Recenze: Michael Schumacher Racing World Kart 2002

Jak už napovídá samotný název dnes recenzované hry, máte tu čest seznámit se s titulem, který svým jménem zaštítil známý pilot formule 1, Michael Schumacher. Tentokrát si však na vlastní kůži nevyzkoušíte závody F1, jak by se zprvu mohlo zdát, ale soutěž trochu přehlížených motokár. Že i toto klání může být dostatečně zajímavé se vás pokusí přesvědčit projekt Michael Schumacher Racing World Kart 2002.

Platforma: PC
Typ hry: Simulace závodů motokár
Minimální konfigurace: Procesor 450 MHz, 64 MB RAM, 400 MB na HDD, 16 MB grafická karta, DirectX 8.1, Windows 95/98/2000/ME/XP
Doporučená konfigurace: Procesor 700 MHz, 128 MB RAM, 400 MB na HDD, 32 MB grafická karta, DirectX 8.1, Windows 95/98/2000/ME/XP
Testovací konfigurace: AMD Duron 600, 256 MB RAM, 400 MB na HDD, 32 MB grafická karta, Windows 98
Multiplayer: Ne
Domovská stránka: (http://www.msracingworld.com/)
Výrobce hry: Paraworld AG (http://www.paraworld.com/)
Distributor hry: JoWooD (http://www.jowood.com/)
Distribuce v České republice: Dynamic Systems (http://www.dynamic-systems.cz/)

Nepsaným pravidlem mnoha závodních soutěžích je fakt, že jejich současní jezdci začali předvádět své umění světové veřejnosti nejprve při klání prťavých, ale neméně zajímavých motokár. Velkou postavou světového automobilismu je samozřejmě také Michael Schumacher, několikanásobný to vítěz formule 1, který se však mohl v roce 1987 potěšit také z titulu šampióna v závodech již zmiňovaných motokár. A právě postava Michaela Schumachera zaštítila celý projekt, o němž bude právě dnes řeč. Dámy a pánové, seznamte se... přichází Michael Schumacher Racing World Kart 2002.

 

 

Při výběru her pro recenzi jsem po tomto titulu sáhnul hned z několika prostých důvodů. V poslední době si velmi rád zahraji nějakou tu oddechovou závodní hru, po této stránce tedy titul MSRWK2002 splňoval vše do puntíku. Navíc také screenshoty a informace o tomto připravovaném dílku nevypadaly vůbec špatně. Ale jak se někdy říká, první zdání klame. I když bych neměl už na začátku dnešní recenze předjímat, nemohu si pomoci. Titul Michael Schmacher Racing World Kart 2002 je pro mě totiž po několika hodinách hraní velkým zklamáním, byť i světlá místa této hry bychom s trochou námahy našli. A se všemi klady i zápory této závodní simulace se vás pokusím seznámit v následující řádcích.

Závody

Michael Schumacher

Na celém světě existuje jen pramálo sportovních fanoušků, kteří by nikdy neslyšeli o význačném německém automobilovém závodníkovi Michaelu Schumacherovi. Ten má za sebou a možná ještě i přes sebou skvělou kariéru, kterou povětšinou strávil jako pilot monopostu některé ze stájí formule 1. Dohromady získal v této soutěží již pět titulů mistra světa a letos má našlápnuto k dalšímu.

Samotné závody motokár jsou rozděleny do celkem třech kategorií. Z počátku máte celkem logicky přístup pouze k té nejnižší, která se může v zásadě pochlubit i nejmenší obtížností. Váš postup dále je vždy podmíněn ziskem přesně stanoveného počtu bodů, ty můžete obdržet za účast a eventuelně kvalitní výsledek při jednom ze závodů. Jak jsem již zmínil v úvodu tohoto textu, celou hru zaštítila postava šampióna v závodech motokár z roku 1987, Michaela Schumachera. I s tím budete mít šanci se v pozdějších fázích hry střetnout a porovnat tak své schopnosti. A jaké je zápolení s touto osobností? Dle hesla "nic není nemožné" se můžete dočkat nespočtu vítězství i porážek. Záleží jen na vašich schopnostech, náhodě a tak trochu i štěstí.

Ale vraťme se zpět k závodům. Nesmím opomenout zmínit, že jim pochopitelně předchází také kvalifikace. Ta vám může pomoci zajistit si co nejlepší umístění na startovním roštu, to vše díky jednomu ostrému kolu, které odjedete na zcela vyprázdněné trati. Zejména v pozdějších fázích hry může být startovní pozice velmi důležitá, proto není chytrým krokem tuto část závodního víkendu vypouštět.

 

 

To pravé zápolení vás však samozřejmě čeká až při samotném klání spolu se všemi počítačem řízenými soupeři. Těch je na trati standardně pět. Z toho mimo jiné vyplývá, že za jakékoliv umístění v cíli jste odměněni minimálně jedním bodíkem a i ten může být mnohdy velmi důležitý. Závody bývají povětšinou vypsány na 3-6 kol, záleží na délce trati a také kategorii.

