Recenze: League of Legends – DotA v ohrožení

Kopíruje se kde co. A to platí i pro modifikaci Warcraftu 3 - Defense of the Ancients. Znamená LoL jen výsměch nebo má League of Legends na víc?
Kapitoly článku

Vznik League of Legends připomíná vývojářskou pohádku, která začala u Defense of the Ancients - známé  a velmi populární modifikace Warcraftu 3. Jeden z jejích tvůrců se nyní podílí i na vývoji League of Legends. A je to zatraceně znát. Za posledních deset let do herního světa přibylo jen pramálo nových žánrů. Jedním z toho mála je MOBA (Multiplayer Online Battle Arena), do které spadají jak League of Legends (LoL) tak i Defense of the Ancients (DotA). Jádrem celé hry je souboj dvou teamů snažících se navzájem si zničit základny. Každý hráč ovládá jednoho hrdinu, se kterým získává levely, zabijí protivníky a hromadí předměty.


LoL nabízí přes čtyřicet hrdinů, a aby byl jejich výběr jednodušší, je možné je roztřídit podle určitých vlastností. Každý spadá do jedné ze čtyř hlavních skupin. Milovníky agresivního boje z blízka potěší tankové. Ti vydrží nejvíce a jsou jako stvořeni pro boj v prvních liniích.

league of legends 05.jpg

Vyznavači magie sáhnou po kouzelnících, jež často vládnou plošným poškozením a nejúčinnější jsou tedy proti větším skupinkám nepřátel.

Warcraft 3 je pro hru v mnoha ohledech inspirací, v první řadě si určitě všimnete podobného vizuálního stylu

Opomenout nelze ani hrdiny obtížně přeložitelné kategorie "carry". Bývají velice efektivní proti věžím a v soubojích jeden na jednoho zpravidla většinu ostatních hrdinů zadupou do země. Partu doplňují podpůrní hrdinové sesílající užitečné aury. Někteří z nich také ovládají léčení či oživování mrtvých.

Bez hrdinů by to nešlo

Warcraft 3 je pro hru v mnoha ohledech inspirací, v první řadě si určitě všimnete podobného vizuálního stylu. Herní klient silně evokuje Warcraftí Battle.net. Kromě seznamu přátel, chatovacích místností či statistik z odehraných her obsahuje LoL i systém pro vyhledávání zápasů. Možné je také založit hru jen pro známé či se připojit do zápasu nepodléhajícímu standardnímu hodnocení (výhry ani prohry se v takovém případě nezapisují do profilu hráče).

league of legends 06.JPG league of legends 07.JPG

Po zvolení hry nebo využití systému, který vám zápas přiřadí, mají hráči minutu a půl na volbu hrdiny. Každý hrdina může být v týmu pouze jednou a během výběru spolu hráči v týmu mohou komunikovat. Je tak možné lépe kombinovat hrdiny a vytvořit silnější tým.

VIDEO: 2516 'League of Legends - ukázka hraní'

Jakmile se hra načte, objeví se hrdina se svými spoluhráči na plošině, u které posedává obchodník. Od něj je možné za zlato pořizovat předměty. Finanční možnosti jsou ale hned po startu značně omezené. Zpravidla lze koupit jednu základní věc, případně přidat lahvičku doplňující život či manu. K obnově se dá využít startovní plošina, kam je možné se kdykoliv teleportovat. Pro teleport musíte ovšem najít klidné místo, jediný nepřátelský útok osm vteřin probíhající teleport zruší.

league of legends 11.JPG league of legends 12.JPG

Úvodní minuta a půl slouží pro nákup prvních předmětů a rozmístění po bojišti. To se návrhem podobá mapám známým z Capture the Flag. Sestává ze dvou symetrických polovin reprezentujících „domácí území“ jednotlivých týmů. Každý tým má na své polovině obrané věže, které nepřátelům udělují nezanedbatelné poškození.

Delikatesou mezi monstry je speciální boss Baron Nashor

Věže na začátku zpomalují tempo hry a tím hrdiny podporují v nabírání předmětů a získávání úrovní (které odemykají nová či silnější kouzla). Vývojáři s jejich vyvažováním strávili mnoho času. Díky tomu věže fungují na jedničku a v pozdějších fázích pomáhají bránit teritorium, aniž by hru zpomalovaly. Mnoho nevydrží, ale každým zásahem způsobují větší poškození.

Zabít víc nepřátel, získat lepší předměty

Na mapě leží několik míst, kde se objevují neutrální monstra. Stejné příšery se vždy spawnují  na stejných místech a za jejich zabití získává hráč zkušenosti, zlato a v některých případech i dočasný bonus (například rychlejší doplňování many či větší poškození).

league of legends 08.JPG league of legends 09.JPG

Delikatesou mezi monstry je speciální boss Baron Nashor, na kterého je většinou potřeba několik hrdinů s vysokými levely. Právě Baron je jedním z mála elementů, které lehce nabourávají symetričnost mapy. Ve hře se totiž nachází jenom jeden.

Dostupné pro: PC
Žánr: Strategie | strategie s RPG prvky
Výrobce: Riot Games | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 27. října 2009
  • Systém pro vyhledávání zápasů
  • Základ hry je zdarma
  • Nízká hardwarová náročnost
  • Multiplayerové jádro hry zaručuje dlouhou životnost
  • Odchod jednoho hráče může zkazit celý zápas
  • Malý počet map
  • Opožděné patchování evropské verze

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,