PC | Recenze | X360 | PS3 | Akce

Recenze: Kmotr 2 – Donem na vlastní kůži

Toužili jste po vlastní rodině? Rodině, která bude bohatá, šťastná a vládnout všem zločineckým syndikátům? Pak okuste nového pěšáka rodiny EA.
Kapitoly článku

Možná se ptáte, do čeho může mafián v takové hře takříkajíc píchnout, když zrovna není koho zastřelit. Průběh hrou je vcelku volný, je tedy jen na vás, co si vyberete. Krom již zmíněných možností můžete například vyloupit banku či pomoci lidem v nesnázích. Stačí se jen optat náhodného kolemjdoucího a hned je práce nad hlavu.

VIDEO: 956 'Godfather 2 - trailer'

Všechny úkoly jsou ale vesměs jen o tom samém. Někomu pohrozit, trochu ho znetvořit, zničit mu lokál, či ho rovnou zabít. Pokaždé sice za trochu jiným účelem, ovšem to na zahnání stereotypu nestačí. Zvláště pak, když jste kolikrát nuceni napadnout, nebo dokonce odpálit, vlastní lokál.

Kdyby hra nebyla spojována se slavnou značkou, byla by z ní celkem obstojná akce

Jedinou odměnou vám mohou být buďto peníze, zneužití zkorumpovaného činitele, či nějaká cenná informace. Čímž se dostáváte k další kratochvíli – vyhlazování rodin.

Usekni hadovi hlavu a tělo umře samo

V každém z navštívených měst poznáte pár nových rodin, které se dřív či později stanou vašimi nepřáteli. Mafie je ovšem úzce provázaná společnost a je třeba ji po kouscích nahlodávat. Nejprve získat kontrolu nad všemi jejími zisky a následně zaútočit na sídlo celé rodiny. Pominu-li absurdnost něčeho takového, přišla mi právě tahle část tou, na kterou jsem se vždy nejvíc těšil. Zdlouhavá přestřelka zakončená velmi efektním výbuchem celého sídla je tou nejlepší podívanou.

Kmotr_2_08.jpgKmotr_2_09.jpg

V průběhu toho všeho vás může i sama nepřátelská rodina ohrožovat a stejně jako vy, také oni se pokusí vás vyhladit. I s naprostou nečinností by se jim to ovšem podařilo nejdříve za tři dny, a ani tehdy nemohou obsadit vaše sídlo. Slibována byla živá válka mezi rodinami, kdy si střihnou i nějaký ten útok mezi sebou. Se dvěma nepřátelskými rodinami najednou se setkáte až ke konci hry, a i tak se mezi sebou napadnou jen opravdu výjimečně.

Kmotr_2_11.jpg

Nečekejte však, že váš nepřítel bude jen tak sedět v pohodlí domova a nechá se utlačovat. Do boje často vyrazí i nejvyšší členové rodiny, jejichž přítomnost celou situaci náramně ztíží.

TIP: Před útokem dejte odpálit vždy jednu budovu ze syndikátu, jenž má nepřítel kompletní. Připravíte jej tak dočasně o výhodu a zničenou budovu obsadíte hned po jejím opravení.

Jsou na tom stejně jako vy a zabijete-li je obyčejným způsobem, po chvíli jsou znovu ve hře. Abyste je odstranili definitivně, musíte získávat právě již zmíněné cenné informace, kvůli nimž budete vědět kde a jak daného člena rodiny odrovnat.

VIDEO: 813 'Godfather 2 - zápisky vývojářů'

Mnohdy si to velmi užijete a díky obrovskému počtu způsobů popravy je vždy na co se dívat. Přitom se musíte opět prostřílet přes hromadu nepřátel a pomocí svých kumpánů překonat i nějakou tu překážku. Časem vás to ovšem začne opět nudit a vzhledem k tomu, že po zabití hlavy rodiny a zničení jejich sídla všichni členové navždy zemřou, to ani není nezbytné.

Rodina základ státu

Na vaší cestě za nadvládou vás bude samozřejmě doprovázet i vaše vlastní rodina, kterou si postupně rozšíříte z řad pouličních pěšáků. Každý z nich přitom ovládá jednu ze šesti speciálních schopností, bez nichž vás často hra ani nepustí dál.