Můj dojem ze hry popravdě značně pokazila umělá inteligence počítačových protivníků. Ti se zejména při přímém kontaktu chovají do slova a do písmene nerozumně, hloupě a směšně. Pokud se tak kupříkladu srazíte se soupeřem přímo na trati, můžete si být jistit, že se na takřka sto procent postará o vytlačení vaší motokáry mimo trať. Logický úsudek přitom jasně říká, že i ze strany soupeře by měla být snaha o odpoutání dvou navzájem se dotýkajících motokár.

Zdá se vám to jako trochu nevýznamný problém? Právě opak je pravdou. Zejména v souboji nejvyšší kategorie vás podobná situace může připravit o šanci na vítězství, potažmo dobré umístění. Jak sami jistě uznáte, jedná se o dost nepříjemný okamžik, a to zcela jistě pro každého hráče. Zajímavostí zůstává, že podobných "chováním" se prezentují zejména slabší závodníci, od samotného Michaela Schumachera se něčeho podobného snad až na drobné výjimky nedočkáte.

Motokára a závodní tratě

Zřejmě osud mě po prvním letmém otestování titulu MSRWK2002 pochopitelně přivedl i na myšlenku nějakým způsobem ovlivnit nastavení své motokáry, popřípadě tak zvýšit její výkon, dosáhnout lepších časů a i celkových výsledků. Jenže ouha, samotní autoři na něco podobného zcela zapomněli! Nedočkáte se tak výběru z několika typů a druhů pneumatik různých výrobců či možnosti ovlivňovat další důležité součásti motokáry. Jedná se bezpochyby o velmi závažný nedostatek, který se na celkovém hodnocení hry pochopitelně znatelně podepsal.

A tak tedy jediné, co vám hra umožňuje udělat s vaší postavou závodníka a také s motokárou, je změnit barvu oblečení respektive "metalízy". A to je opravdu žalostně málo. Sám si myslím, že by nebyl nikterak velký problém vytvořit alespoň několik lišících se vozítek, který by se mohly pochlubit několika odlišnými faktory - kupříkladu rychlostí, akcelerací a tak podobně. Něco takového se totiž dnes považuje za samozřejmost.

Stejně se mi za celou dobu strávenou u tohoto titulu byť ani jedenkrát nestalo, aby některému ze soupeřů či mně samotnému selhal motor či jiná část motokáry. I taková situace může totiž ve skutečnosti nastat.

 

 

O nic lepší není můj pocit ani ze závodních tratí. Těch hra celkově nabízí okolo jedné desítky, což není nikterak obrovské číslo, ale v žádném případě ani nedostačující. Podíváte se hned do několika různých zemí světa, kroky osudu vás zavedou zejména do Evropy a několika významných zemí a států - Německa, Velké Británie či Itálie.

Samotné okruhy se samozřejmě liší svou délkou, povětšinou pak také svou stavbou. Ani ta ale není nikterak zázračná, jen málokdy se dočkáte nějakého opravdu povedeného a nápaditého úseku, který by mohl alespoň částečně vylepšit celkový dojem ze hry.

Zpracování a multiplayer

Ani po stránce zpracování titul Michael Schumacher Racing World Kart 2002 v žádném ohledu neexceluje. Grafika vypadá velmi slušně, byť po nadějně vypadajících obrázcích, které kolovaly celým Internetem, jsem osobně čekal trochu více. Zvuky nejsou nikterak zázračné, pokud je budu hodnotit, pak vcelku průměrné. Prakticky to samé se dá říci také o hudbě.

Další bodík dolů v konečném hodnocení hry má za následek zcela neomluvitelná absence multiplayeru. I ten je dnes zcela samozřejmou součástí všech her, speciálně pak závodních. Poměřit své síly se skutečnými protivníky totiž bývá povětšinou mnohem zajímavějším zážitkem než se zúčastňovat nezáživných závodů proti přihlouplým počítačem ovládaným soupeřům.

Světlé stránky hry
  • Snad grafika
  • Některé tratě jsou ucházející
  • Pro někoho jméno Michaela Schumachera v názvu této hry
Temné stránky hry
  • Umělá inteligence počítačem řízených soupeřů
  • Absence multiplayeru
  • Malá nabídka módů
  • Z celkového hlediska nepříliš kvalitní stavba tratí

Výrok soudu

Byť nerad, musím v případě titulu Michael Schumacher Racing World Kart 2002 vynést na závěr zcela jednoznačný a nepříliš příznivý verdikt. Rozhodně je pro mě tato hra velkým zklamáním. Podepsalo se na tom hned několik faktorů, které jsem snad dostatečně osvětlil již v předcházejících řádcích. Chystáte-li se tedy investovat své penízky do nějakého dobrého závodního titulu, případu jménem Michael Schumacher Racing World Kart 2002 se raději obloukem vyhněte.

Grafika: 7/10
Zvuky: 5/10
Hudba: 5/10
Hratelnost: 3/10

Nepříliš povedené zpracování závodů motokár. Na místě Michaela Schumachera bych dal od podobného dílka ruce pryč.

Celkové hodnocení: 4/10

Váš názor Další článek: První den na Gamefestu

Témata článku: , , , , , , , , , , , , , , , , ,