Recenze: Mario Power Tennis – tenisové nebe

Tenis dneska může hrát kde kdo. Třeba i instalatéři, princezny, duchové nebo dokonce ještěrky. A co víc, hrají ho snad ještě lépe než nějací Aggasiové, Lendlové či Novákové. Nevěříte? Zahrajte si Mario Power Tennis a dáte mi za pravdu. Nintendo opět dokázalo, že hratelnost je slovo jim vlastní.

Platforma: GameCube
Multiplayer: až 4 hráči
Paměťová karta: 3 bloky
Výrobce: Camelot
Vydavatel: Nintendo
Distributor v ČR: Conquest (
www.gamecube.cz)
Homepage:
http://www.mariotennis.com/launch/index.html

I Mario má právo si po těžké dřině v práci zasportovat. Přeci jen, od rána do večera skákat jak magor, polykat houbičky, zachraňovat princezny a házet draky do lávy je fuška. A tak ve volných chvílích bere raketu a jde si s kámošy „zaplácat pár prohozů“.

   

Huu, tady bych teda hrát nechtěl * Vždy sem myslel, že raketa vypadá jinak * Tohle je lepší, tady bych si zahrál

Backhand

Hned v úvodu hry vás překvapí poměrně dlouhé animované intro s vlastním mini příběhem. Mario s Lugim ukážou Wariovi s Waluigim, jak se mají mlátit smeče a pošlou je šupem z turnaje. Ovšem záporáci nehodí rakety do drtičky, nýbrž pod striktním vedením samotného Bowsera podstupují brutální trénink, aby mohli dokázat, kdože má nejlepší výplet.

Intro samotné mě docela překvapilo. Přeci jen, desetiminutová dějová scénka se u herního tenisu jen tak nevidí. Dokonce jsem si i chvíli říkal, jestli se nedočkám nějakého super příběhového módu. Něco jako předvedli Cameloti u jejich Mario Golf Advance Tour na GBA. Leč nedočkal jsem se a v hlavním menu máme na výběr pouze turnaj, exhibice a speciální hry. No nic, co se dá dělat.

Každopádně různých módů a variací tenisu tu najdeme požehnaně. Už jsme zmiňoval turnaj, ať už klasický nebo tzv. Gimmick verze. V klasickém turnaji jde o normální vyřazovací souboje, kdy na konci může zbýt jen jeden. Ten dostane pohár, pusu od princezny a jede se nanovo. Postupně se otevírají další poháry a zvyšuje obtížnost. Gimmick verze přináší takřka to samé, jen každý kurt přináší specifickou vychytávku. Například jeden kurt je složený z panelů, které se po dopadu míčku zasouvají a vysouvají. Kurt tím neustále mění tvar a pokud se trefíte na odkryté místo, ztrácíte bod. Podobných zábavných prvků najdete v celé hře neskutečné množství a na nedostatek invence autorů si stěžovat nemůžete.

Exhibice rovněž nabízí běžné a Gimmick kurty, ale přidává též další variace k dobru. Například v jedné z nich najdete na síti kruhy a pokud kruh míčkem při prohozu trefíte, získáváte body. Vítězem se stává ten, kdo nasbírá daný počet bodů dřív. Neskutečně zábavná věc, ale o chlup zábavnější mi přišel druhý mód. Při něm vrháte po protihráčích naváděné želví krunýře, banánové slupky a podobné blbiny.

   

To vypadá na sprchu zdarma * Ne, tohle opravdu není Luigi’s Mansion * Není nad správnou motivaci

Ve všech těchto variacích ale hrajete více méně klasický tenis, ať už dvojhru nebo čtyřhru. To se ale změní, pokud si vyberete nějakou ze speciálních miniher. Při nich můžete ukázat své umělecké vlohy. V jedné totiž pomocí barevných míčků vybarvujete obrázky. Nebo si můžete zkusit krmit dravou zvěř. Vlastně tu obrovskou zubatou kouli, kterou můžete znát z některých her s Mariem. A pokud vám nevadí nefér hra, zahrajte si proti sépii se čtyřmi raketami. Prostě a jasně, speciální hry přinášejí spoustu vtipných i naprosto šílených nápadů.

Ze začátku nemáte otevřeny všechny minihry. Nové se objeví, pokud budete dostatečně vytrvalí. Jen škoda, že třeba u turnajů tomu není stejně a jeden turnaj je jako druhý. Kromě střídajících se kurtů a zvyšující se úrovně soupeřů samozřejmě. Pokud by se postupně otvíraly i další hratelné postavy, hned by bylo o motivaci postaráno. Takhle se může hra jednoho hráče časem i znudit.

To však neplatí, pokud máte po ruce aspoň jednoho trochu šikovného kamaráda. Zábavnost totiž ve více hráčích roste exponencionální řadou. A to nejen v exhibicích, i speciální hry se dají hrát ve více hráčích. Jedinou podmínkou je počet ovladačů shodný s počtem kamarádů –a  pak už vás čeká jen nekonečná zábava.

Rychlost nebo síla?

Zvolit si svého tenistu můžete ze 14 postaviček známých z her s Mariem. Rozdíl mezi nimi není jen ve vzezření, ale každý používá jiný styl hry. Proto volte s rozvahou, který že bude ten nejlepší pro vás. Postavičky se dělí do šesti skupin, najdete tu jak hráče orientované na rychlost pohybu, na sílu úderu, ale též hráče obranáře a další. Nebudeme si vyjmenovávat všechny tenisty, ale pár si jich podrobněji ukážeme.

Mario
Univerzální hráč. Klade důraz na všestrannost, je nejvhodnější pro hráče začátečníky. Kombinuje jak silný úder, tak rychlý pohyb po kurtu
Útočná Silná Střela: Iron Hammer – Zběsilá rána kladivem do míčku, který následně letí opravdu hoooodně rychle.

Peach
Zástupkyně technických hráčů. Nejdůležitější je pro ně umístění míčku na centimetry přesně. Rány přesně na čáru do nejvzdálenějších rohů kurtu pro ně nejsou problémem.
Útočná Silná Střela: Super Peach Spin – Tvrdá, matoucí točená střela.

Bowser
Tvrdá rána, to je hlavní motto silových hráčů, mezi něž patří i Bowser. Pomalejší pohyb po kurtu kompenzují strašlivou silou.
Útočná Silná Střela: Fire Breath – Ohnivá střela, i když míček vrátíte, neskutečná síla úderu vás posune o řádný kus vzad.

Forehand

Co se týče hratelnosti, čeká vás absolutní špička v oboru arkádových tenisů. Vše se hraje naprosto krásně plynule, bez jakéhokoliv nadávání na ovládání, obtížnost, špatný povrch kurtů, vadný výplet raket a podobně:-) K zesměšnění protivníka (neboi sebe) máte dostatečný výběr úderů. Topspiny, loby, smeče... Najdete tu vše.

Navíc každá postavička má k dispozici dvě speciální, tzv. Silné Střely. Jedna z nich slouží k útoku, ta druhá je pochopitelně obranná. K jejich zahrání musíte mít nakumulováno dostatek energie a teprve poté je lze použít. Útočná střela představuje různé ultra silné či naopak extrémně krátké údery, se kterými bude mít protihráč problémy. Ovšem s trochou snahy a štěstí se dají odehrát zpět, jen musíte počítat s tím, že na další úder můžete být v nevýhodné pozici.

Pro příklad, Silná Střela Diddy Konga posune vaši postavičku o kus šikmo vzad, když ji tedy odehrajete. Následně pak protivníkovi stačí krátký úder za síť a máte problém. To samé platí i pro obrannou střelu. Díky ní sice vždy odehrajete i neodehratelné, avšak budete na malou chvíli znevýhodněni.

I podávání vám přejde hned do ruky, chyb a dvojchyb uvidíte jen pár. Ostatně i na aut jen tak nenarazíte, vaše údery vždy letí tam, kam chcete. Nemusíte se tedy nijak extrémně soustředit na přesné umístění vašich míčů, a vesele můžete házet jeden prohoz těsně na čáru za druhým.

