Recenze herní myši Cooler Master MM731. Svižnost v jednoduchém balení

Novinka od Cooler Masteru klame tělem a nabízí perfektní hardware v kombinaci s jednoduchým designem.

Co baví

  • Lehká jako pírko
  • Duální připojení
  • Pohodlná ergonomie

Co vadí

  • Jen základní tlačítka
  • Přepínač DPI vespod
  • Pro někoho absence podsvícení
7/10
Hodnocení

Výrobce Cooler Master nás dokázal během posledních několika let zaujmout především zajímavými herními myšmi s děravým honeycomb designem, které se honosily také titulem nejlehčí myši na trhu. 

Cooler Master však umí také jiný výrobky, a proto jsme byli zvědavi, co hráčům může nabídnout nejnovější model MM731. Ten se přidržuje více tradičního vzhledu, je ale dokonce ještě lehčí a především všestranný. Práci by měl zvládat stejně hbitě jako hraní. Jak se má situace doopravdy?

Minimalistický oblázek

Hned zkraje musím poznamenat, že milovníci šílených RGB světýlek a ostře řezaných hran pravděpodobně budou muset hledat jinde. MM731 na první pohled mnohem více připomíná spíše kancelářskou myš bez jakýchkoliv módních výstřelků, což ale mě osobně vůbec nevadí. Velmi jednoduchý design neruší a především z hlediska ergonomie perfektně padne do ruky a skvěle se drží. 

mm731-black-gallery-1-zoom.jpgmm731-black-gallery-2-zoom.jpgmm731-black-gallery-4-zoom.jpg
Jednoduchý design, který si s herní myší rozhodně nespletete

Konstrukce je taktéž velmi pevná, i když černé plasty nevypadají a nepůsobí moc hodnotně. Bílá varianta rozhodně vypadá mnohem zajímavěji a stylověji. Když jsem postavil vedle sebe nedávno recenzovaný Razer Basilisk V3 a MM731, bylo okamžitě vidět, jaká myš je zaměřená hlavně na herní publikum a jaká je spíše univerzální. Cooler Master se rozhodl také nepřidávat žádné viditelné RGB podsvícení a svítí tak jen malé logo výrobce na zádech myši, které si můžete samozřejmě uzpůsobit v přiloženém softwaru Masterplus. 

Technické specifikace

  • Rozhraní: Bluetooth 5.1, Bezdrátové 2.4GHz, USB-C
  • Senzor: Optický
  • Hmotnost: 59 gramů
  • Maximální citlivost snímače: 19 000 DPI, 400 IPS
  • Počet programovatelných tlačítek: 6
  • Dodatečné funkce: RGB podsvícení loga
  • Cena: 2 699 Kč

Jinak myš nabízí jen to základní. Dvě hlavní myšítka, dvě tlačítka na levé straně myši a klikatelné kolečko. Přepínač DPI jsem u kolečka hledal marně, ten je totiž schován vespod a nemůžete tak přepínat mezi režimy citlivosti za chodu, což je trochu omezující. Jak jsem ale podotknul už výše, MM731 zkrátka není čistokrevná herní myš. Co naopak potěší velmi je neuvěřitelně nízká hmotnost 59g, díky které dokážete létat po stole velmi hbitě. Samozřejmě záleží na tom, zda preferujete zrovna velmi lehké myši nebo ty mohutnější, mé zápěstí mi po několika dnech poděkovalo. 

Duální bezdrát, co vydrží

Největším lákadlem modelu je jeho duální bezdrátové připojení. Disponuje totiž režimem Bluetooth 5.1 i klasickým bezdrátovým připojením 2.4GHz skrze USB adaptér, které se hodí na herní klání. Třetím režimem je pak klasické USB-C, do kterého připojíte myš díky kvalitnímu pletenému kabelu a slouží mimo jiné i pro nabíjení. Přepínání všech režimů je opět schované vespod, hned u přepínače citlivosti, takže budete muset v každém případě šmátrat dole. 

20211025_134918.jpg
Jediné RGB podsvícení najdete pod logem výrobce

MM731 disponuje výborným optickým senzorem PixArt s maximální citlivostí až 19 000 DPI a rychlostí 400 IPS, práce i hraní s myší je tedy svižná a reakce jsou okamžité. Ze začátku měla myš občas problémy s plynulým pohybem, po aktualizaci firmwaru však problémy vymizely, takže nešlo o vadu hardwaru. Svižnost senzoru a extrémně nízká hmotnost ve spolupráci s výbornou ergonomií zaručují, že můžete hrát dlouhé hodiny bez přestávky a zápěstí se bude cítit jako v bavlnce. I práce s myší je skvělá, šoupání kurzoru ve Photoshopu či tabulkách je precizní a přesné. 

20211025_135242.jpg20211025_135235.jpg20211025_135209.jpg
Ergonomie je výborná, plasty ale můžou působit levně

Potěší také výdrž. Ve standardním 2.4GHz režimu vydrží myš na jedno nabití cca dva týdny aktivního provozu (rozuměj cca 8 hodin denně), což je výborná hodnota, díky které jsem nemusel neustále přemýšlet, kolik šťávy myši ještě zbývá. 

Ke konci ještě zmíním software Masterplus, ve kterém si můžete nastavit všechno možné, od citlivosti až po jednotlivá tlačítka myši a samozřejmě podsvícení loga a jeho barevné kreace. Uživatelské rozhraní je trochu nepřehledné a bude to chtít chvíli cviku, než se do něj dostanete, jinak ale lze vše nastavit velmi rychle a hlavně jednoduše. Ostatně, žádné dodatečné funkce ani unikátní technologie myš nemá. 

Verdikt

Cooler Master MM731 je univerzální myší, která se skvěle hodí jak do kanclu, tak na herní stůl. Neuhrane futuristickým designem ani jinými unikátními funkcemi, nabízí ale výbornou a pohodlnou ergonomii, přesný senzor a ultra lehké tělo, se kterým je jedna radost pracovat i hrát. Pokud hledáte bezdrátovou myš, která umí tak nějak od všeho trochu, rozhodně můžeme MM731 doporučit. 

Diskuze (2) Další článek: Recenze hry Rustler. Středověká komedie plná popkulturních narážek

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , ,