Recenze: LEGO Harry Potter: Years 1-4 – kostičková magie

Harry Potter a jeho oddaní přátelé se vrací do trošičku jiných Bradavic, než jsou zvyklí. Ale i ve světě složeném z LEGO kostiček zlo nikdy nespí.
Kapitoly článku

Přepínání kouzel je velice jednoduché, jedním tlačítkem si vyvoláte celý jejich seznam nebo si mezi nimi klasicky listujete dopředu a dozadu. I když je jejich implementace do hry jedinou novinkou, považuji nutné využívání všech kouzel za skvělý krok proti stereotypu, který jsem po několika hodinách hraní zažíval u Indyho.

lego-harry-potter-wallpaper.jpg

K zahnání nudy přispívá i vaření lektvarů. Jejich příprava vyžaduje vždy několik ingrediencí a po jejich vypití se stanete na chvíli silnějším, což vám umožní otevřít další dveře, nebo se v případě Mnoholičného lektvaru proměníte za jiného studenta.

K zahnání nudy přispívá i vaření lektvarů


Netřeba dodávat, že ze všeho opět padají kostičkové penízky, za které si v Příčné ulici koupíte různá vylepšení. Přestane-li vás pokračování v příběhu bavit, můžete se kdykoliv vrátit do Příčné ulice, konkrétně k Děravému kotli. V něm máte možnost prohlédnout si všechny odehrané cut scény, na ulici si pořídit nové hábity a u Gringottových postavit svůj vlastní level.

Lego Harry Potter 01.jpg Lego Harry Potter 02.jpg

Celý koncept hry funguje výborně, jak by také ne, když už je řádně vyzkoušený a autoři se snažili vychytat všechny mouchy minulých dílů. Až na jednu maličkost se to povedlo.

Občas je potřeba vzájemná interakce několika postav najednou. Abyste se dostali do vyšších míst, skočíte s Harrym na plošinu a Hermiona ji kouzlem vyzvedne jako výtah vzhůru. Tady přichází problémy s umělou inteligencí, jež někdy prostě nedělá to, co se od ní očekává.

Berte to s humorem. A s kamarádem.

Jinak se samotná hra hraje výborně. Již v předchozích dílech autoři ukázali, jak skvěle umí využít potenciálu, který jim daná filmová série nabízí a přitom samotný příběh nebrat až moc vážně.

Jednotlivými roky vás tak znovu provází skvělé a hlavně humorné cut scény. Nemohu si odpustit uvedení jednoho příkladu za všechny. Když se Hermiona v Kameni mudrců zamkne s pláčem na dámských záchodcích a přijde ji navštívit trol, dojde si také do kabinky a dokonce si poté slušně umyje své velké trolí ruce.

VIDEO: 2880 'LEGO Harry Potter - Characters trailer'

Zábavu ještě rozšiřuje multiplayer, ve kterém se některému z vašich přátel do rukou dostane druhá postava a kooperativně spolu procházíte příběhem. Když se obě ovládané postavy od sebe příliš vzdálí, přichází na řadu split screen. Jen škoda, že si lze takto ve dvou zadovádět jen na jednom počítači a nebyla přidána podpora hry po internetu. Nicméně verze hry pro Xbox 360 a Playstation 3 by podporu kooperativního hraní online měly obsahovat.

Lego jako živé

Po grafické stránce je s každým dílem znát určitý pokrok, stačí si dát k sobě screenshoty z prvního Star Wars a nového Harryho a musíte mi dát za pravdu.

Kostičky jsou kostičkovanější, postavy hranatější (ale v dobrém!)

Ono také oba díly dělí už pěkná řádka let. Kostičky jsou kostičkovanější, postavy hranatější (ale v dobrém!), však to vidíte na první pohled.

Lego Harry Potter 03.jpg Lego Harry Potter 04.jpg

S hezčí vizuální sránkou přicházejí ale i vyšší nároky, které ale nejsou na dnešní dobu nikterak drastické. I když výrobce uvádí jako minimum procesor Pentium s taktem na 1.8 GHz, 512 MB RAM pro Win 7 a 128 MB grafickou kartu, na svém starším notebooku s grafickou kartou HD 2600 mi hra běžela těsně nad hranicí 30 FPS při rozlišení 1280 x 800 a nejvyšším možném grafickém nastavení.

Přemýšlel jsem, zda mám udělit nižší hodnocení než před lety u Indiana Jonese, a to hlavně kvůli nedostatku inovací. Nakonec jsem se rozhodl pro známku stejnou, protože si ji Harry jednoduše zaslouží. I když nenabízí skoro nic nového, jedná se o vypiplaný titul dovedený téměř k dokonalosti a vhodný pro celou rodinu.

Dostupné pro: PC, X360, PS3, Wii, PSP, 3DS, iPhone
Žánr: Arkády | Lego plošinovka
Výrobce: Traveller's Tales | Webové stránky hry
Začátek prodeje: červen 2010
  • Humor
  • Hratelnost
  • Multiplayer
  • Málo inovací
  • Umělá inteligence
Kapitoly článku

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,