Recenze: GTA: Vice City Stories – další historky z podsvětí

Další levoboček série Grand Theft Auto zavádí hráče do Vice City. Majitelé PSP se mohou těšit na totéž jako v případě Liberty City Stories: na staré známé město s několika novinkami, starou dobrou hratelnost i grafiku. Otázkou ovšem je, jestli tady těch „starých dobrých“ není nějak moc najednou.

Platforma: PSP
Žánr: Akce
Výrobce: Rockstar Leeds
Distributor v ČR: Cenega
Homepage:
www.rockstargames.com/vicecitystories
Objednat hru na shop.Doupě.cz

Před vydáním GTA: Liberty City Stories visela ve vzduchu dvojice otázek. Bude nás bavit plnit úkoly ve městě, kde jsme už jednou byli? Je malý displej přenosného Playstationu vůbec vhodný pro tak rozsáhlou hru jako je Grand Theft Auto? Nedá se říct, že by výsledek, díky němuž jsme mohli na obě otázky odpovědět kladně, byl překvapivý. Suverenita, s jakou se Liberty City vrátilo, však nejednomu hráči vyrazila dech. Není proto divu, že se po úspěších prvního portu „velkého“ dílu v „malý“ začalo okamžitě pracovat na dalším. Tentokrát se handheldové podoby dočká Vice City.

První, co vás po vstupu do hlavní části hry překvapí, bude příběh. Ne že by autoři bodovali s nějak zvlášť propracovaným dějem – k nadšení vám ale bohatě bude stačit fakt, že tentokrát nebudete v kůži tuctového grázla, ale člověka, kterému se zločinecká kariéra příčí. Úvodní minuty jsou tak procpány filozofickými otázkami, v nichž se hrdina zvaný Vic sám sebe ptá, jestli má vraždění, kuplířství a drogy zapotřebí. Naštěstí pro vás se nebude zamýšlet zbytečně dlouho a brzy dojde k názoru, že nemá na výběr. K dráze mafiána byl totiž donucen. Nejdříve se snažil živit slušně a nechal se naverbovat do armády, protože potřeboval peníze na operaci svého nemocného bratra. Ovšem když o job přišel, zbývala už jen jediná možnost, jak rychle přijít k penězům…

I přesto, že se příběh drží klasických rysů GTA-her, v mnohém dokáže překvapit. Bez okolků můžu označit děj Vice City Stories za nejpovedenější z celé série: čeká vás řada nečekaných zvratů, zajímavých postav… a tak celkově bude všechno lepší a naplní vás to dobrými dojmy. Příběh konečně nepůsobí jako slepenec několika nosných bodů, které „musí být dovyprávěny, aby to dávalo smysl“. Navazuje, ničím zbytečným se nezabývá, a přitom pokaždé zaujme. Co víc si přát?

Lehké změny se dočkala i herní stránka. Opět ale jde spíše o kosmetická vylepšení, která na sebe nestrhávají velkou pozornost. Základ je stejný: musíte se vymanit z pozice prostého poslíčka a stát se bossem nejširšího okolí. Odlišnost spočívá v tom, jak se tentokrát budete na pomyslný zločinecký Olymp dostávat: mise jsou obtížnější, rozsáhlejší a propracovanější. Dávno neplatí, že se stačí pro splnění úkolu dostat z místa A na místo B, případně se zastavit na místě C a někoho zastřelit. Ruku v ruce s rozsáhlostí misí jde i obtížnost. Splnit daný úkol je tentokrát mnohanásobně těžší než minule, často vás na obrazovce bude strašit blikající nápis Mission Failed.

Nechybí samozřejmě řada vedlejších misí (dočkáte se třeba jízdy na vodních lyžích nebo letu ve vrtulníku), které působí v roli oživovacího prvku, snažícího se odpoutat pozornost od hlavní náplně misí. Bohatě si užijete také novinky v podobě rukojmích, které nyní můžete brát, následně je okrádat a třeba se s nimi i krýt. Dalším přínosným prvkem je bezesporu konkurence. I když vám přebírá kšefty a v mnohém vás omezuje, je to právě ona, kdo vás popohání k lepším výkonům. U Vice City Stories to platí dvojnásob: princip získávání respektu a území byl doveden k dokonalosti. Pokud některého ze soků zabijete a podaří se vám získat i jeho úkryt, automaticky přebíráte vládu nad jeho čtvrtěmi. Můžete pak v jeho čtvrti verbovat do svého gangu další pěšáky. A budete určitě příjemně překvapeni, kolik lidí se k vám bez váhání přidá.

K dokonalému požitku z hraní má hra opět daleko kvůli nepovedenému ovládání. Druhá analogová páčka citelně chybí a systém automatického zaměřování vyžaduje hodiny cviku. Kamera by se dala ovlivnit tlačítkem L – přiznávám ale, že jsem toho využil jen opravdu málokdy a raději dal přednost horšímu pohledu před desítkami minut hledání správného úhlu… O intuitivnosti si můžete nechat zdát.

Výsadou Liberty City Stories byl multiplayer a stejně je tomu i u Vice City Stories. Do hry více hráčů se může najednou připojit až šest lidí. Nabídka módů je dostatečně široká, připravena je jich rovná desítka. Nechybí jak klasiky v podobě deathmatche, tak novinky jako třeba boj o helikoptéru. Litovat můžeme jedině toho, že vývojáři opět ignorují online hru přes internet a multiplayer omezují pouze na ad hoc.

Grafika se od LCS kupodivu posunula vpřed a vypadá teď lépe. Je to dáno hlavně odstraněním častého sekání, i když ani tentokrát se ho nepodařilo úplně odstranit. Bohužel nemůžeme jen chválit: Vice City Stories se nezbavila viditelného načítání textur. Není to problém ve chvílích, kdy se to přímo netýká hráče – zde se to ovšem týká, a to dost často a hlavně dost výrazně. Představte si, že vám v zatáčce najednou naskočí budova/plot, který jste tam před pěti sekundami neviděli… Určitě nebudete nadšeni.

Světlé stránky hry
  • příběh
  • hratelost
  • složitější a rozsáhlejší mise
Temné stránky hry
  • načítání textur
  • občas sekání
  • multiplayer jen přes ad-hoc
  • vůbec nic nového

I přes větší složitost a rozsáhlost misí však autoři nemohou zakrýt fakt, že jde pořád o to samé, akorát pokaždé v trochu jiném pořadí. Pro fanoušky znalé všech dílů může být herní koncept trochu nudný, přesto však nemůže být o jeho zábavnosti pochyb. Na druhou stranu nemůžeme řadu novinek nechat bez povšimnutí, stejně jako vylepšenou technickou stránku – hráče už tentokrát neobtěžuje otravné sekání. S hodnocením ale zůstaneme raději u země. Nadšeni jsme byli u Liberty City, tentokrát by bylo přece jen pro vyšší hodnocení nutno provést více změn.

Grafika: 7/10
Zvuky: 7/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 8/10

Klasické pokračování GTA série, které přináší několik drobných novinek, ale v zásadě nic převratného.

Celkové hodnocení: 7/10

Diskuze (5) Další článek: Nové informace o Hellgate London

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,