   

Bum! Chudák protihráč na druhé straně * Hej, to je nefér, já mám jenom jednu * Tenis je ale nebezpečný sport

Smeč!

Mario vždy přináší dostatečně pestrou a barevnou grafiku a nejinak je tomu i u tohoto tenisu. Kurty doslova hýří detaily - nechybí rozhodčí, podavači míčků, tribuny s publikem; a dokonce i síť je vymodelovaná naprosto perfektně. Jednotlivé kurty se liší podle prostředí, takže tu najdete jak klasické travnaté, antukové či betonové povrchy, tak i nějaké ty speciální, jako například džungli, strašidelný dům a pár dalších.

Rovněž modely všech herních postav vypadají jedním slovem báječně. Od klasického Maria přes fešnou princeznu Peach až po monstrózního Bowsera, každý je vymodelován s neskutečnou péčí a detailem. Ani animace pohybů nemají chybu, jen u publika se jedná o jednoduchou, stále se opakující smyčku.

Rozličnými grafickými efekty se nešetřilo, a to platí hlavně pro Silné Střely. Jejich vyvolání je vždy doprovázeno velice pohledným světelným efektem. Nechybí střely doprovázené ohnivou vlečkou, údery princezny Peach doprovázejí záplavy srdíček... Kolikrát až oči přecházejí. Možná až moc, při nakumulovaní několika efektů najednou nevidíte často nic než „barevný bordel“. O tom, že pak jaksi netušíte, kde je v něm schovaný míček, asi mluvit netřeba.

Navíc tato přemíra má občas za následek lehký pokles frame-ratu. Naštěstí se tomu tak nestává příliš často a snížení je opravdu málo znatelné, ale zmínit to musím.

   

Pořádný nápřah a… * Výměny rychlé tak, až hoří rakety * Donkey Kong, rozhodně silový hráč

Hudební doprovod nijak nevybočuje z řady. Uslyšíte spoustu melodií jak ze starších her s Mariem, tak i mnoho nových. Většinou se jedná o veselé sportovní melodie, perfektně doplňující atmosféru souboje. Taktéž platí i pro zvuky. Dopady míčku na hrací plochu znějí perfektně, nechybí komentář stavu, plameny hučí, hráči různě hekají a vydávají podivné zvuky a tak podobně - znáte to.

Hra, sada, zápas
 
Koupí Mario Power Tennis rozhodně neprohloupíte. Určitě se jedná o naprostou špičku zábavných tenisových her. Svojí svižností a perfektní hratelností si získá každého, kdo dokáže překousnout trochu dětský styl, se kterým je Mario již tradičně spojený. Pokud se mu to podaří, nalezne zde naprosto čistou esenci zábavnosti. Hlavně tedy ve hře více hráčů, tam sahá zábavnost až téměř ke hvězdám.

Světlé stránky hry
  • Hratelnost
  • Spoustu postav na výběr
  • Krásná grafika
  • Hodně miniher
Temné stránky hry
  • Občas klesne frame-rate
  • Mohl být příběhový mód
  • Sem tam nepřehledné

Trochu škoda, že turnaje nejsou pro jednoho dostatečně motivující; tak by již nyní vysoké hodnocení by mohlo stoupnout o chlup výše. Takhle se spíš než na nějaké delší hraní hodí na občasné chvíle oddychu. Ovšem pokud milujete tenis a Maria, není co řešit. Jak se tak říká v jedné známé reklamě.

Grafika: 9/10
Zvuk: 9/10
Hudba: 8/10
Hratelnost: 9/10

Perfektní arkádový tenis, super oddychovka, extrémně zábavné ve více hráčích. Škoda absence nějakého příběhového módu, samotné turnaje nejsou totiž dostatečně motivující.

Celkové hodnocení: 8,5/10

Diskuze (1) Další článek: Galerie: screenshoty z NHL 2006

Témata článku: , , , , , , , , , , , , ,