Chcete mě?

Každý z pěšáků se liší dvěma základními faktory. Kvalita zbrojního pasu a specializace. Vybírejte ty nejlepší a hledejte zejména na netradičních místech. V New Yorku jsou to často rohy ulic, či malá hřiště. Nejlepší pěšáky seženete na Kubě, a abych vám výběr usnadnil, zde je seznam všech jejich schopností.

Rváč – Výborný v boji nablízko. Je schopen tichého zabití kudlou do zad a umí prokopávat dveře a prorážet překážky.Kmotr_2_box_02.jpg

Technik – Vždy nosí sebou to správné zařízení, aby mohl odstřihnout potřebný drát. Dokáže vyřadit z provozu síť (zabrání například mafiánům zavolat posily, či v bance spuštění alarmu), otevřít elektrické dveře, či rozřezat drátěný plot.

Demoliční expert – Výborný na výbušniny a odpalování budov. Dokáže vyhodit do vzduchu kdejakou stěnu, namontovat bombu do auta, či u plynového potrubí zničit i velkou továrnu.

Žhář – Asi nejméně užitečný. Lze s ním pouze podpalovat různé lokály a předměty.

Medik – Když někdo z vás umře, má nějaký čas na to, aby jej medik postavil na nohy. Stačí malá injekce a běháte znovu živý a zdravý.

Kasař – Velmi užitečný, chcete-li si snadno namastit kapsu. Otevře každý sejf, v němž se často schovává velká částka. Dokáže otevřít i některé zámky a uvolnit vám tak cestu.

Důležitou součástí je také postupné povyšování vašich pěšáků na významnější pozice a s tím související i vylepšování jejich schopností. Za nemalý obnos zlepšíte jejich schopnosti a získáte-li navíc pod kontrolu všechny obchody určitého typu, obdržíte pro svou rodinu další výhodu v podobě například obrněných aut, či většího zásobníku.

Přestřelka zakončená efektním výbuchem sídla je nejlepší podívanou

Ke zlepšení střeleckého průkazu, jenž umožňuje vašim jednotkám používat lepší zbraně, jste nuceni soupeřit on-line s jinými rodinami a lidé bez připojení k internetu jsou tak nuceni jednotky vyměňovat.

Nepěkná podívaná

Musím říct, že jestliže se na něčem opravdu šetřilo, pak na grafickém vzezření. Rozhodně to není to, na co jste v dnešní době zvyklí. Přesto slova jako odporné nebo hrozné se k němu nehodí. Dívat se na to dá a majitelé starších strojů alespoň budou potěšeni plynulostí hry.

TIP: Hledejte pečlivě nové kumpány. Někteří mají již od začátku dvě specializace, či lepší střelecký průkaz.

Co se týká ovládání, to je řešeno velmi podobně jako v prvním díle. Pomocí pár tlačítek je vhodně zařízeno mnoho funkcí a pěstní souboje opět nepostrádají dynamiku a šmrnc. Díky popravám navíc dostávají další rozměr.

Kmotr_2_10.jpgKmotr_2_12.jpg

Celkově bych zážitek ze hry označil jako jedno velké fiasko. Titul přinesl jen zklamání na plné čáře a z mého pohledu nesplnil téměř nic z toho, co jsem od něj jako správný fanda mafiánské kultury očekával. Možná, že kdyby hra nebyla spojována s tak slavnou značkou, byla by z ní celkem obstojná, leč hloupá, akce a věřím, že právě svou jednoduchostí si mnoho hráčů získá. Budete-li v ní ale hledat rysy Puzova bestselleru, příliš si ji neužijete. S přimhouřením obou očí se jedná o dobrou zábavu, kterou bych přesto skalním fanouškům nedoporučoval.

Dostupné pro: PC, X360, PS3
Žánr: Akce | Akční RTS
Výrobce: EA Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 10. dubna 2009
  • Svižná akce
  • Popravy
  • Tvorba rodiny
  • Obsazování budov
  • Velká rozdílnost od předlohy
  • Stereotypní činnosti
  • Stručná zápletka
  • Grafické zpracování
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,