Recenze: King Kong - velká opice na malém displeji

Nedávno se prohnal našemi počítači a konzolemi, doteď okupuje světová multikina a ohání se jménem "prstenového" Petera Jacksona. Ale to není vše. Javová podoba královského Konga právě dobývá mobilní telefony.

Žánr: akční adventura
Multiplayer: ne
Platforma: Java MIDP 1.0
Testovací hardware: Sony Ericsson d750i
Výrobce: Gameloft,
www.gameloft.com
Zdroj: Eurotel, http://games.eurotel.cz
Cena: 90 Kč

Konec minulého roku patřil bez jakýchkoli pochybností opicím. Tedy pouze jedné. King Kongovi. Napřed se představil ve filmu „tolkienovského“ režiséra Petera Jacksona, hned na to okupoval naše harddisky a mechaniky ve virtuální podobě a teď přišly na řadu i mobilní telefony. Nemá cenu rozpitvávat kvality filmového, počítačového a nebo konzolového zpracování. Podle mnohých kritiků jsme se ale nedočkali přesně toho, co nám slibovali hory preview sestavených z velkolepých prohlášení tvůrců. Jenže oblast mobilních her, to je, panečku, jiné kafe!

  

Už na škole jsem byl ve šplhu nejrychlejší * Jackova flusačka v akci * Kolik mi dají ve sběrně za tuhle starou škodárnu?

Obří opice + sexy blondýnka = Jára Cimrman?

Javová předělávka King Konga se už od oznámení vývoje těšila velkému zájmu hráčů. Jedním z hlavních důvodů byl tým, který si ji vzal na triko. Gameloft už má v mobilní branži takové jméno, které se dá s jiným jen těžko srovnávat. Drtivá většina jejich her si i od těch nejpřísnějších recenzentů s přehledem odnáší hodnocení nad 80% a prodej jednotlivých titulů se počítá na milióny kusů. Slibně se také jevili prohlášení, že King Kong přijde s nějakým revolučním prvkem. Nestává se to často (vlastně by se tento jev dal spočítat na prstech jedné ruky), ale autoři doopravdy nelhali.

Titul je stejně jako v případě počítačového a konzolového zpracování rozdělen na dvě části. V jedné hrajete za dobrodruha Jacka, v druhé se stavíte do role King Konga. Mezi nimi neustále pobíhá další důležitá postava – blondýnka Ann, která má vlastně celou zápletku na svědomí. V prvních misích pomáhá přežít v divoké džungli Jackovi, později je však unesena domorodci a osvobozena naším opičákem, který se o ni pozorně stará.

Příběh samotný se tedy ničím neliší od filmu, i když samozřejmě není líčen do takových detailů, abyste náhodou po dohrání nepřestali cítit potřebu navštívit kino. S dějem se seznamujete před každou misí pomocí krátkých in-game animací. Čeká vás devět levelů rozmístěných jak po zarostlém pralese, tak zasněženém New Yorku. Autoři dokonce licencovali slavný mrakodrap Empire State Bulding jen proto, aby ho mohli v jedné z misí (a samozřejmě také filmu) použít. Víc z děje neprozradíme.

  

Tak co, Jeníčku? Vidíš v dálce světýlko? * Máme rovnoprávnost. Holka, makej! * Instruktážní animace jak si obstarat vánoční stromeček

Dvě hry v jedné a něco navíc

Každá ze stran – jak Jack, tak King Kong - nabízí naprosto jiný zážitek z hraní. Mají i odlišné ovládání. V roli zamilovaného dobrodruha se titul víc podobá hitu Princ of Persia. Běháte, skáčete a otevíráte nejrůznější dveře za pomoci skrytých mechanismů. Prostě klasika. Jack je vyzbrojen flusačkou s otrávenými šipkami, kterou získá v jedné z prvních misí. Nepřátelských domorodců sice na své cestě moc nepotkáte, když už ale na některého narazíte, vaším hlavním problémem bude včas zaměřit a vystřelit. Většinou totiž skončíte s oštěpem v čele a prstem na tlačítku k nahrání poslední uložené pozice.

Podoba velkého goriláka zase skýtá zcela odlišné možnosti. Ann je proti vám jen malý flek se žlutými vlasy, se kterým máte co dělat, abyste ho náhodou nezašlápli. Nemá cenu nic zastírat, mise v podobě King Konga jsou mnohem zábavnější. Šplháte po liánách, stěnách a mrakodrapech. Neustále čelíte hrozbě ze strany tyranosaurů a později i aut či letadel. Nabízí se vám množství různých pohybů a útoků. Není nic lepšího, než chytit přerostlou ještěrku pod krkem, omlátit s ním zem a pak si jejím masem doplnit vlastní zdraví. Obzvláště působivé jsou okamžiky, ve kterých šplháte po domech a uhýbáte světlometům, jenž znamenají jistou smrt.

Jedna věc se titulu upřít nedá. Má spád. Ať už budete ovládat kohokoliv, vždy se dostanete bez delšího zaškobrtnutí lehce až do konce mise. Žádné velké hlavolamy nečekejte, hra vám dokonce sama radí, jak dál, pomocí šipek. Navozuje tak zvláštní dojem. Podobný, jako když sedíte v kině a z plátna se na vás hrne jedna akční scéna za druhou, které vám nedají oddychnout. Na druhou stranu někomu může vadit absolutní ztráta volnosti. U mobilních her je však nelineárnost stále vzácným prvkem.

A teď už ke zmiňované novince. Tou jsou otřesy. Kdykoliv King Kongem dopadnete na zem, celý displej se zatřese. Stačí rychlejší pohyb nebo skok a obraz se skáče na displeji jako o život. Nezdá se to, ale parádně se tím zahušťuje atmosféra. A ta se u mobilních her cení zlatem. Gameloft udělal rozhodně správný krok.

Zpracování hodné Kinga?

Chvála pokračuje grafikou. Pravda, od tohoto vývojářského týmu se dá počítat s precizním technickým zpracováním jako samozřejmostí. Džungle i město jsou do detailů vyvedené. Opravdu efektní jsou pak výbuchy a oheň. Nejlépe vypadá sám král opic, na kterém rozpoznáte i krvavé škrábance na hrudi. Ochuzeni nebudete také o občasnou animaci, ve které se buší do prsou. Hlavně když je rozzuřený přesilou nepřátel. Hudba je dynamická, ale hraje bohužel jen v menu.

Světlé stránky hry
  • Působivá grafika
  • Dvě různé ovladatelné postavy 
  • Má spád 
  • Mise ve městě
  • Bloncka Ann
Temné stránky hry
  • Extrémně krátké
  • Mise za Jacka jsou nudnější 
  • Hudba hraje jen v menu

Jako předělávka na mobilní telefony se King Kong rozhodně povedl. Jedinou větší vadou na kráse je jeho délka. Dohrajete jej za slabou hodinu a půl. Pokud to ale překousnete, tak nezbývá než doporučit.

Grafika: 9/10
Zvuk: 7/10
Hudba: 6/10
Originalita: 9/10
Atmosféra: 8/10
Hratelnost: 8/10

Možnost hrát jak za King Konga, tak za Jacka, parádní grafické zpracování a zdařilý efekt otřesů obrazu. Mobilní King Kong zkrátka má hodně co nabídnout, takže berte všemi deseti. Body za jeho krátkou délku jsme ale strhnout museli.

Celkové hodnocení: 8,5/10

Diskuze (4) Další článek: Demoverze na Stalin Subway

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , ,