Recenze: GTA IV: The Lost and Damned - proklatě dobré

Herní klenot loňského roku se dočkal poctivého rozšíření. The Lost and Damned nejsou jen mlácením prázdné slámy a vábničkou na moralisty.
Kapitoly článku

To je chopper, bejby

Motorkáři mají velkou roli v celé hře – do akce často jezdíte ve formaci, a pokud držíte dobrou pozici (ukazatel na zemi), můžete se dočkat i různých zpestřujících rozhovorů (a bonusu do zdraví). Každý z členů má vlastní ukazatel, který se mu po úspěšné akci zvýší a tím i jeho šance přežít tu další. Pokud zemře, až tak nevadí, vždycky se najde čerstvé maso do mlýnku.

The Lost and Damned jsou stejně nekompromisní politickou satirou, jako původní hra, kde si najdete spoustu narážek na reálný svět a současnou situaci

Kromě běžného cannon fodderu tu jsou i důležitější členové, které máte v mobilu a kteří na požádání přivezou novou mašinu, dodávku se zbraněmi či přijedou na pomoc v okamžiku, kdy mise plníte zrovna sami.

lost17.jpglost18.jpg

Můžete s nimi vyrazit i socializovat se, jít pít či si třeba zahrát air hockey (což je jedna z nových vedlejších činností), ale zrovna v tomto ohledu přídavek tolik netlačí na pilu – snahu musíte učinit vy sami, nikdo vám volat a zvát na schůzky nebude.


TIP: Vzhledem k vyšší obtížnosti misí je nutné se před každým úkolem vybavit - doplňte zdraví, kupte vestu a munici. Nezapomeňte, že prodejny zbraní jsou otevřeny i během akce, pokud nejste svázání nějakým limite (že před vámi protivník prchá), udělejte si odbočku a dovybavte se.


Což je možná i dobře, protože v původní hře byly podobné hovory místy otravné. Kromě mobilu nechybí ani internet a televize. Síť už tentokrát nejste nuceni využívat k plnění úkolů, ale najdete na ni spoustu nových vtipných stránek. To samé platí pro televizi, kde běží nové pořady jako třeba úžasní Republican Space Rangers.

lost21.jpglost22.jpg

A podobné omáčky je tu fůra. The Lost and Damned jsou stejně nekompromisní politickou satirou, jako původní hra, kde si najdete spoustu narážek na reálný svět a současnou situaci. Výborně napsané dialogy jen dokreslují mohutnou sílu výpravy GTA a to jsem v podstatě se nijak zvlášť nezmínil o samotné hře.

Pro peníze cokoliv

Jádrem hratelnosti jako tradičně jsou mise zadávané různými postavami – na tomto se vůbec nic nezměnilo. Kromě nových osůbek jako prezident Bill či kámoš z gangu Jim, narazíte i na staré známe typu Ray či Elizabeta. Vrcholem všeho je humorná postavička politika Stubbse, jehož v jednom okamžiku explicitně zobrazené "rodinné stříbro" zase jednou vybudilo všechny zapšklé mravokárce.

lost03.jpg

Vzhledem k tomu, že se děj odehrává souběžně s původní hrou snad ani nepřekvapí, že několikrát potkáte i Nika, PlayboyeX či Romana. Dvakrát dokonce stane Nico po vašem boku jako NPC a párkrát načnete mise, které dokončí on (neb spíš dokončil). Pamatujete si například na misi, ve které jezdíte s popelářským autem a sbíráte diamanty z popelnic?

Každý podobný úkol roztáhl můj obličej v potutelný škleb a dal zapomenout na některou z méně nápaditějších misí

A hádejte, kdo je tam dal. Každý podobný úkol roztáhl můj obličej v potutelný škleb a dal zapomenout na některou z méně nápaditějších misí, jenž jen v trochu jiné variantě jsem hrál v předchozích dílech.

art.jpg

V čem jsou nové mise unikátní, a už jsem to i nakousl, je přítomnost gangu. Víc spolubojovníků po vašem boku znamená i víc protivníků najednou. Opravdu, v GTA IV najdete jen pár masivních přestřelek, zatímco v Lost and Damned jsou od samého začátku. Místy to vypadá trochu absurdně, dejme tomu, že vystřílíte půlku nepřátelského gangu, to by se ještě dalo, ale že zmasakrujete i celou jednotku (ač zkorumpovaných) policajtů a bez problémů odjedete? Těžko zkoustnutelné se mi zdály i některé jiné mise, s tou poslední v čele. Ale budiž, možná to je jen osobní pocit.

Kromě příběhových misí tu nechybí ani vedlejší zábava typu závody ve stylu stařičkých Road Rash, kde můžete mlátit protivníky po hlavě baseballkou, svůj návrat zažily i boje gangů. Ovšem zapomeňte na San Andreas, zde jde jen o to, že se na mapě objeví ikona s bojem gangů, vy na místo dorazíte a všechny vymlátíte, nic hlubšího v tom nečekejte – žádné ovládnutí části města, žádná nutnost se bránit útokům.

Born to be wild

Lost and Damned jsou doslova napěchovány dalším obsahem, něco už jsem zmínil, dál narazíte na nové zbraně (dávkovací pistole, granátomet), pár nových aut a pochopitelně spoustu motorek, které doznaly i úpravy fyzikálního modelu jízdy, jenž je nyní benevolentnější. Místy až moc, kdy jednostopá vozidla provádějí doslova psí kusy.

lost07.jpglost08.jpg

I tak ale právě atmosféra motorkářů  a jizda na „mašinách“ mě učarovala nejvíc. Přeci jen když si to valíte na po Liberty City na chopperu a z rádia do toho burácí Highway Star od Deep Purple či Run to the Hills od Maidenů, člověk si připadá jako drsný motorkář i navzdory tomu, že maximálně seděl na tříkolce jako capart.

lost23.jpglost24.jpg

Díky výborné atmosféře člověk odpustí Rockstarům i takové drobnosti, že neopravili původní chybky, jako zcela dementní a sebevražedné chování řidičů na dálnicích. Zdařile to kompenzuje i bohatý multiplayer a můj oblíbený mód chopper vs chopper, kde vrtulníkem ostřelujete zběsile ujíždějícího motorkáře. Rockstar prostě opět dokázali, že umí a nastavili ostatním konkurentům laťku zatraceně vysoko – takhle má vypadat pořádný stahovatelný obsah!

Dostupné pro: X360
Žánr: Akce | Městská akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 17. únor 2009
  • Motorkářská atmosféra
  • Spoustu nového obsahu
  • Smysl pro humor
  • Propracované postavy
  • RPG prvky
  • Výpadky AI
  • Pár rutinních misí
  • Neopravené chybky z GTA IV
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , ,