PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Kmotr 2 – Donem na vlastní kůži

Toužili jste po vlastní rodině? Rodině, která bude bohatá, šťastná a vládnout všem zločineckým syndikátům? Pak okuste nového pěšáka rodiny EA.
Kapitoly článku

Fanoušci Sims ať raději ustoupí, zde se nejedná o další simulátor rodinného života se zeleným drahokamem nad hlavou, nýbrž o první pokračování známé herní adaptace knih a filmů Kmotr. Ten si před třemi lety vysloužil, i přes své chybičky, vcelku kladné hodnocení.

Pokazit se dá všechno. A Kmotr 2 je toho jasným důkazem

Jak mnozí doufali, druhý díl se, společně se všemi do nebes vynášejícími inovacemi, pokusí navázat na úspěchy svého předchůdce. A výsledek?

 

Jestli historie něco naučila, pak to, že pokazit se dá všechno. A Kmotr 2 je toho jasným důkazem.

Dějem filmu naruby

S ohledem na průběh předchozího dílu se dalo očekávat, jakým směrem se bude ubírat pokračování. Protentokráte procestujete krajiny mnohem rozlehlejší, než jak tomu bylo v předchozím Kmotrovi. V pozadí děje druhého filmu se tedy podíváte nejen do slavného New Yorku, ale i na prosluněnou Floridu, či komunistickou Kubu. Rozloha samotných měst ovšem není nijak závratná a dohromady by si nezadaly ani s průměrným městečkem.

VIDEO: 1277 'Godfather 2 - trailer'

Jestliže jste film již viděli, nemusíte se ničeho bát. Kmotr 2 si jde svou vlastní cestou. Místy jsou události přeházené, obohacené o nové situace a některé z nich přiřazeny i zcela jinému záměru. Motiv rodinných válek by do originálního děje šel zasadit jen stěží a takové změny byly v tomto případě nevyhnutelné.

Teď jsem tady pánem já

Celkově je podobnost s filmem mrazivě malá a jediným společným faktorem zůstalo jen pár scén, silně zestručněná hlavní zápletka a postavy. To, oč tu jde, jste totiž právě vy. Don Dominik, nový kmotr rodiny Corleonových.

Kmotr_2_01.jpgKmotr_2_02.jpg

A jakže k něčemu takovému přijdete? Stejně, jako každý v tomhle světě šlechetně krvavého byznysu. I vy poznáte, jak se z podšéfa stává Capofamiglia. Jeden z oblíbených donů Michaela Corleona, Aldo Trapani, totiž dostane kulku do zad od zákeřného revolucionáře. Coby jeho podšéf tak přebíráte moc a dostáváte za úkol vrátit se na příkaz rodiny Corleonových do New Yorku.

Tenhle Kmotr volí zcela odlišnou cestu

Bratři Rossatové si totiž nerozumí s Frankem Pentangellim, jenž jim z pozice Michaelova dobrého přítele vyhrožuje válkou. Po pár úvodních misích ovšem poznáte, jak se věci mají. Namísto urovnání vztahů jste tedy nuceni zákeřnou rodinu odstranit.

Kmotr je lotr

Do rukou se vám dostává mocný stroj na peníze v podobě zastrašování, vyděračství a násilí. Se svými kumpány postupně získáváte nadvládu nad městem prostřednictvím kšeftů, továren a skladů, jež figurují coby základní zdroj vaší rodinné obživy. Bratři Rossatové si na ně ale dělají také nárok a v cestě vám vždy stojí mnohačlenná ochranka. Připravte se na to, že svou zbraň budete mít vytaženou prakticky neustále.

Kmotr_2_05.jpg

Násilí, masakr a spousty krve. To je právě to, co je doménou nového Kmotra. Na můj vkus poněkud slaboduché. Souboje jsou sice svižné, působí efektivně a člověk se na nich vymlátí do sytosti, ale celou ideologii Mafiánů, jež se podařilo Mariu Puzovi tak brilantně vylíčit, strká hluboko do pytle.

Michael a jeho nechtěný úděl

Kmotr_2_box_01.jpegV prvním pokračování filmové adaptace Kmotra se Michael Corleone postaví tváří v tvář svému doposud odmítanému údělu. Po smrti svého otce totiž po všech událostech stane na pozici nového dona. Děj popisuje dvě příběhové linie. Michaelův život kmotra a vzestup jeho otce Vita Corleona. Michael se setkává se zradou a nelítostnou honbou za bohatstvím ostatních mafiánů, a to dokonce i ve svých vlastních řadách, kdy je následky svědectví předvolán před národní komisi. Napínavý děj a výtečné zpracování je právě tím, co jej dělá jedním z nejlepších filmů historie.

Kam se poděla veškerá důmyslnost Mafiánů, když se z propracovaného plánu na zabití kasínového magnáta v drápech FBI stanou bezmyšlenkovitá jatka? Kde je ona věhlasná nedostupnost hlavy rodiny, když je sám don ohrožován v boji a obyčejní pěšáci k němu hovoří bez kapky rozvážnosti?

TIP: Útočíte-li na nějaký hodně hlídaný lokál, pošlete tam nejdříve zaútočit vaše pěšáky. Když na místo dorazíte se svou partou, budete mít mnohem větší podporu.

A všechny tradice jsou ty tam, když vás lidé žádají o pomoc, jako byste byl nějaký panák odnaproti. Namísto velevážené hlavy rodiny si hrajete spíš na vůdce válečné smečky a celá Mafie svým jednáním připomíná novodobé pouliční gangy.

Kmotr_2_03.jpgKmotr_2_04.jpg

To, co každého fanouška slavného bestselleru uchvátilo nejvíc, je opomenuto jako smítko prachu. Možná pro svou svižnost a rychlý vývoj však s podivem dokáže zvolený koncept účinně zabavit. Musíte však akceptovat, že tenhle Kmotr volí zcela odlišnou cestu. A tak i já upustím od srovnávání s předlohou a podívám se na hru jako takovou.

Vševidoucí oko donovo

Všechno se točí okolo získávání moci a odstranění konkurence. Jednoduché zápletky vám jen dají záminku k zabití a příliš pestrosti nedodají. Většinu času tak strávíte pouze honbou za penězi a nadvládou nad městem. Pro usnadnění vaší práce proto přichází na řadu featurka zvaná „Donův Pohled.“

VIDEO: 250 'Godfather 2 - trailer'

V něm naleznete veškeré informace, které budete jako mafiánský boss potřebovat. Na zmenšeném 3D modelu města získáte přehled o všech důležitých místech na mapě, včetně bližších informací a přístupu k potřebným statistikám. Můžete zde například sledovat vaši finanční ekonomiku, najímat ochránce, kontrolovat svou rodinu, sabotovat nepřítele či posílat pěšáky do boje.

Kmotr_2_06.jpgKmotr_2_07.jpg

Což o to, pomůcka je to užitečná. V průběhu hraní ji využijete nesčetněkrát, ovšem přinesla pouze zklamání. Až na pár možností organizování růstu rodiny totiž nejde o nic víc, než jen o jakéhosi průvodce světem mafiána s rozšířenou statistikou.

TIP: Snažte se zajišťovat co nejdříve kompletní zločinecké syndikáty. Výhody z toho plynoucí vám mnohé usnadní.

 

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční RTS
Výrobce: EA Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 10. dubna 2009
  • Svižná akce
  • Popravy
  • Tvorba rodiny
  • Obsazování budov
  • Velká rozdílnost od předlohy
  • Stereotypní činnosti
  • Stručná zápletka
  • Grafické zpracování
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,