PC | Recenze | Akce | GTA

Recenze: GTA: San Andreas – opijte se svobodou

Trvalo to. Půl roku jsme čekali, než nejmladší sourozenec série Grand Theft Auto dorazí na PC. A celou tu dobu nás udržovaly ve varu nadšené ohlasy šťastných majitelů PS2. Ale čekání je u konce a teď je řada na nás, abychom slunné prázdniny prožili v zatemněné místnosti s hrou, jež takřka nemá obdoby. Chcete vědět víc?
Kapitoly článku

Free time

Fakticky nemám ale vůbec dobrou náladu, né? Nejdřív mě jakejsi vidlák obere o padesát babek v kulečníku. Tak jdu do klubu na pifko a třeba klofnout ňákou tu babu a dyž zrovna trsám jak ten ulízanej týpek v Hříšnym tanci, tak si šlápnu na tkaničku a máznu sebou uprostřed dydžiny. Tak vylezu ven a vidim frajera na napráskanym chopperu – tak mu jednu mlácnu až se vykotí, sbalim mašinu – no a nejedou zrovna kolem fízlové? Jsem jim teda ujel jako, ale fakt tyjo to je den. Kašlu už na to. Zajdu si na rampu zaskákat na kole a v noci sbalim někde ňákou dodávku a mrknu někam do vilky, co tam ti pracháči maj. A estli se nekdo zbudí tak mu jednu vysolim, že si nevzpomene, jakej xicht je na pětikilu.

VOLNOČASOVÉ AKTIVITY
aneb nejen zločiny živ je gangster

Kulečník

V každé správné hospodě se najde kulečníkový stůl a nejinak je tomu i v San Andreas. Zde se však může hrát o poměrně vysoké peníze.

Automaty

Na mnoha místech naleznete rozličné herní automaty, jako je tento se včeličkou - oblíbený zvláště u mojí mladší sestry.

Taneční kluby

Máte pokrk posilovny? Vyrazte někam za zábavou! Nějaký ten klub má vždy otevřeno a pěkné slečny váš taneční um jistě ocení.

Hrátky s auty

Chcete udělat dojem? Není nic snažšího, než naplno využít hydraulické vychytávky vašeho natuněného miláčka aneb kočkolap v akci.

Možná se podivíte, cože to CJ v předchozím odstavci povídá. Možná také ne, protože nám to slibovali. Je to tedy přesně tak, jak vidíte – v San Andreas můžete dělat neuvěřitelné množství věcí. Je to, jako když jedete na dovolenou – zaplatíte si pobyt, cestu, ale na místě se o vás rád postará tým animátorů, který pro vás vymyslí nespočet způsobů, jak zabít nudu ve volném čase. Jenže zatímco kvalita takových týmů je dosti rozporuplná, SA se o vás mimo mise postará znamenitě. Můžete budovat svoji image návštěvami posiloven, kadeřníků, tetovacích salónů, či třeba předělávat auto v garáži. Ale co když se chcete jen bavit?

Není problém. Zajděte si do hospody zahrát kulečník, nebo raději půjdete tančit do některého z hudebních klubů? Také můžete nechat město městem a odjet relaxovat na venkov. Ale pak dost možná budete jako správní gambleři rychle mířit zpět, protože bez svých oblíbených herních automatů prostě nevydržíte. Nepochybně také trošku poškádlíte kluky ze znepřátelených gangů, stejně jako bdělé oko strážců zákona. Nakonec jistě budete chtít strávit aspoň chvíli se svou drahou polovičkou, na což bude potřeba někde vydělat – třeba nočními vloupáními se do domů bohatých spoluobčanů.

  
Co bude dnes dobrého? * Návštěva kadeřníka je v GTA radost * Je libo pořádnou kérku?

A když už jsme u vydělávání peněz. Autorům bylo jasné, že většinu hry budete chtít strávit za volantem, takže si na vás přichystali doplňkové mise. Stačí jen nasednout do příslušného typu auta a rázem můžete změnit povolání z gangstera na něco ušlechtilejšího. Můžete v sanitce vozit nemocné staré babičky na pohotovost, v hasičském autě zase statečně likvidovat požáry a chladit pobíhající hořící lidičky. Pokud chcete relaxovat, je tu taxikářská profese, nebo rozvážení jistých holek k zákazníkům. Tak jako tak si na chvíli odpočinete od neutuchajících pouličních válek a ještě přijdete k nějakým penězům.

Hail to the King

Hej, už to dneska balim kámo. Zaletim asi do Venturas vybouchat ňákej cash na sázkách nebo tak něco. Víš, jsem z toho docela utahanej. Všichni už ví, že rodinka Johnsonovejch není banda zhulenejch balíků, takže snad mám nárok na chvilu klidu, né? Byl to docela nářez todle šecko. Sednem z bráchama nad pifkem a zavzpominame na starý dobrý časy. Jó tehdá to na ulicách bylo jiný, mohs‘ vystrčit nos a nepřijit o něj. No ale ten bordel, co vtutaj byl už sme uklidili, takže mužem v klídku vyrazit nekam ven, pořádně vosolit bedny v káře a nechat větr, ať nám cuchá hára... Hééj, ty voe, ten negr mi leze do káry!

