Recenze: Glimmerati - z nuly snobem za třicet dní

Toužili jste se stát jedním z žánrových odulých ksichtů, které s železnou pravidelností zírají z přebalů "společenských" měsíčníků? Teď nadešla vaše chvíle. Pokud jste navíc příznivci závodů z třetího pohledu, tahle hra by vás mohla zajímat.

Žánr: Závodní arkáda
Multiplayer: ano (až 4 hráči přes Bluetooth)
Platforma: N-Gage
Výrobce: Bugbear Entertainment
Vydavatel: Nokia

Glimmerati by se dala rozdělit na dvě nezávislé hry - simulátor snoba a klasické závody ve stylu Micro Machines, které sleduje kamera z nadhledu zpoza auta. Obě tyto hry by ovšem nebyly zpoloviny tak zábavné, jako je jejich vzájemná kombinace. Pokusem smísit tyto dva žánry dohromady vznikl zajímavý a celkem originální projekt, který stojí za bližší přiblížení. Ale teď mě na chvíli omluvte, musím si jít zabookovat letošní dovolenou na Seychelách.

  
Klásek, máme tady dalšího nováčka! * Hele vole, přispěj na New Orleans * Fitko, solárko, holič, hadry, vizážista a hned jsme ve studiu!

Dnešní téma: Jak si žít na vysoké noze

Takže kde jsme to byli? Ano, život high society. Rodiče a příbuzné si sice nevyberete, ale s vizáží Brada Pitta a bohatým strýčkem se ten život přece jen žije tak nějak radostněji. Chudák strýček má za čas ošklivou nehodu, takže s rozpočtem posíleným o univerzální dědictví můžete zahájit spanilou jízdu po okolních kratochvilných zařízeních. Přelomový moment nastává se zkušebním přijetím do závodního klubu Glimmerati, kde se peníze, celebrity, nabušení týpci a nadržené hvězdičky točí rychleji než hřídele nadupaných mašin. Tehdy teprve nastupujete dráhu toho správného snoba.

  
ze začátku sice jezdíte pěkným šrotem... * ...ale postupem času si přijdete na lepší * svišti na golfovym hřišti

Mapování vaší kariéry je výsadou Story Modu. Od prvního dne si pilně vedete deník se záznamy trofejí v "profesním" i osobním životě, jejichž zdrojem jsou tři hlavní herní styly - turnaje, questy a challenge. Po odjetí základního turnaje se zpřístupní nabídka aktuálních úkolů, z nichž máte na výběr. Typy questů jsou dva. První je dovez v časovém limitu postavu X z místa A do místa B, pak do C a na závěr se vrať do A. Druhý vyžaduje udržet od druhého vozu, který vás buď honí nebo jej sledujete, po určitou dobu odstup v mezích předepsané tolerance. Oba druhy jsou zábavné do té doby, než je jedete po desáté, protože vám ten zatracený idiot na té křižovatce zase vletěl do cesty, případně oponent jede snad pod vlivem, takže sledovat styl jeho jízdy je prakticky nemožné.

  
nepřehledná situace v zasněžené zákrutě * ještě sedm a mám to v kapse * na McCainově ostrově se projedete i v rychločlunu

Splnit některý z vypsaných úkolů ale musíte, protože jenom tak odemknete trať, na níž se jede další turnaj. Plnění výzev je sice nepovinné, ale velmi se doporučuje. V klasické férovce jeden na jednoho se totiž čas od času hraje o auto, které je jasně lepší než váš stávající šrot, a přijatelné umístění v následujcím turnaji by bez něj bylo v zásadě vyloučené. Kromě automobilů jsou některé úkoly odměňovány VIP parkovacími místy nebo titulky na obalech zmiňovaných časopisů, které mají pomasírovat vaše ego. Později se hraje i o akcie Glimmerati klubu a zlatou členskou kartu, bez které se žádný pořádný snob neobejde.

  
zatracený bulvár, člověku to nedá pokoj * v závěru Story modu se už hraje o akcie... * ...a o zlatou členskou kartu

A jak si žít na vyském kole

Kostrou, jíž je tento smart set svět součástí, jsou klasické závody, které se nezměnily od dob Indy racerů. Jako poslední startující z osmi závodníků musíte za tři kola urvat alespoň třetí místo, jinak se s postupem do dalšího turnaje rozlučte. Tedy co se změnilo, je grafika a ozvučení. Čeká vás pět atraktivních lokací po pěti či čtyřech okruzích s průměrnou délkou okolo dvou kilometrů. Noční Monako, Paříž nebo zasněžené Alpy předvádí zajímavé tratě s vypečenými zatáčkami a místními skoky přes nižší části tratí. Co potěší, je fakt, že Glimmerati je po delší době opět hra, která jede tak rychle, jak má, a přitom vypadá k světu. "Vyprávěcí" sekvence jsou řešeny jako statické obrázky s mluveným komentářem a "luxusní" pop elektronikou, která sedne i k vyhroceným momentům během samotného turnaje.

Světlé stránky hry
  • Je na co koukat
  • Hýbe se to rychle
  • Zní to dobře
Temné stránky hry
  • Oponenti jsou moc rychlí
  • Oponenti nedělají žádné chyby

Po dojetí Story Modu si můžete všechny tratě kdykoli zopakovat v Quick Race modu, nebo zkusit pokořit vlastní rekordy v Time Trialu. Hra podporuje i multiplayerové závodění přes Bluetooth, v němž si to můžete rozdat nejen v klasických autech, ale i v prototypech s raketovým pohonem nebo závodních člunech.

Grafika: 8/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 8/10
Originalita: 7/10
Atmosféra: 7/10
Hratelnost: 8/10

Rada na závěr zní: pokud je závodění a lepší společnost vaše gusto, mohlo by tu být ještě docela husto. A to je všechno, dobrou noc.

Celkové hodnocení: 7.5/10

Diskuze (1) Další článek: Lost Coast - Valve boří mýty

Témata článku: , , , ,