Recenze: Joint Task Force Action - ve stínu strategie

Joint Task Force Action se v repertoáru taktických akcí jistě neztratí. A byť nejde úplně po stopách svého strategického vzoru z řad klasických počítačů, přesto nabízí překvapivou porci zábavy rozprostřenou do devíti misí.

Žánr: Taktická akce
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680
Česká lokalizace: Ano
Hru poskytnul:
Wapstránky.cz

Nevěště tedy ihned hlavy, pakliže jste čirou náhodou minuli onu počítačovou verzi. Mobilní takticko-akční předělávka Joint Task Force Action zaujme i neznalé tohoto jinak původně strategického titulu. A i když se nejedná o nejžhavější novinku týdne, dokáže hráče překvapit svižnou akcí okořeněnou o pár lehkých úkolů.

Najdi, ukradni... a ostatní znič

V nich ovšem složitý příběh nehledejte. Veskrze budete muset vždy dojít z místa „A“ do místa „B“, tu a tam něco ukořistit, zničit a tak dále. Vaším jediným „strážným“ se přitom stane velitel, jež vám dá vždy na začátku mise, případně po dosažení určitého cíle, další pokyny. Nejde ale prakticky nikdy o nic kdovíjak složitého, jedno kolo zabere sotva deset až dvacet minut a ve svém slova smyslu nebudete mít ani čas k nudě. Přiznám se tedy, že jsem od Joint Task Force Action čekal delší kampaňovou stezku s více úkoly, avšak autoři svoje zbylé úsilí očividně vložili někam jinam. Ale kam?

  

Možná do jednotlivých bojů s nepřáteli, jež jsou ovšem kvůli izometricky snímané grafice značně znesnadněné. Protivníky tak často nevidíte nejlépe, jsou schování kdesi za okrajem obrazovky a nemáte ani potuchy o jejich pozici. Rozlehlejší prostranství se tedy stanou hotovým hororem, na který si buď zvyknete, nebo ne. Potěšující není ani fakt, že se nelze schovat za některé objekty v okolí, respektive jejich přítomnost nezastaví poletující kulky. A tak někdy nezbývá, než slepě střílet do všech koutů a doufat v nalezení cíle - aniž byste (paradoxně) kdovíjak vsázeli na taktické manévry, mohli se skrčit či úplně lehnout. A třešnička na dortu? Střílení za roh zdi. Ano, i to je vskutku možné. Zmíněného bugu ale naštěstí nepřátelé příliš nevyužívají, během hraní jsem jej tedy zneužíval spíše já.

Prostředků pro likvidování teroristů každopádně není nejméně a kromě klasického  samopalu upotřebíte například i raketomet nebo plamenomet. Přitom zejména druhý jmenovaný případ se hodí pro hledání skrytých míst, v nichž se může nacházet přídavné zdraví či jiné výpomůcky. Holt vás protivníci příliš nešetří - stačí pár dobře mířených ran a můžete začít od začátku mise. Naštěstí ale nejsou zase tak dlouhé a náročné, abych vytýkal hře absenci ukládání a načítání pozic během akce.

Čistokrevné 2D? Ne!

Ani o grafickém zpracování nelze říci příliš špatného a i přes svoje nepříliš efektivní izometrické snímání kamery rozhodně nepůsobí špatně. Zásluhu na tom má rotace kamery, a to v závislosti na pohybu vámi ovládaného vojáka. Dojem z fádní a na první pohled čistě dvojrozměrné grafiky tak během chvíle mizí. Zároveň neurazí hudební doprovod, jehož úkolem není strhnout hráče „ze židlí“, nýbrž dokreslit válečnou atmosféru se vším všudy.

Světlé stránky hry
  • Svižnost
  • Grafika
  • Možnost rotovat s kamerou (s pohybem postavy)
  • Solidní hudba
  • Raketomet :-)
Temné stránky hry
  • Ne zrovna šťastný úhel snímání obrazovky
  • Délka
  • Bugy
  • Absence zvuků


Zamrzí však absence zvuků – střelby, hektického řevu vojáků nebo čehokoliv dalšího. V mnoha mobilovkách jdou zvuky oželet, jenže v Joint Task Force Action bych si pár tónů linoucích se z malého reproduktoru dokázal představit. Inu, co naplat. I přesto mohu tento akční titul doporučit.

Grafika: 8/10
Originalita: 1/10
Atmosféra: 7/10
Hratelnost: 7/10

Ve svém slova smyslu nenáročná a příjemná akce hodná pozornosti všech. Jen škoda pár chyb včele s ne zrovna nejlepší kamerou a absencí zvuků.  Jinak ovšem nelze říci, že bych se při hraní nudil.

Celkové hodnocení: 7.5/10

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie
Výrobce: Mithis Games | Webové stránky hry
Váš názor Další článek: Módním návrhářem díky Fashion

Témata článku: , , , , , , , , , , , ,