodlá učit nováčkovo jméno.

ghostbusters art 03.jpg

Nemluvné hráčovo alter ego funguje výborně, zprostředkovává dojem, že to vy, před obrazovkou, jste tím novým členem, když se stáváte cílem pochvaly, vtípků i terčem pro špinavou práci od ostatních veteránů. Přičemž samotné jádro příběhu sledujete z mírného odstupu a veškeré dialogy tak plynou z virtuálních úst kvalitně vymodelovaných filmových postav.


TIP: Hýbejte se. I když krotitelé ve filmu stáli na místě, vy se musíte prakticky neustále být v pohybu. Tedy pokud nechcete zůstat osliznuti. vyhnete totiž spouště útoků duchů, kteří si obzvlášť libují na stojících cílech.


Původní filmová čtyřka je zpět včetně reálných hlasů, takže Dr. Petera Venkmana mluví Bill Murray, Dr. Raymonda Stantze Dan Akroyd, Harold Ramis opět dal hlas Dr. Egonu Spenglerovi a nechybí ani Ernie Hudson jako Winston Zeddmore. Je tu i původní nezapomenutelná sekretářka Janine a otravný Walter Pack. Chybí jen Sigourney Weaver, kterou nahradila nová dáma v nesnázích – Dr. Ilyssa Selwyn (mluví ji Alyssa Milano). 

ghostbusters01.jpg ghostbusters03.jpg

V tomto ohledu nabízí hra skutečně filmové parametry a každou satirickou hlášku pronesenou skutečnými profesionály si budete opravdu užívat s pobaveným úsměvem na rtech. Hnáni příběhem a výbornými dialogy tak dokážete omluvit i prohřešky, které hyzdí samotnou hru. Ale bez předbíhání.

Vítejte do světa duchů

Herně se dají Ghostbusters docela snadno definovat jako lineární third person akce, jen s poněkud netradičními zbraněmi. I když úvodní návštěva hasičské (nebo snad duchařské?) stanice ve mně vyvolala naděje v otevřený koncept stylu GTA, ty se ukázaly jako liché, když do podrobností vymodelovaná základna krotitelů slouží jen jako kulisa pro fanoušky. Můžete zde poslouchat telefony vyřizované Janine, prozkoumat každý kout a sjet po tyči, ovšem to je tak všechno. I když se sem budete vracet, nikdy zde na nic nového kromě rozhovoru posouvající příběh vpřed nenarazíte.

VIDEO: 1087 'Ghostbusters - trailer'

Samotné mise vás pošlou už na zajímavější místa, kdy se v honbě za odhalením nového nárůstu výskytů duchů podíváte na celou řádku známých (hotel Sedgewick, knihovna…) i zcela nových (muzeum, Central Park…) lokací. Jejich design osciluje od naprosto dechberoucích po lehce stereotypní. Třeba zrovna úvodní Sedgewick vás zamotá do spleti podobných hotelových chodeb, kde je místy díky absenci mapy problém nezabloudit, aby vám po chvíli div nevyvrval oči z důlků, když se celé jedno patro promění do podoby mořského dna plného korálů, ulit atd.

ghostbusters04.jpg ghostbusters05.jpg

Díky duchům mají tvůrci obrovský prostor pro fantazii při navrhování lokací, který využívají tu lépe, když vás vrhnou do cizího světa, kde ve vzduchu létají obrovské kameny či kusy schodišť a strop představuje jen nekonečné krvavé nebe, tu hůře, to v případě dlouhých kamenných chodeb bez špetky invence.

ghostbusters12.jpg ghostbusters13.jpg

Obecně ale návrh a paleta míst platí za další silnou stránku hry, kdy díky zatraceně atraktivnímu zasazení mají tvůrci výhodu nad konkurencí. Škoda, že si s návrhem náplně misí taky nedali takovou práci, ovšem to už tak trochu vyplívá z jejich vyjádření, že chtějí udělat takové Gears of War lite. Hlavním krédem většiny misí je akce, což díky její chytlavosti není až tak špatné, ale víc zpestření v podobě různých hádanek by neuškodilo.

Díky duchům mají tvůrci obrovský prostor pro fantazii při navrhování lokací, který využívají tu lépe, tu hůře

To zdůrazňuje fakt, že si tvůrci s pár zajímavými nápady pohrávali, ale nedokázali je dost dobře dotáhnout do konce.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Adventury, Akce
Výrobce: Terminal Reality | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 19. června 2009 (PS2, PS3); 3. listopadu 2009 (PSP), 6. listopadu 2009 (PC, X360, Wii, DS)
  • Atmosféra
  • Příběh a dialogy
  • Krocení duchů
  • Zničitelnost prostředí
  • Nápadité úrovně
  • Málo hádanek
  • Slabší AI
  • Frustrující okamžiky
  • Multiplayer do počtu
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,