Recenze: God of War 3 – Bohové musí být šílení

Bývalý Bůh války vyráží na své poslední tažení proti vládcům Olympu. Pojďte porcovat antické potvory ve hře s nejlepší grafikou současnosti.

Žil jako bojovník, aby zemřel jako bůh. Kratos prožil svůj velkolepý příběh na PlayStation 2, prošel antickým peklem, nečetněkrát si zanadával, zasouložil, potřísnil své vypracované tělo krví, aby si pak v jednom prequelu na PSP zavzpomínal, proč se vlastně do celé té šlamastiky dostal. Všechny tři předchozí díly God of War ve své době vzbudily obrovský ohlas. Nejenom z toho důvodu, že hra z PS2 a PSP ždímala naprosto nevídanou grafiku, ale rovněž proto, že Kratos zabíjel bohy a jejich přisluhovače s takovou chutí a radostí, že prostě nešlo ta tlačítka na gamepadu nemačkat.

 

Třetí díl chce původní sérii her s Kratosem uzavřít. Ničivý válečník už pobil spoustu plevele, nadělal steaky z mnoha bohů a potvor, ale ještě mu zbývají ti nejvyšší a nejznámější, včetně jeho otce Dia. Začátek hry jakoby naznačoval, že třetí jízda nebude mít žádného dlouhého trvání.

Kratos si to štráduje na zádech jednoho z Titánů po hoře Olymp

Kratos si to štráduje na zádech jednoho z Titánů po hoře Olymp přímo na terasu, kde společně s Diem machruje třeba Poseidon, Hades a další boží sebranka. Jak to tak ale bývá, nečekané události Kratose odkloní od jeho původního záměru naplácat všem najednou, a musí se k vládcům světa dostat postupně. Pěkně po jednom. No a tady už se do hry dostáváte i vy.

Ani smrt není překážkou

Podobně jako v nedávném Dantes Inferno, i  v God of War 3 hlavní hrdina na začátku odputuje do země zaslíbené. Kratos padl a musí se brodit řekou mrtvých, aby se dostal zpět do hry a vás do ní vtáhl také. Narozdíl od EA však tvůrci této hry mají zkušenosti s tím, jak takovou hru udělat, takže se nemusíte bát, že by po fenomenální úvodu třetí Kratosovo putování ztrácelo na dechu. Naopak, ani jedinou chvilku se nebudete nudit. Na to zde prostě není čas.

god of war 3 01.jpg god of war 3 02.jpg

GoW 3 má neuvěřitelný spád a pakliže jste hráli předchozí díly, okamžitě do zběsilého tempa naskočíte. Princip hry totiž zůstal nezměněn – mlátit potvory přes hřbety pomocí dvou čepelí na řetězu, po jejich dokopání na zem je dodělat efektivním kombem za mačkání tlačítek objevujících se na obrazovce. K základním čepelím postupně přibydou zbraně další, potěší zejména dvě obří kovové rukavice, od kterých by i Rocky dostal přes držku.

god of war 3 11.jpggod of war 3 13.jpg

Mlácení antických potvůrek je opět díky násilným scénám a krutosti velice zábavné a hra správně mixuje jejich počet a výskyt. V průběhu hry je navíc nutné všemožně kombinovat získané zbraně podle toho, jaký typ protivníka na vás zaútočí. Spolu s komby, které se učíte za body získané zabíjením, tak získáváte skutečně zajímavý a zábavný bojový systém.

Kromě toho jsou tu i předměty, které dokáží něco více, než pouhé zabíjení, i když všechny získáváte od padlých bohů. Jednou například získáte botky samochodky, díky kterým je možné chodit po stěnách a zrychlovat svojí chůzi, jindy je to hlava padlého boha, která ve zdech vidí to, co pouhé oko zahlédnout nemůže.

