Recenze: Lemmings – závislost na mobilech nezná mezí

Lemmings jsou hrou a zároveň i žánrem. Jedná se o titul nápaditý a pekelně návykový. A byť již jsou mezi námi více jak deset let, neustále mají co nabídnout. Rozhodně tedy nesmíte minout jejich mobilovou variaci.

Žánr: Strategie (Lemmings)
Multiplayer: Ne
Platforma: J2ME
Testovací hardware: Nokia 6680

Je docela zvláštní, s jakou vervou sahají dnešní vývojáři do skladiště, v němž jsou pečlivě uloženy všechny herní perly osmdesátých a devadesátých let minulého století. Lemmings přitom spadá mezi nejnápaditější a nejoriginálnější počiny vůbec a dodnes se nenašel vyzyvatel, jenž by měl dostatek odvahy k jeho pokoření. To však nevadí a není jej ani třeba. Zejména pak na poli her pro mobilní telefony, kde na nás nyní číhá jeho retušovaná verze. Ano, po dlouhé době jsme se konečně dočkali remaku pro mobily.

  

Ach, ti lumíci

Pokud bych měl porovnat originální verzi Lemmings, popřípadě jeho další pokračování či jiné varianty, tak od právě recenzovaného titulu se moc neliší. A dodávám, že naštěstí. Konceptně nedošlo k žádným výrazným změnám, neustále navigujete stádo volů a vstříc jejich nejistému osudu jim musíte pomoci v nelehké cestě, kde čeká mnoho nástrah. A způsob, jak je zdolat, záleží pouze na vás.

Lemmings je ve svém principu strategickou hrou, kde z otevřených dveří umístěných někde u začátku levelu vychází neustále noví a noví lumíci. Jakmile se dostanou takzvaně do hry, stávají se sami sobě nebezpečnými. Nedisponují totiž žádnou AI a pakliže je v některém z levelů  umístěna poblíž past, dříve či později do ni všichni napadají. Proto váš úkol tkví v tom jim pomoci a všemi dostupnými schopnostmi jim ulehčit nelehkou cestu.

  

V mobilní verzi je k dispozici celkem osm nástrojů, každý má jinou funkci a používá se v odlišném případě. Lze například stavět schody, prokopávat se tlustou zdí, učit lumíky létat za pomoci padáků apod. Samozřejmě ihned ze začátku nebudete mít k dispozici veškeré nástroje, neboť jejich plného využití docílíte až v pozdější fázi. Dosti s tím totiž souvisí obtížnost, která se pozvolna navyšuje a klade na hráče větší nároky.

Zatímco první úroveň zabere průměrně zdatnému člověku pár minut, u posledních kol si s největší pravděpodobností vylámete zuby. K dispozici je celkem 30 levelů, což je – pravda – slušné číslo, a pro jejich zdolání bude každý z vás potřebovat jinou bodu.

Dá se to hrát? A kdo vypadne? Kdo dostane padáka?
 
Možná má řada z vás obavy z ovládání. Přeci jen Lemmings jest komplexní hrou a v obyčejných mobilních telefonech se tak může stát na první pohled lahodné sousto naprosto nestravitelným jídlem. Opak je ale pravdou – ano, tento počin se ovládá opravdu obstojně  a autoři do něj dokonce vgenerovali funkci, jež dokáže pozastavit čas. Nestačíte všem rozdávat úkony? Nestíháte prolétávat obrazovkou a hlídat všechna její místa? Nevadí! Stačí zastavit čas a máte po starostech. Přitom po tuto dobu lze provádět prakticky všechny úkony, rozdělovat práci a spousty jiných věcí, což je skvělé.

Stejně jako koncept hry, i grafika nedoznala velikých změn. Akorát se zmenšila, tu a tam trochu poupravila, ovšem v jádru jakoby z oka originálu vypadla. Potěšující je také vydařený hudební doprovod, na němž autoři očividně zapracovali a nenechali nic náhodě. ,

Světlé stránky hry
  • Hratelnost

  • Grafika

  • Hudba

  • Ovládání

  • Lumíci jsou zpět!

Temné stránky hry
  • Pozdější levely jsou velice obtížné
  • Žádné novinky

Lemmings pro mobilní telefony je zkrátka vydařeným počinem, jenž s překvapivou ladností dokázal nabídnout stejnou porci zábavy, jakou zvládla přinést jeho původní verze z dob šestnácti bitů. Všichni hráči ze staré školy proto nemusí váhat či jakkoliv jinak pochybovat o jeho koupi. Ostatním však taktéž doporučuji – zábava na několik hodin zaručena a za ty peníze to stojí. 

Poznámka k originalitě: Jelikož se jedná o remake, ve svém slovy smyslu nenabízí tato hra nic nového. Naopak, pokud bych vzal  Lemmings z celkového hlediska, v jádru bych nepochyboval ani vteřinu o jejich nevšednosti.

Grafika: 7/10
Hudba: 8/10
Originalita: 8/10
Atmosféra: 7/10
Hratelnost: 9/10

Lemmings jsou Lemmings a nikdy se nezmění. K tomu netřeba cokoliv dodávat.

Celkové hodnocení: 9/10

Diskuze (8) Další článek: Galerie: Rogue Galaxy

Témata článku: , , , , , ,