Recenze: Mario & Luigi Bowser’s Inside Story – houbičky na prodej

Mario s Luigim nezkoušejí halucinogenní látky, ale vydávají se vstříc nebezpečí. Zatraceně zábavnému nebezpečí.

Stalo se už tak nějak zvykem, že first-party tituly na konzole od Nintenda jsou zářivými a pečlivě vybroušenými brilianty hratelnosti, jež se jen blyští mezi zrnem a plevy vyprodukovanými obyčejnými vývojáři. Není to tím, že by ostatní hry nebyly dostatečně kvalitní, ale tituly vyrobeny interními studii japonského giganta mají prostě vždy něco navíc. U poslední Zeldy to byly dokonalé přesýpací hodiny, výborný příběh a vpravdě unikátní systém hádanek. Ptáte se, co si schovali do montérek dva instalatérští bratři?

 

Popravdě řečeno, když jsem hru poprvé spustil, nevěděl jsem, co si myslet. Ten tam byl klasický plošinovkový 2D layout, příběh se sunul kupředu líněji než obecní stoka a vůbec to vypadalo, jakoby se ono slibované zakomponování RPG prvků do hopsačky povedlo tak dokonale, že z původní hratelnosti nezbylo vůbec nic.

Ptáte se, co si schovali do montérek dva instalatérští bratři?

Stačilo ale přežít lehce zdlouhavý úvod a nechat se vdechnout do Bowserova obrovského těla, kde se více jak polovina nového dobrodružství dvou instalatérů odehrává, abych zjistil, jak moc jsem se pletl.

marioaluigibowsersinsidestory_07.jpg marioaluigibowsersinsidestory_08.jpg

Odrazy, skoky a šplhání po překážkách, se staly zase na chvíli mým denním chlebem a já se zase skoro začínal ptát, jak je možné, že tentokrát nevidím nikde to RPG. Mé otázky však byly naštěstí brzy zodpovězeny prvním soubojem. Jednoduché skákání po hlavách už se totiž nenosí a místo toho se skáče po hlavách, inu... tahově. Při souboji se tak po vás totiž nechce, abyste se s nepřítelem naháněli po celé šířce úrovně a snažili se ho zadupat do tukové tkáně, ale naopak musíte prokázat dostatečně taktického ducha a dobrý postřeh.

Vem ho palicí po palici

Vaším úkolem je totiž vystihnout slabé stránky nepřátel a zároveň vyždímat z obou bratrů to nejlepší. Určení, který z útoků použít, zase až tak velký problém nedělá, protože každý aspoň trochu logicky uvažující člověk nezačne po ježkovi skákat, ale raději ho přetáhne obrovským kladivem.

TIP: Pravidelně se zásobujte v různých obchodech – je pravděpodobné, že zejména v pozdějších fázích hry budou různé pamlsky na doplňování zdraví vaší jedinou nadějí.

O dost větší starosti pak dokáže napáchat přímé provedení útoku či uhýbání nepřátelským výpadům – v těchto situacích totiž záleží na vašem postřehu a správném odhadu, kdy zmáčknout tlačítko, abyste buďto uštědřili ranec poškození navíc, nebo odskočili před žíravými proudy žaludeční kyseliny.

marioaluigibowsersinsidestory_03.jpg marioaluigibowsersinsidestory_04.jpg

RPG se však neskrývá jen za tahovými souboji, ale rovněž vystrkuje růžky v podobě speciálních oblečků pro vaše charaktery, které můžete buďto najít, nebo za těžce sesbírané mince zakoupit ve speciálních obchodech. Nezřídka jsem si při cestě za zásobou houbiček a novým vybavení vzpomněl na stařičké Diablo a když jsem se pak rozhodoval, které vlastnosti dané postavy přidám bodík navíc, bylo deja-vu takřka dokonalé.

marioaluigibowsersinsidestory_art2.jpg

Nejen bojem, nákupy a vzpomínáním na akční RPG je člověk živ – své si užijí i milovníci hádanek, lehkých kvízů a kombinačních puzzlíků, stejně jako si pro ozvláštnění hratelnosti tvůrci vypůjčili pár zajímavých miniher. A kdyby vás náhodou pohyb po Bowserově obrovském těle omrzel, mám pro vás dobrou zprávu – nejen sourozenci v montérkách je člověk živ. Tvůrci totiž zdařile míchají hopsavé pasáže bratrů Mariových a mnohem bojovnější a nezřídka i nápaditější chvíle, kdy vy sami ovládáte Bowsera.

Skok do prázdna

Hratelnost tak získává na rozmanitosti a když k této kombinaci ještě přidáte fakt, že Bowserovi musí bratři občas zevnitř simulovat některou část těla, aby překonal náročnou překážku, dostanete se k nápaditému koktejlu, který s radostí vypije každý milovník originálních konceptů.

Jedna věc bude pokaždé stejná - široký, až infantilní, úsměv na vaší tváři

Navíc musím pochválit i tempo, jakým vývojáři z Nintenda dávkují nové nápady a staví hráče před nové problémy. Není čas se začít nudit, stejně jako nových prvků není najednou tolik, že se v nich běžný konzument ztratí.

marioaluigibowsersinsidestory_05.jpgmarioaluigibowsersinsidestory_06.jpg

Jakkoliv bych se o hře rozepsal více, pokaždé bych pouze více a více zabředával do technických detailů a odepřel vám radost z objevování nového a dosud nepoznaného. A také bych přetechnizováním zabil tu nejdůležitější vlastnost soubojů i celé hry – neuvěřitelnou hravost.

TIP: Když nevíte kudy kam, podívejte se na mapu a hledejte neobvyklé značky či místa, která jste ještě nenavštívili. Mnohokrát je zákys jen jinou formou přehlédnutí.

Ať už budete poslouchat rozpravy různých tělních tekutin nebo budete urputně zápasit s bílými krvinkami, které jsou dokonce vyzbrojené miniaturními oštěpy, anebo budete prostě jen sledovat lehce infantilní příběh, jedna věc bude pokaždé stejná. Široký, až infantilní, úsměv na vaší tváři.

marioaluigibowsersinsidestory_art1.jpg

A je jen málo her, které takový úsměv dokáží vykouzlit. Novému Mariovi se to však bezezbytku daří a za každým sebemenším pixelem je vidět myšlenku, tvůrčí záměr a mravenčí úsilí tvůrců. Jistě, hra rozhodně není bezchybná – soubojů je občas až příliš mnoho, některé lokace nedávají jasné vodítko kudy pokračovat a mapy jako celek občas vytvoří nechtěné bludiště. Ale vzhledem k obrovské porci zábavy, která čeká každého, kdo do Bowserova těla vkročí, nemůžu jinak, než hru doporučit všem bez rozdílu věku a pohlaví.

Dostupné pro: 3DS
Žánr: Arkády | Plošinovka s RPG prvky
Výrobce: Nintendo | Webové stránky hry
Začátek prodeje: 2009
  • Originální hratelnost
  • Vtipné a osvěžující
  • Výborné zakomponování RPG prvků
  • Občas matoucí
  • Trochu moc soubojů
  • Většinou nemožnost zásahu do dialogu
Diskuze (9) Další článek: Odtajněno druhé DLC pro Brütal Legend

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,