VIDEO: 2685 'God of War 3 - Vengeance trailer'

Boj je hlavní a fenomenální náplní God of War III, neznamená to však, že by nešlo palce a mozek zaměstnat i jinou činností. Už první díl akci prokládal prostorovými logickými hádankami. Jejich výskyt už ve třetím dílu není tak častý, navíc nejsou ani tolik složité. To je velice potěšující, na každý mechanismus jednoduše přijdete a čas, který nad tím strávíte, nebudete proklínat.

Ne*er bohy, zab je!

god of war 3 15.jpgTo úplně nejvíc nejlepší jsou ale samozřejmě souboje s bossy. Po každé už tak záživné části hry se objeví nějaký ten bůh z Olympu, se kterým je nutné udělat to, co se obvykle dělá s toaletním papírem. Bohové jsou zpravidla velicí, nejde proto pouze o to párkrát do nich bouchnout a pak je dorazit. Souboje jsou plné důvtipu a kreativity, takže například s Bohem, oproti kterému jste velcí asi jako jeho nehet na malíčku, zažijete jednu velikou horskou dráhu, strhávání onoho nehtu, odeskávání jakýchsi beďarů, tvorbu pírcingu v bradě, oslepení jeho očí a spousty dalších radovánek.

Souboje s bohy jsou pokaždé jiné a pokaždé hodně zábavné. Dokonce narazíte i na Herkula, svého nevlastního bratra, kterého na vás seslala ožralá Héra. Herkules v GoW 3 rozhodně nevypadá jako Kevin Sorbo, takže si s ním užijete hodně srandy. Stejně tak třeba s Afroditou, s níž souboj na ostří meče rozhodně svádět nemusíte, ale i při jiných aktivitách se člověk hodně zapotí.

Třetí díl (no vlastně čtvrtý) není nic jiného, než vygradované předchozí díly

Třetí díl (no vlastně čtvrtý) není nic jiného, než vygradované předchozí díly. Princip hry je naprosto totožný, vše je však více zakulacené, uhlazené, bez dřívějších mezer, s mnohem velkolepějšími scénami a hlavně s naprosto úchvatnou grafikou. Ta je tím nejlepším, co současné konzole dokáží nabídnout a musím říct, že PS3 má za poslední dobu skutečně must have tituly, kvůli kterým se sluší tuto platformu pořídit.

god of war 3 05.jpg god of war 3 06.jpg

Po skvělém Uncharted 2 a tajemném Heavy Rain je tu tak neuvěřitelně úžasný God of War 3, který vypadá přesně tak, jak si ho pamatujete z trailerů. Žádné postprodukční dobarvování videa. Zejména díky nasvícení a vysoké kvalitě textur je putování s ostrým chlapíkem ze Sparty dechberoucí a skvěle vás naladí na filmové Clash of the Titans.

god of war 3 07.jpg god of war 3 08.jpg

Vylepte si doma plakáty s Kratosem, zatemněte okna a hrajte. Hrajte, jak dlouho chcete, protože každá obtížnost nabízí skvěle vyvážený systém a tak intenzivní jízda vám zůstane v hlavě dlouho. Tak dlouho, že třetí putování Kratose budete z krabičky do PS3 vkládat opakovaně a nepřestanete do té doby, než vyjde díl další.

god of war 3 03.jpg

A pokud jste náhodou minuli předchozí dva díly z PS2, můžete si je nově koupit v reedici s HD grafikou na Blu-ray disku, takže si je můžete zahrát i na PS3.

Dostupné pro: PS3
Žánr: Adventury, Akce
Výrobce: SCEA Santa Monica | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. března 2010
  • Nádherná grafika
  • Soubojový systém
  • Tempo hry
  • Kreativita v hraní
  • Brutalita
  • Hudba
  • Možnost hrát znovu a znovu
  • Potřeba bryndáčku před neustálým slintáním
Diskuze (18) Další článek: Pozvánka: GAME EXPO 2010

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,