Recenze: Left 4 Dead – ponecháni mrtvým

Máte rádi hororové filmy? A líbí se vám ty, kde zombie hrají hlavní role? Pak zbystřete zrak, popadněte nějakou pušku a hurá do akce.
Kapitoly článku

Panoptikum města mrtvých

Plynule se dostáváme k nepřátelům, které tvoří šest druhů – klasické zombie, Hunter, Smoker, Boomer, Tank a Witch. Nepřátelé jsou ve hře alfou a omegou, hybnou silou, která vás donutí neustále postupovat vpřed. Zatímco hordy obyčejných nemrtvých se na vás poženou po stovkách a tisících, na ty unikátní potvůrky narazíte jen několikrát za level. Na rozdíl od zombie mají tyto boss zombie speciální schopnosti, které vám dokáží pěkně zavařit.

left_4_dead_032.jpgleft_4_dead_033.jpg

Smoker je kulhající, páchnoucí, hnilobná příšera, která svým dlouhým jazykem dokáže oběť chytit a přitáhnout k sobě na vzdálenost několika desítek metrů. Pokud se vám Smokera nepodaří přesnou střelou skolit během úvodního útoku, už se z jeho sevření bez pomoci kolegů nedostanete. Ještě nebezpečnější je Hunter, který své oběti loví. Je rychlý, silný a tvrdým skokem vás doslova přišpendlí k zemi a trhá jako vzteklá šelma. Bez pomoci přátel opět nemáte šanci přežít.

Art_07_Boomer.jpg

Mým oblíbeným Nakaženým bossem je tlouštík Boomer. Tahle hrouda kymácejícího se sádla útočí dost nezvykle – svými zvratky. Kromě toho, že být ohozen zelenou kaší vám rozhodně nepřidá na výhledu (jste oslepeni), tak ještě navíc onen smrad přiláká hordu zombíků z celého okolí, kteří se na vás v mžiku vrhnou. Dokážete si asi představit, když Boomer takto zasáhne všechny čtyři Přeživší. Nastane totální chaos, zmatek a opravdové peklo. A to se teprve blížíme k vrcholu panoptika L4D.

Boomer je hrouda kymácejícího sádla, která útočí dost nezvykle – svými zvratky

Zajímavou a vskutku děsivou postavou na straně nemrtvých je Witch. Tahle malá čarodějnice celé hodiny jen sedí a naříká. Zdálo by se, že se jedná o nevinnou holčičku, ale nenechte se zmást. Tahle potvora má pěkné ostré drápy, a když jí ze své meditační pózy vyrušíte (světlem, zvukem), máte po legraci. S šíleným řevem se vrhne na toho, kdo jí vyrušil a nepřestane, dokud množství olova v jejím těle nedosáhne hmotnosti několika dekagramů.

left_4_dead_035.jpgleft_4_dead_036.jpg

Ovšem to je prd proti Tankovi, který ke své likvidaci vyžaduje rovnou kilogramy olova. Svému jménu dělá čest. Nezastaví se před ničím. Převrací auta, probíhá Art_06_Tank.jpgzdmi (některými) a sem tam vytrhne ze země kus betonu a hodí ho vaším směrem. Naštěstí se tahle obluda vyskytuje pouze výjimečně a to především ve finálních soubojích na konci kampaně.

Teď si asi říkáte, že přeživší nemají při svém postupu nejmenší šanci na úspěch. Je tu ovšem jedna věc, která hraje v jejich prospěch – zvuky. Každá boss zombie vydává charakteristický zvuk, podle kterého poznáte, že je na blízku. Chrchlající Smoker, uřvaný Hunter, bublající Boomer, ubrečená Witch nebo typický hřmějící zvuk a atmosférická hudba při nástupu Tanka vám usnadní přípravu k akci.

Postřehy z natáčení

O tom, že se tvůrci inspirovali moderními remaky hororů jako Úsvit mrtvých, není pochyb. Zapomeňte na přežitky typu pomalá zombie. V L4D tyhle bestie umí sprintovat! A nezastaví je ploty ani zdi či zavřené dveře. Když poprvé omylem spustíte alarm u auta, zažijete něco, co jste dosud vídali jen ve filmech. Desítky zombie se vyrojí ze všech stran.

Tip: Boomer je nejdůležitější postava Nakažených. Využívejte ho především v uzavřených prostorách.

Lezou z oken, ze střechy, z propadlých pater, prostě jsou všude. A v tu chvíli se musíte mobilizovat. Všichni. Nepřipadá v úvahu, aby některý ze členů týmu začal hrát sólo. Vyběhnutí dopředu, nebo loudání se vzadu má často fatální následky.

VIDEO: 843 'Left 4 Dead - ukázka hraní 2'

Především na obtížnost expert se vám to šeredně nevyplatí. Smoker si rád počká vzadu na vhodnou příležitost a stáhne vás o několik metrů zpět od svých přátel. Následný návrat ostatních pro vaši záchranu ohrožuje celý tým. Musíte proto spolu držet jednu linii, postupovat najednou, krýt se a hlavně nepobíhat před hlavněmi svých kolegů. Taková rána z brokovnice do hlavy vám díky friendly-fire dokáže pěkně načechrat pěšinku. Bezhlavé střílení kolem se nevyplácí. To platí především pro kooperativní režim hry.

Větší masakr jsem v počítačových hrách ještě nezažil

Bez skrupulí vám prozradím, že singleplayer L4D projdete za 4-5 hodin, podle obtížnosti. To se může zdát jako hodně slabé číslo, ale v tomto případě podotýkám, že singleplayer je jenom rozcvička. Čtyři kampaně vás provedou uličkami kdysi životem překypujícího Fairfieldu, přes nemocnici No Mercy, do předměstní části města duchů Riverside, směrem k letišti v obchodní zóně Newburg až do finále v odlehlé lesní oblasti na starém statku v kukuřičném poli.

left_4_dead_037.jpgleft_4_dead_038.jpg

Právě závěrečný souboj v kukuřičném poli je typickým hororovým divadlem, které vám nedá spát. Každý „film“ je zakončen záchrannou animací a výsledným titulkovým přehledem. Pokud někdo zemře, dostane se mu věnování v titulcích. To mě opravdu pobavilo.

left_4_dead_039.jpgleft_4_dead_04.jpg

Statistika výkonu vašeho týmu také potěší a závěrečná poznámka: „Při tvorbě tohoto filmu zemřelo ??? tisíc zombie“, jen uzavírá celé to krvavé představení. Jen pro zajímavost, během prvního dohrání singleplayeru, jsme zlikvidovali na 9000 zombie! Větší masakr jsem v počítačových hrách ještě nezažil.

Dostupné pro: PC, X360
Žánr: Akce | Survival horor
Výrobce: Turtle Rock Studios | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 18. listopadu 2008
  • Atmosféra hororového filmu
  • Reagující AI
  • The Director
  • Replayabilita kampaní
  • Nezapomenutelný koop
  • Vyvážený Versus mód
  • Rychlá akce
  • Jenom čtyři kampaně (zatím)
  • Problémy s pingem

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,