Recenze: GTA IV: The Lost and Damned - proklatě dobré

Herní klenot loňského roku se dočkal poctivého rozšíření. The Lost and Damned nejsou jen mlácením prázdné slámy a vábničkou na moralisty.
Kapitoly článku

Není nad to si takhle po ránu pěkně od podlahy zadávat na adresu Microsoftu. Nelze se ani divit, když místo procenty postupně bobtnajícího ukazatele na vás vyskočí lakonická hláška „tento obsah není ve vašem regionu dostupný“.

 

Liberty City dále funguje jako nejlépe ztvárněné virtuální město, které doslova dýchá milionem malých detailů

Na ignoraci českého trhu a absenci lokalizace služby Xbox Live jsem si už tak nějak na bázi „je mi to jedno, pokud můžu hrát a stahovat a vám je jedno, že to dělám na účet se smyšlenou adresou“ zvykl, ale nemožnost si stáhnout toužebně očekávaný přídavek The Lost and Damned pro výtečné GTA IV mi hýbla žlučí víc než na tuky bohaté menu u McDonaldu.

lost01.jpg

Naštěstí si někdo nahoře zřejmě uvědomil, že peníze nesmrdí, ani když jsou od nějakého vidláka z Česka či podobných přilehlých asijských států. Za 1600 Microsoft Points (kolem 600 Kč) si tak můžete stáhnout 1,7 GB dat nabízejících zábavu na úctyhodných 15+ hodin. Tedy za předpokladu, že vlastníte původní Grand Theft Auto IV. A to byste měli, protože je to bezesporu jedna z nejlepších her loňského roku, o čemž se můžete přesvědčit v oslavné recenzi.

Žádný Bellic – Klebitz!

The Lost and Damned je prvním z dvojice exkluzivních přídavků určených pouze pro Xbox 360, přinášejícím zcela nového hrdinu, nové mise, nový příběh, nové zbraně a spoustu dalšího nového obsahu, ale zároveň i jedno staré město.


TIP: Nezapomínejte na zbylé členy gangu - dodávka zbraní přímo pod nos se hodí, stejně jako dovoz motorky, když přijdete o dopravní prostředek. Rozhodně ani neopomínejte volat Terrymu a Clayovi o podporu, v boji se hodí a navíc se jich týká i jeden achievement.


Liberty City se nedočkalo žádných nových lokací, jen je protentokrát už celé od začátku odemčené. Na jednu stranu už vás nečeká to panenské prozkoumávání zcela nového prostředí, na druhou stranu, málokdo zná do detailů všechny zapadlé uličky Liberty City a přídavek vás zavede i na místa v hlavní lince nepříliš exponovaná.

lost11.jpglost12.jpg

Hlavně však Liberty City dále funguje jako nejlépe ztvárněné virtuální město, které doslova dýchá milionem malých detailů. Nablýskané bulváry ozářené obřími neonovými reklamami, luxusní vilové čtvrtě, zapadlé slumy plné vybydlených domů, zelené parky, písečné pláže, tovární čtvrtě, přístav, letiště, ruská čtvrť, italská, čínská… Je to radost se sem vrátit a kochat se znovu drobnostmi, jako chodci debatujícími s prodavači hotdogů, řidiči hádajícími se u dopravní nehody atd. V tomto prostředí skvěle fungovalo dobrodružství Nika Bellice a stejně dobře fungují i eskapády Johnyho Klebitze.

lost06.jpglost09.jpg

Johny je viceprezidentem motorkářského gangu Lost, se kterým jste zkřížili cesty už v původní hře. Příběh začíná v okamžiku, kdy se z vězení vrací prezident spolku – Billy. A ten má zcela rozdílný názor na vedení klubu. Doby míru a prosperity končí, pakt s konkurenčním gangem se boří jak domeček z karet a začíná drsná válka a nevyhnutelný rozkol v Lost.

Kde byl Nico samotář jen se svým potrhlým bratrancem Romanem, je Johny obklopen „velkou rodinou“ ostatních motorkářů

Johny na rozdíl od Nika není hnán za pomstou, ale snaží se nějak udržet pohromadě Lost a trochu mírnit Billyho maniakální chování. Je dost nekompromisní a jde si za svým, ale najde se i trocha místa na romantiku, i když… Tak jako tak je Johny propracovaná a sympatická perzóna, i když trochu jiným způsobem než Nico. Je to prostě parchant, ale se smyslem pro humor a díky tomu mi i přirostl k srdci.

VIDEO: 1004 'Grand Theft Auto 4: The Lost and Damned - trailer'

S přítomností gangu se zcela změnila i atmosféra, kde byl Nico samotář jen se svým potrhlým bratrancem Romanem, je Johny obklopen „velkou rodinou“ ostatních motorkářů. Už ostatně hlavní sídlo Lost s barem, tanečnicí, možností si dat páku či zahrát karty s dalšími členy gangu, dodává zcela jiný pocit, než prázdný byt s postelí a nejinak je tomu v ostatních aspektech.

Dostupné pro: X360
Žánr: Akce | Městská akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. únor 2009
  • Motorkářská atmosféra
  • Spoustu nového obsahu
  • Smysl pro humor
  • Propracované postavy
  • RPG prvky
  • Výpadky AI
  • Pár rutinních misí
  • Neopravené chybky z GTA IV
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,