Rockstar si na nás přichystal úžasnou věc. Dokázal, že z námětu GTA, který už pěkných pár let ždímá s maximálním úspěchem, jde dostat ještě víc, a přitom to celé nezkazit. Nabízí nám neuvěřitelně velkou plochu k hraní – trojici měst, v nichž budete ze začátku beznadějně bloudit, a k tomu ještě aspoň tolik rozlohy venkova. Přitom vše působí krásně komplexně a zapadá do sebe. O Los Santos jsme již mluvili. Přinejmenším stejně dobře je na tom i San Fierro, předvádějící kopcovité ulice San Francisca, stejně jako pouštní krajinu kolem, i Las Venturas se spoustou záře jako vystřižené z lasvegasských ulic. Vesničky v lesích se všemi těmi náklaďáky, traktory a typickými americkými venkovany jsou kapitolou samy pro sebe.

  
Projížďky venkovem voní svobodou, pohodou... a hnojem. Zato ruské kolo na pláži nikoho neurazí

Navíc je potřeba podotknout, že tohle celé prostředí funguje a žije. Vznikají dopravní zácpy, bouračky, policisté se pouštějí do divokých honiček se všemi, nejen s vámi; když do někoho nabouráte, dost možná vystoupí z vozu a půjde si to s vámi vyříkat – ručně nebo i lopatou. Do toho vám ve voze vyhrává některé z místních rádií a mezi víc jak 150 licencovanými skladbami si jistě vyberete. Pokud ne, je tu nejen stanice s mluveným slovem, ale i možnost přehrávání vašich skladeb, oddělených reklamami a komentáři, jako na správném rádiu. Povídání navíc reaguje na vaše konání – když jsem si třeba jednu chvíli hrál z ostřelovačkou, při kvapném opouštění místa činu jsem se doslechl o šílenci, který jen tak střílí do lidí. Hříchem by bylo opomenout také precizní namluvení postav, o něž se postarali lidé jako Samuel L. Jackson nebo Ice-T.

Světlé stránky hry
  • takřka absolutní volnost
  • parádní příběh "z ghetta"
  • obrovské "žijící" herní prostředí
  • vynikající soundtrack
  • variabilita misí
Temné stránky hry
  • některé aspekty grafiky
  • místy problematické ovládání

Na druhou stranu ani SA není dokonalé, i když schází málo. Diskutovanou věcí je grafika, jež zdaleka nepůsobí tak famózně, jak by se na první pohled mohlo zdát. Jistě, výborná optimalizace či obrovský dohled nepříliš náročný na výkon udělají své, ale nezakryjí zjednodušené modely úplně všeho; často až nepěkně nízké rozlišení textur nebo poněkud lacině vypadající efekty tepla a deště. Jisté problémy budou i s ovládáním. SA nezapře svůj konzolový původ a v mnoha misích jsem se potýkal spíše než s úkoly právě s trošku jiným stylem ovládání, než je na PC obvyklý.

  
Některé z typických artworků

To jsou však snad jediné vady na kráse jinak uchvacující hry, jakou Grand Theft Auto bezesporu je. Pokud navíc zmíním, že hra je i u nás k dispozici v balení, jaké nemá obdoby (DVD je vloženo do vázané knížky), je jasné, o jak výjimečném titulu mluvíme. Po prvních chvílích ve hře, po shlédnutí filmového intra, po prvních pár misích, po chvilce zkoušení, co vlastně jde dělat a zjištění, že to co bych chtěl skutečně je možné, jsem vážně uvažoval o absolutním hodnocení. Hra jako by mi však celou dobu říkala, že mám ještě počkat. Chvíli mi trvalo, než jsem našel aspoň pár důvodů desítku nedat, ale to nic nemění na nezpochybnitelném faktu – San Andreas je hrou, která posunula hranice virtuální zábavy zase o kousek dál. Respekt Rockstaru.

Grafika: 8/10
Zvuky: 8/10
Hudba: 10/10
Ovládání: 7/10
Hratelnost: 10/10

San Andreas je nejen důstojným pokračováním legendární série. Je hrou, která bude brána jako jistý mezník virtuální zábavy. Strávíte u ní neobyčejné a dlouhé hodiny, přitom ani nebudete vědět proč.

Celkem: 9,5/10

Dostupné pro: PC, iPhone
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar North | Webové stránky hry
  • takřka absolutní volnost
  • parádní příběh "z ghetta"
  • obrovské "žijící" herní prostředí
  • vynikající soundtrack
  • variabilita misí
  • některé aspekty grafiky
  • místy problematické ovládání

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,