Recenze: Kirby Power Paintbrush a Pac’n Roll

Dvě hry, dva různí hrdinové, ale oba kulatí. A oba využívají možností NDS do krajnosti. Kirby vás zavede do světa zábavného umění a originálních nápadů. S Pac-Manem si následně můžete zajít na oběd. Podávají se žluté kuličky a duchové. Přejeme příjemný zážitek a dobrou chuť.
Kapitoly článku

Pac`n Roll

Platforma: Nintendo DS
Multiplayer: ano
Vývojář: Namco
Distributor: Namco
Distributor v ČR: Conquest (
www.nintendods.cz)
Homepage:
http://www.namco.com/

Co je to? Je to žlutý, kulatý a nenažraný. Správně, Pac-Man. Je to až neuvěřitelné, ale tenhle sympatický hrdina oslavil čtvrt století. Kolik asi za tu dobu sežral teček, duchů, třešní atd? Určitě spoustu. A další hromadu má ještě před sebou, protože jak to vypadá, do herního důchodu se rozhodně nechystá – spíš naopak. Máme tu další hru s tímto žlutým otesánkem a přestože od jeho zrození uplynulo již pětadvacet let, apetit má stále stejný. I když tvůrci přidali jeden rozměr a řádně promíchali aspekty hry, stále tu najdeme atmosféru původního Pac-Mana.

  

S přilbou se musí špatně kutálet * Teď opatrně, ať nespadnu * Jako v Sonicovi

Duchové opět vystrkují rohy svých prostěradel a je na Pac-Manovi, aby jim zatnul tipec. A to se mu musí povést bez noh a rukou, o které ho připravil velký zlý Golvis. Našemu žlutému hrdinovi tedy nezbývá, než se prokutálet celým světem až k samotnému hlavnímu bossovi a vypráskat mu kožich. Předtím ale musíte procestovat hrstku světů a zachránit členy rodiny Pac-Mastra, mentora hlavního hrdiny. Celkem vás čeká přes dvacet úrovní několika odlišných světech. Cíl každé úrovně je stejný, dostat se v pořádku na konec každého levelu, ale překážky se mění. Nový Pac-Man tedy primárně připomíná klasickou plošinovku, ovšem rekvizit patřících do jeho původního světa si užijete dostatek.

Pochopitelně mluvím o polykání žlutých teček. Ke splnění úrovně je nemusíte posbírat všechny, ale čas od času narazíte na bránu, která vyžaduje určitý počet teček, aby vás pustila dál. Ovšem pokud se vám podaří najít všechny, budete odměněni krystalem. Ty se dají na jít i na různých těžko dostupných místech. Krystaly následně odemykají bonusy a chalenge módy jednotlivých úrovní. Každý level se dá vyzkoušet ve třech herních módech. Začínáte klasickým story módem, jehož jediným úkolem je už zmiňované probloudění k cílové pásce. Time trial nabízí závod s časem a chalange vás postaví vždy před nějaký problém. Například spolykání určitého počtu teček či duchů. Nic extra objevného, ale dokážete se s tím na chvíli zabavit. Navíc se takto dostanete k různým bonusům, mezi absolutní perličky patří původní verze Pac-Mana.

  

Tabule je prostřená * Nějak moc růžové na mě * Pac-Man s létacím kloboukem

Duchové nejen zavinili vaše veškeré problémy, ale otravují i během hry. Ale Pac-Man je ducho- bijec už nějakých pětadvacet let, takže ani tentokrát mu nebude činit problémy se těchto otravných dotěrů zbavit. Stačí najít a spolknout (jak jinak) velkou piluku a duchové strachy zmodrají a kdyby měli nějaké nohy, věřím, že je vezmou honem rychle na ramena. Za zmínku stojí, že na rozdíl od klasických her se zdejší duchové nerespawnují, stačí je zblajznout jednou a je klid. Během své cesty narazíte i na pár dalších věcí k užitku. Jedná se hlavně o přilbu od brnění a speciální létací čepici. V brnění se Pac-Man pohybuje pomaleji, ale zase mu neublíží šípy a dokáže se pohybovat pod vodou. S létající čapkou zase doplachtíte i na vzdálenější plošinky.

Jak se postupně dostáváte do dalších a dalších světů, přituhují počtem i obtížností jednotlivé pasti a překážky. Na začátku se koulíte pěkně po rovince, sem tam do kopce, pak se objeví první vyvýšené plošinky, vody, výtahy, plošinky uprostřed nicoty, pasti se šípy, bedny, trampolíny a kdo ví, co ještě. Zpočátku vás každá nově objevená překážka nadchne, ale původní vytržení velmi rychle vyprchá. A to platí i pro bezmezné nadšení z velmi zábavného a originálního ovládání. Pro hlavní výhled slouží horní displej, kdy vidíte poměrně hezky zpracované 3D prostředí s neméně 3D hlavním hrdinou. Z dotykového displeje na vás kouká rozesmátý obličej Pac-Mana v dosti přiblíženém pohledu plus informace o počtu životů a další údaje.

  

Brnění před duchy neuchrání * Jen počkejte, co spolknu támhle tu pilulku * Roztomilé, ne?

Hlavní hrdina přišel o nohy, takže mu nezbývá, než se kutálet. A to přesně děláte. Dlouhými tahy stylus po dotykovém displeje dodáváte hlavnímu hrdinovi rychlost. Je to jednoduché – kterým směrem provedete tah, tam se hrdina rozjede. Čím víc po displeji jezdíte, tím větší rychlost Pac-Man získá. Pokud rukou pořádně kmitáte, připomene vám zběsilý pohyb na obrazovce dalšího herního hrdinu – nadzvukového ježka Sonica. Pac-Man může získat i krátkodobý boost, stačí táhnout stylusem a zůstat jím ve vymezeném prostoru na krajích obrazovky. Mistrné zvládnutí urychlení se stává jednou ze základních dovedností;  bez něj nepřeskočíte na vzdálenější místa nerozbijete bedny překážející vám v cestě. Ovládání sice přináší do hry svěží závan originality, ale mohli si s ním tvůrci ještě pohrát, není naprosto plynulé a intuitivní tak, jak by jsem si přál.

Světlé stránky hry
  • Ovládání
  • Pestrost prostředí
  • Pár dobrých nápadů
Temné stránky hry
  • Rychle ztrácí dech
  • Jen průměrná grafika
  • Občas kamera

To stejné platí pro grafiku. 3D prostředí je hezké, ale na NDS najdeme i větší grafické klenoty. Celkově se mi zdá vše, od menu, přes postavy, krajinu až k pozadí lehce odfláknuté. Navíc pohled na akci není často ideální, kameru si musíte ručně upravovat, což může být problém. Na druhou stranu musím pochválit povedený hudební doprovod, který ke hře výborně sedne. Ani zvukům se nedá nic vytknout snad až na mírně iritující žvatlání postav v příběhových scénách. Celkově přináší Pac’n Roll solidní zábavu, která se však hodí spíše na krátké  oddechové hraní. Na začátku vás originální styl ovládání nadchne, ale tvůrci nedokázali nasazené tempo udržet tak, jak to je v sousedním Kirby Power Paintbrush.

Grafika: 7/10
Zvuk: 8/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 7/10

Nápaditá plošinovka, která však rychle ztrácí dech.

Celkové hodnocení: 6,8/10

Témata článku: , , , , , , , , , , ,